sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Opastajia tiedon tikkailla


Olipa hyvä perjantaipäivä!  Osallistuimme – seitsemän Enterin opastajaa – Oppimateriaalikeskus Opikkeen järjestämään TikasPäivitykseen
Tikas on tvt-taitojen koulutusmalli, jossa oppiminen nimensä mukaisesti  etenee 
askelmalta toiselle. Tikas edistää selkokieltä ja usko tai älä:
selkokielen tvt-termit ovat kiehtovia, päivityksen lähes odotetuinta antia.
Kuulimme esityksiä muun muassa tvt-taitojen opettamisesta, Tikaksen somepalveluista, täydentyneestä Tikas-sanastosta ja materiaalipankin uusista
tvt-harjoituksista. 

Puheenvuoroissa nousi esille kiinnostavia pilviohjelmia ja – palveluita. Tällöin enteriläiset loivat toisiinsa merkittäviä katseita:
luontuisiko kuvailtu somepalvelu senioreille… miten ohjelmaa voisi hyödyntää toiminnassamme… hyvä idea - tuosta keskustellaan vielä…” 
Näistä kerromme lisää tulevissa tvt-kerhoissa. Ideoiden siirtyminen käytäntöön välittyy aikanaan verkkoviestinnässämme.
Iltapäivän aiheena oli sormitietokone eli tablettilaite opetuksessa.  Harjoittelimme pareittain iPadien käyttöä.  Ilmeet kertokoon oppimiskokemuksista.

Voisi luulla, että kokonainen päivä ”tabletti-pilvi-apps …”-teeman ympärillä alkaisi tuntua liikaa diginatiivien jutulta.  Perjantaina ei tuntunut siltä, sillä Tikaksen kaikessa toiminnassa on näkökulmana erityistä tukea tarvitseva oppija. Tähän ryhmään me ikäihmisetkin kuulumme.
Enteriläisten poistuessa Oppimateriaalikeskus Opikkeen tiloista viikonlopun viettoon joku meistä heitti ilmaan kysymyksen: 
Entä jos järjestäisimme ikäihmisille tabletti-iltapäivän?  Jokin laitevalmistaja varmaankin lainaisi tablettilaitteet, opastajia Enteristä löytyy omasta takaa.
Toivommekin sinulta kommentteja tämän blogin välityksellä : Olisiko idea toteuttamisen arvoinen?
Tikas-päivitetyt opastajat10 kommenttia:

 1. Ajatus kuulostaa todella hyvältä! Aikaa ei voi siirtää taaksepäin, ja tabletti saattaa pian olla välttämättömyys vähän yhdelle jos toiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kristiina,
   Miten saisimme tälle idealle lisää kannatusta? Innostetaan jakamaan blogia Facebookissa.
   Tabletti-iltapäivässä olisi mahdollisuus saada käytännön kokemusta ikäihmisten kyvystä oppia tabletin käyttöä.
   Enterin jäsenillekin se olisi turvallinen ja taatusti innostava tilaisuus tutustua tablettiin.

   Poista
 2. Sormitietokoneiden osalta on syytä huomioida ainakin nämä keskeiset Tablet-tietokonealustat: iPad, Samsungin ja muutaman muun Android sekä Nokian ja Microsoftin WIN8 toimintamaailmat. Ja mielenkiinnolla kannattaa odottaa ja ottaa kantaa myös Googlen omaan Chrome alustaan. Tähänkin olen tutustunut ja tuntuu kiehtovalta.

  VastaaPoista
 3. Enterin jäsenille lähetettiin 25.11. ohjeita blogin tilaamiseen ja kommentointiin. Ohjeessa ei ollut kommenttien nimeämiseen liittyvää opastusta, sillä havainnollistan nimeämistä tässä konkreettisesti. Krjoitan kommentit Enter viestinnän nimissä, omalla nimelläni ja anonyymisti.

  Kommentoinnin tekstikentän alapuolella on valintalista Kommentti nimellä:, jossa ensimmäisenä vaihtoehtona on Google-tili.
  Olen kirjautunut Google-tiliin/Gmail-tiliin tunnuksella Enter viestintä, joten tämän kommentin lähettäjäksi tulee Enter viestintä. Lähettäjän kuvaksi tulee Enterin pikku-logo.

  VastaaPoista
 4. Lisää kommentointi-ohjeistusta: Kirjauduin Gmailiin henkilökohtaisilla tunnuksillani. Valitsen tuosta alapuolelta uudelleen nimeämistavaksi Google-viestintä,koska haluan nähdä, missä muodossa nimeni ilmoitetaan. En ole liittänyt kuvaa Google-tiliini, joten saa nähdä, kenen kuvaa käytetään...

  Onneksi voin esikatsella kommentin ennen lähettämistä. Palvelu pyytää profiilikuvaani, mutta en nyt sitä anna. Näyttää siltä, että kommenttiin on liitetty Bloggerin tunnus B. Esikatselusta näen, että lähettäjäksi on valittu Gmail-tilistä etunimeni.

  VastaaPoista
 5. Testaan anonyyminä kommentointia:
  Kristiina V. on kommentoinut nimellään. Sakari on laittanut reilusti koko nimensä. On mukavaa, kun tietää, kenen mielipiteeseen vastaa. Voidaan olla sinut.
  Mutta on ihan hyväksyttävää kirjoittaa anonyymisti. Voit harjoitella palautteen antamista nimettömästi ja sopivassa tilanteessa käytä nimeäsi.

  Mielestäni tämän blogin ehdotus ikäihmisten tabletti-iltapäivästä on kannatettava! Onko joku samaa mieltä?

  VastaaPoista
 6. Tässä vielä yksi tapa kommenttien jättämiseen:
  Jos katsot kommentteja, joita Ikinörttiin on jätetty, huomaat myös nimimerkkejä. "Vallaton mummeli" esimerkiksi bloggaa tällä nimimerkillä. Vaikuttaa siltä, että hänellä on useita tekijänimiä tai blogeja. Onkin tavallista, että blogin pitäjät haluavat suojata omaa nimeään.
  "Vallaton mummeli" kerää blogiinsa paljon kommentteja. Pitääkin tilata hänen bloginsa ja ottaa oppia.

  Valitsen tähän kommenttiin nimekseni Nimi/URL-osoite. Kuulostaa hienolta, mutta ainakin esikatselussa näkyy vain nimeni, se urli tulee esiin varmaan jotenkin muulla tapaa...
  Yritettyäni tätä valintaa uudelleen, minua pyydetään muokkaamaan profiilia ja lisäämään URL-osoite. Jos minulla olisi kotisivut, voisin antaa tässä sen osoitteen.
  Valitsen taasen vaihtoehdon Google-profiili.

  VastaaPoista
 7. Tabletti-iltapäivästä voisi tulla aika mielenkiintoinen, jos kerran iPad taipuu tähänkin: ;)

  http://www.youtube.com/watch_popup?v=6a8Eimr-fm0

  VastaaPoista
 8. Kukahan Enterissä olisi näin taitava iPadin käyttäjä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista