keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Ota Twitter haltuun

Yleistä Twitteristä


Twitter on julkinen yhteisö- ja mikroblogipalvelu, jonka käyttäjät pystyvät julkaisemaan ja lukemaan toistensa päivityksiä internetissä. Tekstipohjaiset viestit eli tviitit (englanniksi tweet) voivat sisältää korkeintaan 280 merkkiä. Twitterissä voi julkaista myös kuvia ja videoita. Palvelun käyttö on maksutonta.

Twitter julkaistiin heinäkuussa 2006, ja vuoden 2018 puolivälissä maailmassa arvioitiin olevan noin 335 miljoonaa aktiivista Twitter-käyttäjää.

Rekisteröidy palveluun


Twitteriä voi seurata ilman käyttäjätunnusta, mutta käyttäjätunnuksen luominen on suositeltavaa. Ilman käyttäjätunnusta ei voi julkaista tviittejä.

Siirry osoitteeseen https://twitter.com/signup, minkä jälkeen anna vaaditut tiedot (nimi ja sähköpostiosoite tai puhelinnumero ja salasana). Twitter muodostaa  käyttäjätunnuksen automaattisesti nimestä, mutta voit muuttaa sitä myöhemmin. Käyttäjätunnuksen pitää olla yksi sana, ei välilyöntiä eikä yhdysviivaa, mutta sanan osia erottamassa voi olla alaviiva_ tai isoKirjain. Tutustu tviitttaajien erilaisiin käyttäjänimiin.

Kun olet rekisteröitynyt, voit aloittaa tviittaamisen.

Voit myöhemmin täydentää profiilitietojasi. Profiiliin voit lisätä mm. kuvan, sijainnin, verkkosivun ja lyhyen kuvauksen itsestäsi.

Jos koet, että joku käyttäjä kiusaa sinua Twitterissä, voit estää tai ilmiantaa kyseisen käyttäjän. Halutessasi voit suojata tilisi niin, että vain hyväksymäsi seuraajat pääsevät lukemaan tviittejäsi.

Rekisteröitymisen jälkeen voit kirjautua palveluun puhelinnumerolla, käyttäjätunnuksella tai sähköpostiosoitteella ja salasanalla.

Tviittaaminen


Rekisteröidyttyäsi voit ruveta seuraamaan (follow) muita käyttäjiä ja tviittaamaan itse. Tämän jälkeen Twitterin profiilisivullesi muodostuu virta, johon omat ja kontaktien tviitit päivittyvät reaaliaikaisesti sitä mukaa, kun uusia tviittejä julkaistaan. Algoritmit valitsevat tviiteistä näytettäviksi ensisijaisesti ne, joiden ne arvioivat kiinnostavan sinua aiemman Twitter-käyttäytymisesi perusteella.

Voit kirjoittaa uusia viestejä Twitterin pääsivulle tietokoneella, kännykällä  ja tabletilla. Lisäksi voit lähettää Twitteriin viestejä ulkoisista palveluista kuten esim. Instagramista tai Swarmista.

Pääsääntöisesti lähettämäsi tviitit näkyvät koko maailmalle. Jos olet suojannut tilisi, tviittisi näkyvät vain seuraajillesi. Mieti kuitenkin, mitä haluat jakaa.

Tviittisi tallentuvat omalle profiilisivullesi käänteisessä aikajärjestyksessä, tuorein viesti ensimmäisenä. Muiden käyttäjien profiileja selaamalla voit nähdä, millaisiin aiheisiin ja tviittauksiin he ovat keskittyneet.

Keskeiset toiminnot


Puhuttelu - @tunnus
Osoittaa viestin käyttäjälle, että hänet on mainittu kyseisessä tviitissä. Käyttäjä löytää itseensä kohdistuneet maininnat ilmoituksista Maininnat-välilehdeltä.

Aihetunniste - #hashtag
Twitterin tapa liittää tviittejä samaan aihepiiriin. Aihetunnisteet muuntuvat linkeiksi, jotka johtavat hakuun kyseisellä termillä. Tämä on nopea ja kevyt tapa luoda esim. tapahtumalle taustakanava. Aihetunnistetta ei voi “varata”, eli kannattaa tarkistaa, käytetäänkö samaa aihetunnistetta Twitterissä jossain muussa yhteydessä esim. jollain toisella kielellä.

Uudelleentviittaus - retweet
Tapa välittää tviittejä eteenpäin antamalla ansio alkuperäiselle tviittaajalle. Todella tehokas toiminto, joka mahdollistaa viestien välittämisen laajalle yleisölle esim. katastrofitilanteissa.
Viestin voi uudelleentviitata suoraan tai kommentoiden.

Yksityiset viestit
Twitterissä voi lähettää myös yksityisiä viestejä toisille käyttäjille. Niissä ei ole 280 merkin rajoitusta.

Listat
Aihetunnisteiden lisäksi Twitterissä on mahdollisuus käyttää listoja. Listat mahdollistavat kontaktien jakamisen pienempiin ryhmiin esim. aiheiden tai kielen perusteella.

Tykkäämiset
Tykkäämisellä käyttäjä osoittaa pitävänsä viestin sisällöstä.

Kommentoinnit
Kaikkia tviittejä voi kommentoida ja aiheesta voi kysyä lisää.

Näkyvyys
Uudelleentviittaus, kommentointi ja tykkääminen lisäävät tviitin näkyvyyttä, samoin aihetunnisteiden, kuvien ja videoiden käyttäminen.

Hetket
Hetket ovat korostettuja merkittäviä tapahtumia, joiden luomisessa voidaan hyödyntää olemassa olevia tviittejä ja valokuvia. Usein tviitti “elää” kohtalaisen lyhyen ajan, mutta hetkissä se saa lisää näkyvyyttä. Hetken voi luoda vain selaimella Twitter.com:ssa, ei Twitterin mobiiliversioilla.


Esimerkki hyvästä tviitistä


kuvakaappaus esimerkki tviitistä

Aktiivisen Twitter-keskustelijan tviitti (21.1.2020) on kerännyt kuvakaappauksen hetkellä 20 tunnissa 800 tykkäystä, 6 uudelleentviittausta ja 21 kommenttia. Kun tviittiä napauttaa, avautuu viestiketju. Viestiketjuissa ja niiden sisältämissä kommenteissa käy ilmi Twitterin idea: mielipiteitä puoleen ja toiseen, oivaltavaa sanailua tai linkki syvemmälle asiaan.

Vinkkejä aloittelevalle tviittaajalle

  • Luo käyttäjätunnus ja täytä profiilitietosi.
  • Kerää rohkeasti seurattavia.
  • Ala tviitata.
  • Etsi sopivia kontakteja esim. omia tuttujasi sekä omaan alaasi tai mieleenkiinnon kohteisiisi liittyviä käyttäjiä.
  • Uudelleentviittaa viestejä.
  • Seuraa jotain suosittua aihetta ja hae tviittejä itseäsi kiinnostavista aiheista.
Tapio Hietamäki
Enterin vertaisopastaja

Lähteet

Twitter-opas vasta-alkajille http://jml.kapsi.fi/jussi/2009/08/07/twitter-opas-vasta-alkajille/
- päivitetty 8.11.2017
Wikipedia https://fi.wikipedia.org/wiki/Twitter
https://www.zento.fi/blog/twitter-hetket/

Linkkejä ja seurattavia

Mieluummin Twitteriin kuin barrikadeille
twitter.com/entersenior
twitter.com/SenioritSomessa
twitter.com/tapiohietamaki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.