perjantai 3. toukokuuta 2013

Ikäihmisten mobiili-ilmiö – ketkä ovat mukana?


Opastuksen kevätkauden lähestyessä loppuaan pysähdymme pohtimaan:

Vuoden alkupuolisko on ollut tablettien ja älykännyköiden aikaa. Kännykänkäytön opastuksiin, luennoille ja tapahtumiin on osallistunut muutamassa kuukaudessa lähes 700 senioria. Heidän kiinnostuksensa on suuntautunut monipuolisesti – teknologiaan, sisältöön, kustannuksiin, laitteiden mahdollistamiin kommunikointitapoihin, laitteiden suomaan turvaan – huviin ja hyötyyn. Nämä seniorit haluavat olla mukana kehityksessä. Enter ei keskity tekniikkafriikkeihin, vaan mobiili-ilmiöön luemme myös tavalliset ja ns. seniorikännykät.

Osa senioreista on aidon innostunutta uusista laitteista ja niiden tekniikasta, osalla korostuu vuorovaikutus - halu mukaan sosiaaliseen mediaan. Mahdollisuus skypettää lähistöllä tai ulkomailla asuvien lasten ja lastenlasten kanssa on merkittävä syy hankkia tabletti tai läppäri. 

On ikäihmisiä, jotka pakotetaan mukaan: Lankaliittymän kalleus on monesti syy ensimmäisen kännykän hankkimiseen. Tai laite saadaan lahjaksi lapsilta, ja kasvojen menettämisen pelossa on opeteltava edes minimitoiminnot. Kun ikäihmiselle hankitaan kännykkä tai tabletti, on motiivina lisätä vanhuksen turvallisuutta ja kotona pärjäämistä.

Me opastajat saamme olla mukana ikäihmisten oppimiselämyksissä, kohtaamme lukuisia positiivisia tarinoita, oivaltamisen riemua, keskittynyttä opettelua ja parhaassa tapauksessa osaamisen jakamista eteenpäin.

Entä ne ikäihmiset joita emme tavoita?

Vaikka järjestämme tapahtumia erilaisissa paikoissa ja osallistumme erilaisten vertaisryhmien tilaisuuksiin, jää opastustemme ulkopuolelle suuri joukko ohjausta tarvitsevia. Meitä huolettavat erityisesti vanhukset, jotka eivät eri syistä enää pysty etsimään apua kotiseiniensä ulkopuolelta.

Oma lukunsa ovat ne, jotka sanovat: ” Minua eivät kännykät sitten yhtään kiinnosta. En tarvitse tekniikkaa, pärjään  ilmankin”. Onko tässä kyse jo osittaisesta ulkopuolisuudesta, jota ei kehtaa tunnustaa edes itselleen. Tarvittaisiin innostuksen kipinä uuden oppimiseen ja sysäykseksi se ensimmäinen positiivinen oppimiskokemus.
”Lapset hoitavat asiani.” On ilahduttavaa, että niin monet lapset käyttävät ikääntyneiden vanhempiensa puolesta sähköisiä palveluita, mutta oman itsetuntomme ja itsemääräämisoikeutemme ja turvallisuutemme vuoksi meidän kaikkien olisi hyvä oppia selviytymään mobiilimaailman perusasioista ihan itse.

Enterin opastajia - pohdiskelevin mutta aurinkoisin toukokuun miettein

4 kommenttia:

  1. Kommentti-työkalussa on ollut häiriö. Toivottavasti laitat kommenttisi uudelleen.

    VastaaPoista
  2. Yllä oleva kommentti on tehty Firefox-selaimesta, mutta Chrome heittää ulos Bloggerista. Jatkan asian selvittämistä.

    VastaaPoista
  3. Näyttää toimivan taas. Pahoittelut.

    VastaaPoista
  4. Yllättävän paljon seniorit ovat hankkineet tai saaneet älykännyköitä, joiden käyttöön he ovat saaneet Enteriltä opastusta.

    VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.