torstai 5. syyskuuta 2013

Enteriläiset tutustuivat jäsenretkellä Luontokeskus Haltiaan

Luontokeskus Haltia              kuvaTapio Kontula
Espoon Nuuksiossa Pitkäjärven rantarinteellä sijaitsevan Luontokeskus Haltian arkkitehtuuri on saanut kipinän Kalevalan  maailman synnystä kertovasta runosta:
Kului aikoa vähäisen, pirahteli pikkaraisen.
Tuli sotka, suora lintu; lenteä lekuttelevi

etsien pesän sijoa asuinmaata arvaellen.
Lenti iät, lenti lännet, lenti luotehet, etelät.

Ei löyä tiloa tuota, paikkoa pahintakana,                                        
kuhun laatisi pesänsä, ottaisi olosijansa.

Sotkanmuna                                             kuva Ritva Vartiainen
Luontokeskus Haltia muistuttaakin muniaan hautovaa sotkaa. Sotkan muna on myös teemana Haltian päänäyttelyssä, jossa on puusta rakennettu suuri Sotkanmuna. Sen sisällä on  taiteilija Osmo Rauhalan videoteos Peliteoria.
Peliteoria-taideteos                                kuva Ritva Vartiainen

Maanantaina 26.8. noin 30 enteriläistä teki retken Luontokeskus Haltiaan

Luontokeskuksessa tutustuttiin oppaan johdolla luontokeskuksen rakennukseen ja näyttelytiloihin.  Tunnin pituisen yleisopastuksen aluksi opas kertoi luontokeskuksen rakentamisen vaiheista ja rakennuksen materiaaleista. Haltia on Suomen ensimmäinen kokonaan massiivipuusta tehty julkinen rakennus. Puuta on käytetty kaikessa rakentamisessa, kantavista rakenteista verhoiluun asti.
   Opas kertoo Haltian suunnittelusta       kuva Ritva Vartiainen
Reittimme eteni seuraavaksi Viherkehänäyttelyyn, joka johdattaa katsojan pääkaupunkiseudun luontokohteiden verkostoon eli Viherkehälle. Näyttelytilassa voi kävellä vuodenaikojen mukaan elävien, upeiden luontopanoraamojen keskellä.
Niiden myötä voi tutustua Sipoonkorven, Petikon, Nuuksion, Meikon, Porkkalan ja pääkaupunkiseudun saariston luontoon, virkistysalueisiin ja retkeilyreitteihin.
 Enteriläiset päänäyttelysalissa panoraamojen äärellä           kuva Pirkko Kyttälä
Päänäyttelysaliin opas johdatti meidän läpi lumikanjonin, jossa tutustutaan Suomen talvisen luonnon lajien talvehtimiseen.  Haltian päänäyttely tarjoaa kokonaisvaltaisen luontoelämyksen. Se johdattaa kävijän Saaristomereltä tuntureiden laelle. Näyttely seuraa luonnon vuodenkiertoa ja hyödyntää maisemapanoraaman lisäksi videoesityksiä, dioraamoja, interaktiivisuutta, taideteoksia ja pienoismalleja. Kokemus täydentyy ääni- ja valomaailmalla. Näyttelytilasta löytyy myös Yöretki-näyttely, Karhunpesäsali ja autiotupa.
Hatian karhunpesä        kuva Tapio Kontula
Jotkut retkeläiset kiipesivät myös Pohjannaula-torniin, josta aukeaa upea näköala kansallispuistoon ja taivaalle. Tornissa on myös tähtienseuranta-kompassi, jonka ilmansuunnat ja aika ovat käännettävissä. Kun kompassia kääntää, selviää milloin ja missä suunnassa eri planeetat ovat.
Tähtienseuranta-kompassi  kuva Tapio Kontula


Maittavan lounaan jälkeen monet retkeläiset tutustuivat luontokeskuksen lähiluontoon merkittyjä retkeilyreittejä seuraten.  Luontokeskus on niin monipuolinen retkikohde ja nähtävyys,  että yhdellä käyntikerralla kaikkea ei omaksu, joten moni varmaan tekee uusintakäynnin  hienolla tekniikalla esiteltäviin Haltian näyttelyihin sekä upeaan ulkoiseen luontoon. 
Haltian verkkosivuilla on monipuolinen esittely luontokeskuksesta
http://www.haltia.com/#&panel1-2&panel3-3

Maahisenkierroksella                                   kuva Pirkko Kyttälä
 Oli hienoa taas olla yhteisellä retkellä! Retkellä mukana olleet kertokaa tekin retkestämme  kommentoimalla tätä blogia .
Ritva Vartiainen


 
 

4 kommenttia:

  1. Retkestä jäi hyvät muistot. Ilmakin oli niin upea ja se luonto...

    VastaaPoista
  2. Tutustumisen arvoinen paikka. Itse kävin siellä jo kesäkuussa.

    VastaaPoista
  3. En ollut itse retkellä mukana, mutta kuvat ovat hienoja ja paikka ilmeisesti todella näkemisen arvoinen. Kiitos houkuttelevasta blogista!

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia järjestäjille! Olisinko tuonnekaan osannut, jos ei olisi houkuteltu :) Minusta on todella mukavaa, että Enter järjestää jäsenilleen monipuolisia tutustumiskohteita.

    VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.