perjantai 7. helmikuuta 2014

Xp poistuu - Mikä neuvoksi?

Microsoftin tuki Windows XP:lle loppuu 08.04.2014


Mikä muuttuu ?

Microsoft antaa tuotteilleen normaalisti teknistä tukea erilaisten kanavien kautta, mm vastaten netti- tai puhelinkyselyihin. Nämä palvelut XP:n osalta loppuvat huhtikuussa.

Windows XP:n automaattiset päivitykset lopetetaan. Se on tietysti luonnollinen seuraus siitä, että käyttöjärjejestelmän kehittäminen ja ylläpito loppuu.

Microsoftin ilmaisen tietoturvaohjelmiston Microsoft Security Essentials asennusmahdollisuus XP-käyttöjärjestelmälle loppuu. Tietoturvaohjelmistoksi on tarvittaessa vaihdettava joko maksulliseen tai ilmaiseen tietoturvaohjelmistoon.

Uusiin sovelluksiin ei tehdä versioita XP:lle ja laitteisiin ei tehdä ajureita XP:hen.

Toimtavaihtoehtoja

 1. Hanki uusi tietokone
XP-koneet ovat useimmiten fyysisesti niin heikkokuntoisia, että niihin ei kannata ostaa win8-lisenssiä, joka on yksityiskäyttöön ainut myytävissä oleva lisenssi. Suurin ongelma XP-koneissa on 1-ytimiset prosessorit, hitaat väylät, vähän keskusmuistia ja hitaat kiintolevyt. Prosessoria ei voi vaihtaa emolevylle, koska kanta on erilainen. Vanhat muistikammat ovat kalliita, ellei onnistu löytämään niitä vanhoista koneista. Maksimimuistin määrälle voi myös olla rajoituksia. Peruskäyttäjille emme näitä keinoja suosittele, koska ne eivät jatka kuitenkaan koneen käyttöikää kovinkaan pitkälle.

Todettakoon, että markkinoilta saa läppäreitä (4 gigaa keskusmuistia ja 500 gigaa kiintolevyä ) hintaan noin 300 euroa. Aivan kelpo koneita peruskäyttöön.

2. Päivitä koneesi Windows 8:iin


Jos koneesi on suhteellisen uusi (2 – 3 vuotta vanha), siihen voidaan ehkä asentaa Windows 8. Päivitys on kuitenkin mahdollista suhteellisen harvoissa tapauksissa ja saattaa sitä paitsi olla työläs tehdä.

Aja Microsoftin nettisivuilta löytyvä ”Windowsin versiopäivityksen tukisovellus” Ohjelma ilmoittaa minkälainen mahdollisuus sinulla on päivittää koneesi Windows 8:iin. Pohdi asiaa tulokset nähtyäsi.

3. Jatka XP:n käyttöä toistaiseksi

Windows XP-tuen loppuminen ei tarkoita sitä, että laitteet saman tien käyvät täysin turvattomiksi. Turvattomuus kasvaa pikkuhiljaa, kun automaattiset päivitykset jäävät pois.

Tietoturva- ja palomuuriohjelmat toimivat edelleen, vaikkakin niiden tulee olla suhteellisen nopeasti vahdettuna muihin kuin Microsoftin tuotteisiin. Microsoft on sittemmin ilmoittanut, että se ylläpitää oman haittaohjelmien tarkistus ja poistotyökalun Windows XP-käyttöjärjestelmälle vielä ainakin vuoden eli vuoden 2015 puoleen väliin. Nykyisin haittaohjelmat tavallisesti leviävät koneeseen siten, että käyttäjää houkutellaan klikkaamaan jotain linkkiä, jonka jälkeen haittaohjelma latautuu koneelle. Edelleen pitää korostaa käyttäjää harkitsemaan, mitä linkkejä kannattaa klikata. Windowsin päivitykset saattavat tukkia takaportteja tällaisille haittaohjelmille.

Haittaohjelmien kirjoittajat tunnetusti tekevät jakeluja sellaisiin laiteympäristöihin, joita on markkinoilla paljon. Windows XP:n käytön vähentyessä haittaohjelmien määrä niissä tulee varmasti laskemaan.

Jos Windows XP-konetta ei käytetä netisssä, mikä nykyisin on tosin aika harvinaista, sen käyttö jatkossakin on melko turvallista.

Microsoftilla on ollut suuria vaikeuksia lopettaa XP:n ylläpito varsinkin yritysmaailmasta. Siksi Microsoft saattaa vähän ylikorostaa päivitysten poisjäämisen aiheuttamaa ongelmaa edesauttaakseen XP:n käytön loppumista.

Toimenpidelista XP:n käytön jatkamiselle 08.04.2014 jälkeen on seuraava:
1. Ennen kuin h-hetki koittaa, huolehdi että kaikki Windows XP -päivitykset on kaikki tehty. Mm Service pack 3 asennettu. 
2. Pidä kone irti verkosta 08.04.2014 eli h-hetkellä, jolloin saattaa esiintyä ns. 0-päivän hyökkäyksiä.

3. Jos sinulla on käytössä Microsoft Security Essentials tietoturvaohjelmisto, vaihda se johonkin muuhun ilmaiseen tai maksulliseen tuotteeseen.
 4. Aja säännöllisesti haittaohjelmatarkistukset.
5. Internet Explorer ei toimi enää turvallisesti. Suositellaan vaihtamista Chromeen tai Firefoxiin.

Yhteenveto


Lopputulemana Windows XP:n poistumisen vaikutuksista on, että järjestelmän ylläpidon loppuminen ei vaadi välttämättä mitään nopeita toimintoja, vaan järjestelmän käyttöä voi jatkaa jokseenkin huoletta, jos samalla noudattaa tietokoneiden ja netin käytöstä annettuja yleisiä varo-ohjeita.

Ajan mittaan kuitenkin Windows XP-koneiden tehot hyytyvät ja mahdollisesti myös laite rikkoontuu. Tällöin siirtyminen uudempaan käyttöjärjestelmään on välttämättömyys. Ainakin rikkoontumistilanteissa varmuuskopiot koneella olevista tärkeistä dokumenteista, kuvista jne ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Edellä esitetyt ovat Enter ry:n näkemyksiä aiheesta. Mitään ehdottomia totuuksia ja aukottomia viisauksia ne eivät ole. Mutta hyviä neuvoja silti, tavoitteena auttaa ihmisiä muutostilanteen hallinnassa. Ja muistetaan aina, että epäselvistä kysymyksistä voi tulla keskustelemaan Enter ry:n opastuspisteisiin. Niistä lisää tietoa www.entersenior.fi.

Tämä teksti syntyi Raimon, Urhon ja Sepon yhteisen pohdintatuokion tuloksena.

9 kommenttia:

 1. Kirjoita tälle palstalle sinua askarruttava Xp-kysymys tai mielipiteesi asiasta. Ikinörtin toimitus välittää kommentit Enterin opastajille. Saat vastauksen kommenttipalstalla.

  VastaaPoista
 2. Tulipa hyvä ja tuhti tietopaketti tästä aiheesta. Monet kiitokseni Raimolle, Urholle ja Sepolle!

  VastaaPoista
 3. Ei ole tyhmiä kysymyksiä, mutta kysyn kuitenkin: Mistä tiedän, onko minulla Service pack 3 asennettu ja jos ei ole, miten se tapahtuu?

  VastaaPoista
 4. Avaa ohjauspaneeli (control panel) ja sieltä klikkaa auki "muuta tai poista sovellus". Asennettujen ohjelmien listasta pitäisi löytyä "Microsoft XP Service Pack 3".
  Jos ei löydy, niin latauksen voi tehdä esim. täältä: http://windows.microsoft.com/fi-fi/windows/help/learn-how-to-install-windows-xp-service-pack-3-sp3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska tykkään käyttää resurssien hallintaa, niin kaikkein helpoimmin XP:stä löytää: Käynistä-valikon päällä hiiren oikea, Resurssien hallinta, Oma tietokone, hiiren oikea: ominaisuudet. Sieltä avautuu Järjestelmä ikkuna, jossa Yleiset välilehdessä on kerrottu, jos Service pack 3 on käytössä. Olin unohtanut ja nyt taas muistin :)

   Poista
 5. Vallaton mummeli bloggasi käytännönläheisesti oman kokemuksensa, miten
  Windows XP:n päivitetään Windows7:aan
  http://vallatonmummeli.blogspot.fi/2014/03/kayttojarjestelman-paivitys.html

  VastaaPoista
 6. Voisiko joku selventää mitä 0-päivä hyökkäys tarkoittaa ja voiko näitä ilmestyä myöhemminkin XP:lle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nollapäivän-hyökkäys tai nollapäivän-haavoittuvuus on alan ammattilaisten käyttämä termi. Se tarkoittaa tietoturva-aukkoa joka on kyseessä olevana päivänä julkistettu, mutta johon ei ole vielä korjausta.
   Pelättävissä oli, että hakkerit olisivat 8.4. julkistaneet ja myös hyväksikäyttäneet löytämiään tietoturva-aukkoja. Näin ei kuitenkaan onneksi tapahtunut.
   Nollapäivä-hyökkäyksiä XP-koneille tapahtuu todennäköisesti tulevaisuudessa, koska Microsoft ei enää tee XP:lle korjauspäivityksiä.

   Poista