perjantai 12. joulukuuta 2014

Seniorit innostuivat tietokonepeleistä


Enter toteutti 3.12.2014 Kampin palvelukeskuksen juhlasalissa senioreille tarkoitetun pelitapahtuman yhteistyössä SenioriVerkko-projektin kanssa. Kaikille avoimeen tilaisuuteen osallistui suuri määrä tietokonepeleistä ja niiden pelaamisesta kiinnostunutta senioria.


Pelitapahtuman aikana enteriläiset ja senioriverkkolaiset esittelivät omia suosikkipelejään. Osallistujilla oli myös mahdollisuus itse kokeilla esiteltävien pelien pelaamista. Erityisen kiinnostuneita seniorit olivat muistin ylläpitoon ja kehittämiseen tarkoitetuista  peleistä.

Peliesittelyjen lisäksi tilaisuudessa julkistettiin tietokonepelien pelaamista koskevan jäsenkyselyn tulokset ja kartoitettiin osanottajien kiinnostusta lähteä mukaan perustamaan senioripelaajien kerhoa.

Pelitapahtuman suunnittelu ja toteutus

Pelitapahtuman idea kehittyi koulutusryhmässä sen jälkeen, kun Enterille oli syyskuun lopulla tullut sähköpostilla kysymys, ovatko tietokonepelit mukana tai tulossa mukaan Enterin toimintaan.

Koulutusryhmä päätti toteuttaa ideaa esittelemällä pelejä Kampin palvelukeskuksen juhlasalissa 3.12. 2014. Suunnittelua varten perustettiin pieni suunnitteluryhmä, johon tulivat Juulia Andersson, Raimo Anttila, Kari Lahti sekä Helena Venäläinen. Työ aloitettiin kartoittamalla jäsenten näkemyksiä ja kokemuksia tietokonepeleistä sekä halukkaita pelien esittelijöitä.

Tietokonepeli-kyselyn tulokset

Kysely tietokonepeleistä toteutettiin lokakuun 2014 loppupuolella lähettämällä Enterin jäsenille linkki sähköiseen lomakkeeseen. Vastausaikaa annettiin viikko, jona aikana  kyselyyn vastasi neljännes Enterin jäsenkunnasta. Vastaajien sukupuoli- ja ikärakenne vastasivat hyvin koko jäsenkunnan rakennetta.  Kyselyn tulokset julkaistiin 3.12. Enterin verkkosivuilla ja Kampissa jatkuvasti pyörivänä kalvoesityksenä.  Ohessa joitakin otteita vastauksista sekä yhden kysymyksen tarkempi vastaus kaaviona:

 • Vastaajista yli puolet oli kiinnostunut pelaamaan tietokonepelejä PC:llä ja tablettilaitteella, kännykkä ja pelikonsoli kiinnostivat vain harvoja.  
 • Yli 75 % vastaajista uskoi, että tietokonepelien pelaamisen avulla voidaan  ylläpitää muistia ja ajattelutaitoja.
 • Yli 60 % vastaajista pitää  tietokonepelien pelaamiseen liittyvää opastusta tarpeellisena. Vastaajat halusivat mm. tietoa  esim. muistia ja motoriikkaa kehittävistä,  senioreille sopivista tietokonepeleistä.  Pelaamisen avuksi toivottiin kuvauksia hyvistä peleistä sekä ryhmä- että yksilöllistä opastusta pelaamisen alkutaipaleelle.
 • Yli puolet vastaajista pitää tietokonepelin pelaamista hyödyllisenä senioreille ja hyvänä ajanvietteenä. Joitakin huolestutti pelien tietoturvallisuus ja mahdolliset muut haitat, esim. peliriippuvuus.
 • Melkein puolet vastaajista uskoi, että tietokonepelien avulla voidaan kehittää vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä.
 • Enteriläisten tietokonepelien pelaajien keskuudessa olivat suosituimpia erilaiset PC:llä pelattavat kortti-, lauta-, pulma- ja sanapelit. Yhteensä lueteltiin n. 40 suosikkipeliä,  joista suosituimmat olivat Pasianssi, Mahjong, Angry birds, Hay Day ja Sudoku.


Tietokonepelien esittelyyn valmistautuminen

Enterin pelikyselyssä selvitettiin myös, ketkä enteriläistä olisivat halukkaita esittelemään oman suosikkipelinsä muille senioreille. Mukaan löytyi suunnitteluryhmäläisten lisäksi neljä henkilöä: Ilkka, Kari P., Simo ja Tuija. Lisäksi saimme mukaan SenioriVerkko-projektista Minnan ja Sadun esittelemään muistia ja koordinaatiota parantavia tietokonepelejä.

Yhteiskirjoitimme “pilvessä” esittelyporukan voimin etukäteen lyhyet kuvaukset PC- ja tablettilaitteilla esiteltävistä kymmenestä tietokonepelistä ja julkaisimme artikelin Enterin Ikinörtissä.  Mukaan tilaisuuteen lupautui myös Olli kertomaan Enteristä ja keräämään jatko-opastuksesta kiinnostuneiden nimiä sekä  Urkki auttamaan mahdollisissa asennuksissa ja Tuulikki valokuvaamaan.

Pelien esittelijät miettivät etukäteen, kuinka vihkisivät seniorit oman suosikkipelinsä saloihin. Valmistautumisen tueksi Kari kirjoitti perustamaansa Senioripelaajat - Senior Gamers -blogiin suunnitelman siitä, miten senioreille voisi esitellä Civilization 4 -tietokonepeliä ja sen pelaamista. Jatkossa Senioripelaajat -blogiin on tarkoitus kerätä tietoa ja kokemuksia senioreiden pelaamisen tueksi. Yhdessä blogipostauksessa on jo käynnistetty  senioreiden pelaamista käsittelevien tutkimusten, artikkeleiden, kirjallisuuden ja muiden tietolähteiden kartoittaminen.

Tunnelmista paikan päälläTapahtumaan tuli väkeä reilusti toista sataa henkeä. Tämä tarkoitti, että kunkin pöydän ääressä kiinnostuneita oli parhaimillaan toista kymmentä.

Väki oli myös kiinnostunut eri peleistä riippuen siitä, mitkä olivat aikaisemmat kokemukset tietokoneilla pelaamisesta.

Sanaristikoista, sudokuista, palapeleistä, mahjongeista ja niiden kaltaisista eräänlaisista kertakäyttöpeleistä oli yksi osa ihmisistä kiinnostunut.

Strategiapelit Civilization tai HayDay vaativat laajempaa kokonaisuuksien hallintaa ja niihin tutustuttiin innolla.

Muistia ja kordinaatiota kehittävät pelit saivat joukon ihmisiä mm.  tökkimään tablettitietokoneita todella hartaasti. Luonnollisesti myös muut esillä olleet pelit keräsivät joukkoa ympärilleen. Osa peleistä oli engannin kielisiä ja ne innostivat ahkeria matkustajia myös kielitaidon ylläpitämiseen.

Merkittävää oli myös, että kerralla pelin ympärillä ollut porukka intoutui poikkeuksetta yhdessä pohtimaan pelin tarvitsemia tietoja ja käänteitä. Pelattiin yhdessä ja mukavaa oli. Tunnelmaa seuraamassa ja eteenpäin välittämässä oli myös median edustajia.

Jatkosuunnitelmista
Perustetaan senioripelaajien kerho, jossa esitellään ja arvioidaan pelejä senioreiden näkökulmasta, kerrotaan omista pelikokemuksista, näytetään, miten eri pelejä pelataan, perehdytään yhdessä uusiin peleihin ja opetellaan pelaamaan niitä. Joitakin tarkoitukseen sopivia pelejä, kuten esimerkiksi Civilization -peliä ja muita vuoropohjaisia pelejä, voidaan pelata  palaverien aikana  keskustellen ja suunnitellen yhdessä toimenpiteitä ja etenemistä pelissä. Palavereissa voidaan organisoida myös netin kautta tapahtuvaa moninpelien pelaamista. Myös pienimuotoisten seniorilanien järjestäminen voisi olla kokeilemisen arvoista.
Yli 25% pelikyselyyn vastanneista jäsenistä oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että ovat kiinnostuneita senioripelaajien toimintaryhmästä tai kerhosta. Lisäksi yli 65% vastaajista toivoi senioreille tarkoittetua tietokonepelien opastusta ja neuvontaa.
Senioripelaajien kerhon toiminta voitaisiin käynnistää pienimuotoisten kokeilujen avulla esimerkiksi siten, että ensimmäiset palaverit järjestetään yksittäisten jäsenten ehdottamien aiheiden tai teemojen perusteella. Palavereissa aiheen ehdottaja vastaisi sisällöstä ja palaverin vetämisestä. Tällaisten kokeilujen avulla saataisiin selville, minkälaisista aiheista ollaan kiinnostuneita ja minkälaista kerhotoimintaa tietokonepeleistä kiinnostuneet seniorit haluavat.

Kootaan ja jaetaan tietoa senioreita kiinnostavista tietokonepeleistä sekä senioreiden pelaamisesta ja sen hyödyistä Ikinörtti ja Senioripelaajat -blogien välityksellä. Aineistojen pohjalta voidaan käydä keskusteluja senioripelaajien kerhossa.
Todennäköistä on myös, että tämän tyyppinen tilaisuus uusitaan ensi vuonna vaikkapa kansallisen pelipäivän tai -viikon aikana tai viimeistään vuonna 2016.

Linkit:
 1. Enterin “Tietokonepelit” - kyselyn tulokset: http://www.entersenior.fi/?x103997=1313213
 1. Ikinörtti 26.11.2014: Seniorit tutustuvat tietokonepeleihin http://ikinortti.blogspot.fi/2014/11/seniorit-tutustuvat-tietokonepeleihin.html
 2. Senioripelaajat - Senior Gamers -blogi  http://senioripelaajat.blogspot.fi/
 3. SenioriVerkko-projekti http://www.senioriverkko.com/
 4. MTV:n uutiset:  Tabletin avulla pelaaminen sujuu iäkkäiltäkin


Enterin ja SenioriVerkon tietokonepelien esittelijätiimi

1 kommentti:

 1. Minua kiinnostaisi kokeilla pienessä ryhmäpalaverissa vähän ”isompien” pelien esittelyä, opettelua ja pelaamista. Yhtenä kokeiltavana pelinä voisi olla pelitapahtumassakin esitelty Civilization peli. Muita mahdollisia pelejä, joihin olen itse tutustunut, ovat XCOM Ufo unknown ja Mass effect -pelit. Parhaillaan olen opettelemassa Company of heroes ja Walking dead -pelejä. Niihinkin voisi olla kiva tutustua ja perehtyä yhdessä. Voisin myös itsekin opetella jotain kokonaan uutta peliä yhdessä muiden kanssa. Esittelen haluttaessa mainitsemiani pelejä tarkemmin vaikka tämän keskustelun postauksissa.

  Kiinnostavatko tällaiset ryhmätapahtumat ja jos kiinnostavat, niin mitä pelejä toivoisit niissä pelattavan?

  VastaaPoista