perjantai 8. tammikuuta 2016

Excel täyttää 30 vuotta


Taulukkolaskentaohjelma Excelin ensimmäisen version julkaisemisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta. Ohjelman julkaisi Microsoft itse asiassa Applen koneille. Vasta muutamaa vuotta myöhemmin tuli versio Windows-käyttöjärjestelmälle.

Excelin tavasta toimia tuli sittemmin lähes standardi taulukkolaskentaohjelmien piirissä. Jos osaat käyttää Exceliä, osaat suhteellisen hyvin käyttää muita taulukkolaskentaohjelmia ja päinvastoin.

Taulukkolaskentaohjelmat ovat jokamiehelle ja -naiselle loistava tapa jalostaa ja analysoida numeerisessa muodossa olevaa tietoa. Samalla kaikilla on mahdollisuus kokea se, miten tietokoneen saa tekemään haluamiaan asioita. Excelin ”ohjelmointi” lähtee yksinkertaisista pienistä käskyistä, joilla saadaan jo paljon aikaiseksi.

Tykkään itse askaroida Excelillä. Teen sillä usein saamastani aineistosta erilaisia analyysejä ja pidänpä sillä yhden pienen taloyhtiön kirjanpidon.

Enter ry:n jäsenluettelo on hallituksen jäsenten käytössä. Askartelin sen pohjalta oheiset kaksi graafia jäsenrakenteestamme. 

Ensiksi ikäjakauma yhdistyksessämme:


Uusien jäsenten lukumäärä viimeisten vuosien aikana näyttää taas tällaiselta:
Yhteensä jäseniä yhdistyksessämme oli vuoden 2015 lopussa 654 henkeä

Vuoden lopussa siirsin Exceliin myös henkilökohtaisen pankkitilini tapahtumat koko vuoden ajalta. Lajittelin aineiston maksun saajan mukaan. Havaintoja oli aika monta. Tilitapahtumia oli noin 700 kappaletta eli vajaa 60 kuukaudessa. Minulla ei ole mitään erikoista rahaliikennettä, vaan kaikki tapahtumat olivat kauppalaskuja, muita laskuja, automaattinostoja sekä tietysti eläketuloja jne. Tapahtumia oli mielestäni yllättävän paljon.

Olin käynyt Oulunkylän Mustapekka K-supermarketissa ja maksanut kortilla 35 kertaa ja Pakilan Lidlissa 40 kertaa. Molempiin oli uponnut rahaa noin 1000 euroa. Yhteensä siis reilut 2000 euroa eli vajaa 6 euroa päivässä kahden hengen ruokaan. Toki tuohon tulee lisää käynnit Hakaniemen torilla, hallissa jne.

Alkossakin oli tullut käytyä, mutta kertoja ja summia en tässä kerro. Bensaan oli hurahtanut 1500 euroa. Erinäiset ravintolalaskut toivat mieleen mukavat illanistujaiset vahojen duunikavereiden ja muidenkin kavereiden kanssa. Ja paljon muuta tietoa, jos kylläkin muutama harha-askelkin oli joukossa. Esimerkiksi peltipoliisin valokuvaveloitukset.

Noilla tiedoilla ei välttämättä ole kovin paljoa arvoa. Silti ne ovat kiinnostavia ja saattavat joissakin tilanteissa vaikuttaa tuleviin valintoihini rahaa käyttäessäni.

Excelin tai muun taulukkolaskentaohjelman kanssa saa aikansa hyvin ja hyödyllisesti kulumaan. Ja samalla viisastuukin.

Raimo Anttila 

1 kommentti:

  1. Tosi on, Excel on näppärä esim. syöttämällä sinne verotusta varten tarvittavat tiedot etukäteen. Vero-oppaasta on apua vähennysten kaavoja syötettäessä ja ne on sitten helppo muuttaa vuosittain arvojen muuttuessa.

    VastaaPoista