maanantai 22. helmikuuta 2016

Joko some rikastuttaa sinun elämääsi?


Mikä ihmeen some?
Lyhenne on muodostettu sanoista sosiaalinen media. Sillä tarkoitetaan netissä olevia yhteisöllisiä palveluita. Enää et ole vain vastaanottavana osapuolena vaan voit myös itse kirjoittaa kommentteja, artikkeleita ja jakaa kuvia eli tuottaa sisältöä. Some on myös reaaliaikaista vuorovaikutusta: kuvapuheluilla ja ääniviesteillä voit olla yhteydessä ystäviisi ja sukulaisiisi vaikka maapallon toiselle puolelle. LähiVerkko-projekti julkaisi äskettäin Netikäs –sarjan Mediasivistysmateriaalissa osan 2/6,   jossa jäsennetään tarkemmin Sosiaalista mediaa: http://lahiverkko.fi/wp/wp-content/uploads/2015/08/Netikas2-Sosiaalinen-media-web.pdf

KÄKÄTE-projektin (Käyttäjälle kätevä teknologia) ja LähiVerkko-projektin yhteinen tutkimus vuodelta 2013 toteaa, että ikäihmisistä (eli yli 60 -vuotiasta) vielä alle 20 prosenttia käyttää sosiaalista mediaa aktiivisesti. Sen sijaan 16–24 -vuotiaista sosiaalista mediaa käyttää noin 93 prosenttia. 45–54 -vuotiaista noin lähes puolet ovat somessa aktiivisia. Odotettavissa on, että varsinkin tuoreiden eläkeläisten somen käyttö lisääntyy voimakkaasti.

Enterin opastuksissa ikäihmiset (ne 20% edelläkävijää) kyselevät eniten seuraavista palveluista: Facebook, Skype, Instagram, Youtube, Twitter ja WhatsApp. Näistä kaikista Enter on järjestänyt myös tietoiskuja.

Facebookin käyttö kannattaa aloittaa rekisteröitymällä ja vain katselemalla mitä sieltä löytyy. Ei tarvitse kutsua yhtään kaveria tai julkaista mitään omasta elämästään. Antamalla hakusanoja löydät kiinnostavaa tapahtumavirtaa. Suosittuja seurantakohteita ovat julkisuuden henkilöt, mediatalot, poliitikot ja urheilijat.
Facebookissa on myös ryhmiä, joissa voit esimerkiksi seurata synnyinkuntasi asioita ja paikallislehtiä tai lähiseudun kirpputoreja tai omaan harrastukseesi liittyviä päivityksiä.
Facebook ehdottelee oma-aloitteisesti sinulle kavereita ja kun jossain ryhmässä onkin tuttu henkilö, niin voit halutessasi pyytää häntä kaveriksi. Toki voit itsekin hakea kavereiksi tuttuja, joiden tiedät käyttävän Facebookia. Facebookista löytyy myös vanhoja koulukavereita ja työkavereita, joiden kanssa muistella menneitä. Viimeistään tässä vaiheessa on syytä käydä läpi yksityisyysasetukset ja määritellä kuka saa nähdä julkaisusi.

Microsoftin Skype, Applen Facetime ja Google Hangout ovat ilmaisia kuvapuhelusovelluksia. Nämä ovat erityisesti niiden suosiossa, joilla on sukulaisia ja ystäviä ulkomailla. Varsinkin lastenlapsiin on näin mukava pitää yhteyttä ja nähdä heidän kasvavan. Moni opastettava on kertonut hankkineensa älypuhelimen juuri Skypen takia. Nämä sovellukset toimivat myös tabletilla ja läppärillä.
Instagram on erityisesti valokuvausta harrastavien suosiossa. Siellä voi ihailla ja kommentoida toisten sinne lataamia kuvia. Kuvat on luokiteltu teemoihin ja esimerkiksi hakusanalla ”koira” saa katseltavakseen toinen toistaan kauniimpia muotokuvia koirista.
YouTubessa on katseltavana kaikkea mahdollista ilman kirjautumista. On musiikkia, how-to-videoita (esim. miten huollan polkupyörän), pakettien purkua ja tavaroiden kokoomista (unboxing), videopelaamista, tv-ohjelmien ekstramateriaalia, yliopistotason oppitunteja, videobloggaajia, poliitikkoja, yritysjohtoa – ja kissavideoita. Kun joku kehuu uutta laulajaa, niin YouTube:sta voi käydä katsomassa ja kuuntelemassa, minkälaisesta tapauksesta on kyse. Kokonaisia klassisen musiikin konsertteja löytyy myös.
Twitterillä lähetellään enintään 140 merkin mittaisia viestejä, ”twiittejä”. Twitter on monipuolinen keskusteluareena. Sieltä löytyy eri teemoihin ( # eli hashtag) liittyviä keskusteluita, poliitikkojen tiedotteita, tuoreimpia uutisia ja julkkisten paljastuksia. Euroviisujen ja itsenäisyyspäivän juhlien seuranta tv:stä on huomattavasti hauskempaa, kun samalla lukee Lotta Backlundin kommentteja esiintyjistä tai puvuista.
WhatsApp on ilmainen sovellus, joka on kovaa vauhtia syrjäyttämässä tekstiviestit. Sillä voi lähettää myös ääniviestejä, kuvia ja videoita eikä siinä ole mainoksia. Sen vahvuutena on rajatut ryhmät. Voit kerralla pyytää tutut kahville tai lenkille. Whatsappin käyttö yleistyy kovaa vauhtia älypuhelinten myötä. Enterin kokemusten mukaan sen koukkuun jäävät kaikki, joille sitä opastaa.
Studio55:ssä oli 19.2.2016 aiheena ”Mikä ihmeen some?” Raakel Lignellin haastateltavana oli allekirjoittanut sekä @somevaari Aku Eronen. Voit katsella ohjelman täältä: http://www.mtvkatsomo.fi/?progId=565088
Netikäs Mediasivistysmateriaali 2/6 rohkaisee: ”Somessa on aivan sallittua vain katsella ja ihmetellä. Ei siellä ole pakko jakaa kuvia ja kertoa mielipiteitään”. Kun olet aikasi ihmetellyt, voit ehkä innostua kommentoimaan näkemääsi ja kenties aloittamaan keskusteluita. Tässä vaiheessa on hyvä tiedostaa netin vaarat ja tutustua Jyväskylän Yliopiston someohjeisiin: https://www.jyu.fi/itp/ohjeet/how-to-nain-tehdaan/some

Tule sinäkin ihmettelemään!

Tuulikki Paturi
hallituksen puheenjohtaja
Enter ry


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.