perjantai 8. huhtikuuta 2016

Muisti loppuu jo kaupan ulko-ovella!Palaan taas näihin muistiongelmiin. Nyt on nimittäin tietolaitteen muistikysymys sotkenut omat jäljellä olevat muistihituseni (Kirj. huom. - ne vähäiset)! Kun laitekaupan myyntihenkilö myy tarjouksella uusia laitteita, kuten kännyköitä ja tabletteja, niin muisti niissä ei riitä edes kotiin asti. Siis kännykässä! Tabletissa riittää, jos avaat sen vasta kotona. Ei voi myyjä tarjota semmoista, johon sopisi heti enemmän tavaraa ja vähän pitemmäksi aikaa. Se kun vaan pyrkii myymään halvalla vehjettä 16 Gb:n muistilla.

 Siihen samaan laitteeseen on tehtailija sutaissut hienon kameran, jolla saa tarkempia pikselikuvia kuin silmä ottaa vastaan ja ehtii yksi ihminen katsella. Ja värivaihtoehtoja on enemmän kuin maailmassa on värejä tarjollakaan. Mutta kun kuva syö muistit, niin ei ole suu messingillä, vaan on mutrussa. Ja jos lähetät sitten kuvat pilveen säästääksesi muistia, niin kohta muljahtaa takaisin laitteeseen kun asetukset on pielessä tai sitten ei!

Kaverini osti hyvän, edullisen (uskokaa vaan!) kännykän ja latasi sinne pakolliset sovellukset eli appsit eli ohjelmat, niin seuraavana aamuna oli muisti loppu. Ei kaverilta vaan kännykältä. No oli sillä omakin muisti kerran opiskeluaikaan yhtenä aamuna loppu, mutta se on kokonaan eri juttu. Oli se kännykkä kuitenkin sen verran fiksu peli, että siihen sai ostaa lisää muistia korttina. No sillähän se ratkesi hienosti! Mutta tämä Apple-kauppias kun myykin iPhonea, jossa ei ole reikää muistikortille! Mitenkäs sitten tehdään lisää tilaa tiedolle? No ei mitenkään!

Älkääkäpä vaan jappasko minulle pilvestä! En vaan ala! Ainakaan vielä! Se taitaa tehtailija ja muistivaraston hoitaja kuitenkin suunnitella tiedon varastointia pilviin. Itsellänikin alkaa omakin muisti jo häipyillä, mutta en tiedä meneekö pilveen vai mihin? Hukassa se vaan on aina välillä! Olisihan kyllä päässä reikiä (2xsierain, 1xsuu, 2xkorva), mihin tunkea muistivälinettä, mutta ei ole Isä-isosuunnittelija miettinyt niihin sopivaa lisämuistia. Siihen jäi aikoinaan iso puutos! Moitin vähän!

Jos itse olet hankkinut jotain ylimaallista, jota et mahdollisesti ja jopa todennäköisesti osaa yksin käyttää, niin apuakin löytyy! Seuraava vaihe onkin pääkaupunkiseudun seniorilla tiedustella joltain tutulta Enterin opastusajoista tai käydä lähikirjastossa kysymässä niistä. Muuallakin maassa ovat kirjastot oivallisia apupaikkoja kun kysyttävää ilmaantuu! Esimerkiksi Joensuussa on Joen Severi, kun antaa seniorille tukea tietokoneasioissa.

Enterin opastuksessa voi kysyä laitteen ja ohjelmien käyttämisen ohella myös noista liittymistä, muisteista ja pilvistä! Jos tuttavalla on toimiva netti, niin hänen kanssaan voi tutkia Enterin opastuspaikkojen aukioloa osoitteesta entersenior.fi.

Markku Ukonaho
Enterin opastaja


Ukonahon aiemmista muistiongelmista jutussa Täyttyykö muisti vai meneekö se?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti