keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Jäsentapahtumat keväällä 2016


Enterin jäsentoimintaryhmä järjesti enteriläisille kevätkaudella 10  jäsenretkeä joissa oli mukana 350 osallistujaa. Jäsenretkiä tehtiin näyttelyihin  ja historiakohteisiin pääkaupunkiseudulla sekä päivän kestäviä retkiä joilla käytiin konsertissa Lahdessa ja näyttelyissä Mäntässä  ja Tallinnassa.
Erittäin suositut jäsenretket muodostavat hienon yhdessäolo ja virkistystoiminnan Enterin päätoiminnan vertaisopastuksen rinnalle. Jäsenretket järjestää jäsentoimintaryhmä johon kuuluvat ryhmän vetäjä Olli Uotila, Lea Grönlund, Marjatta Ikkala, Eva Korkiala-Blomqvist, Tarja Toiviainen ja Ritva Vartiainen. Jäsentoiminnan järjestämiseen tarvitaan lisää tekijöitä. Jos haluat liittyä jäsentoimintaryhmään ja osallistua ryhmän järjestämien retkien tuottamiseen niin ilmoittaudu toiminnanjohtajallemme  Juulia Anderssonille  sähköpostilla / enter.juulia(at)gmail.com tai puh. 050-374 8645

Kevätkauden kymmenen retkeä
10.2. retkeiltiin Etelänavan valloitus-näyttelyyn Tallinnan Merimuseoon  
Retkellä oli 40 osallistujaa ja merimatka tehtiin Viking XPRS-laivalla. Menomatkalla laivan kokoustilassa keskusteltiin Veli Kahralan  ja Seppo Kurkisen johdolla Internet-selaimista. Paluumatkalla nautittiin yhteinen illallinen laivan ravintolassa. Tallinnan Merimuseon näyttelyyn siirryttiin tilausbussilla ja  opastetulla kiertokäynnillä tutkittiin näyttely.
Kilpajuoksu maailman ääriin -näyttely kuvasi Etelänavan valloitusta, joka oli tutkimusmatkailun historian dramaattisin tarina. Norjalainen tutkimusmatkailija Roald Amundsen ja brittiläinen Falcon Scott olivat vuonna 1911 etelänavan tutkimusmatkalla samaan aikaan, mutta vain toinen heistä palasi kotimaahansa. Näyttelyssä esitteleltiin myös antarktiksen luontoa ja​ ​tieteelle omistettua nykypäivää.

Hyvän oppaan mukana kävimme Etelänavalla
Kuva Tapani Kontiala
23.2. käytiin jäsenretkellä oopperassa Mozartin Taikahuilu oopperan pääharjoituksessa

Pääharjoitus eli kenraaliharjoitus on oopperaesityksen työryhmän viimeinen harjoittelu ennen ensimmäistä esitystä. Mukana ovat kaikki esityksen osatekijät  kuten orkesteri, lavasteet, puvut, valot ja maskit. Retkelle osallistui 30 enteriläistä.
Kansallisoopperan Taikahuilu ooppera esitettiin Berliinin Komische Opera kuuluisan tuotannon mukaisesti, jossa Taikahuilu esitettiin animaatiota ja eläviä laulajia yhdistävänä toteutuksena joka loihti näyttämölle aivan uudella tavalla Taikahuilun loputtoman rikkaan fantasiamaailman.  
26.2. retkeiltiin Lahden Kaupunginteatteriin Myrskyluodon Maija -musikaaliin
Myrskyluodon Maija-musikaali perustuu ahvenanmaalaisen Anni Blomqvistin romaaniin Myrskyluoto, joka kuvaa 1800-luvun ankaraa ja raskasta saaristolaiselämää. Musikaalissa on Matti Puurtisen moni-ilmeinen musiikki yhdistettynä Jouni Prittisen meneviin tanssikoreografioihin takaavat katsojalle nautittavan musikaalikokemuksen.  Yhteinen lounas nautittiin ennen paluumatkaa.  Retkelle osallistui 66 enteriläistä ystävineen.
Myrskyluodon Maija-retki on kuvailtu tarkemmin maaliskuun Ikinörtissä. Juttu löytyy tällä linkillä: http://ikinortti.blogspot.fi/2016/03/myrskyluodon-maijaa-tapaamassa.html
21.3 ja 18.4. tutustuttiin Reitzin säätiön taidekotiin
Reitzin säätiön taidemuseossa ovat esillä Lauri Reitzin keräämät taide- ja antiikkiesinekokoelmat. kotimuseossa on nähtävillä suomalaisen maalaustaiteen historian merkkiteoksia. Myös museon suomalainen antiikkihopeakokoelma on ainutlaatuinen kokonaisuus.  Museon kokoelmiin tutustuttiin  hyvän opastuksen myötä  kahdella retkellä joille osallistui yhteensä 40 enteriläistä.
Opas kertoo Reitzin museon kokoelmasta takanaan museoon juuri hankittu
Helene Schjerfbeck´n teos  Sitruunoita visakoivukulhossa
Kuva Ritva Vartiainen
9.4. tehtiin päivän mittainen retki Mänttään Serlachiuksen Gösta-museoon
Museon suurnäyttelyssä esiteltiin  maailman merkittävimpiin nykytaiteilijoihin kuuluvan saksalaisen Anselm Kieferin monumentaaliteoksia saksalaisesta Grothe-kokoelmasta. Retkemme osallistujat pitivät Kieferin teoksia upeina ja lumoavina. Opastetun kierroksen aikana tutustuimme myös taidemuseo Göstan kohokohtiin  Joenniemen vanhassa kartanossa, jossa nautittiin myös yhteinen lounas. Retkelle lähdettiin Kiasmalta klo 8 ja palattiin klo 20 ja osallistujia oli 55.
C:\Users\Ritva\Pictures\IKINÖRTTI JÄSENTIL 16\(null).jpg
Enteriläiset Kieferin monumenttaalisen taideteoksen edessä kuuntelemassa
opastusta kuulokkeiden kautta Kuva Helena Venäläinen

20.4. tutustuttiin uudistettuun Kansalliskirjastoon
Kirjasto sijaitsee Unioninkadulla vastapäätä tuomiokirkkoa. Opastetulla kierrolla  tutustuimme kirjaston toimintaan, historiaan, arkkitehtuuriin sekä rakennuksen uudistukseen. Osallistujia oli 40. Kansalliskirjasto, aiemmin Helsingin yliopiston kirjasto, on Suomen suurin ja vanhin tieteellinen kirjasto sekä näyttelytila. Kansalliskirjasto tallentaa myös digitaalisia kulttuuriperintöaineistoja kuten sanoma- ja aikakauslehtiä .  
Enteriläiset katsovat kohti kirjaston upeata lasikupolia kun opas kertoo
kirjastorakennuksen uudistamisesta Kuva Ritva Vartiainen
22.4. käytiin Frank Sinatran 100v-konsertissa Lahden Sibeliustalolla
Retkellä oli 54 osallistujaa eli  täysi bussillinen enteriläisiä. Sinatran suurimpia hittejä tulkitsi samettiääninen hurmuri, lahtelaisyleisölle monista konserteistaan tuttu Gary Williams.  Konsertissa kuultiin monet viihdemaailman rakastetuimmat sävelmät ison orkesterin kanssa esitettyinä - My Way, You’re Sensational, Witchcraft jne.  Retkellä nautittiin myös yhteinen lounas.
3.5. tutustuttiin Kansallisteatterin taideaarteisiin  ja historialliseen teatterirakennukseen
Kahden tunnin opastetulla kierrolla tutustumme teatterissa esillä oleviin tunnettujen taiteilijoiden taideteoksiin. Oppaamme Katriina Pyrrö esitteli teatterin kaikki taideteokset sisääntuloaulasta toiselle parvelle.  Saimme myös historiatietoa suomalaisesta teatterista sekä teatterin upeasta graniittilinnasta joka on rakennettu vuonna 1902.
C:\Users\Ritva\Pictures\IKINÖRTTI JÄSENTIL 16\FullSizeRender.jpg
Kuvassa teatteriretken 30 osallistujaa teatterin esiintymislavalla
Kuva Tapio Hietamäki
Syyskaudelle on suunniteltu retkiä Tekniikan museoon, Kotkaan, Lahteen musikaalikonserttiin ja Tallinnan TV-torniin. Kun retket varmistuvat niin niistä tulee tiedot tapahtumakalenteriin ja lähempänä retkeä lähetetään jäsenille kutsuviesti.

Jäsentoiminta jatkuu elokuussa,  jolloin  on ensimmäinen jäsenretki.  Syyskuun alussa  alkavat myös opastukset ja tietoiskut sekä luennot.
Hyvää kesää!
Enterin jäsentoimintaryhmä
Ritva Vartiainen

1 kommentti:

  1. Suuresta suosiosta päätellen Enterin jäsentoimintaryhmän järjestämät retket ovat tutustuttaneet satoja enteriläisiä toisiinsa. Ja lisää mielenkiintoisia kohteita on tulossa!

    VastaaPoista