perjantai 5. toukokuuta 2017

Ja sitten Helmet-kirjaston e-lehtiä lukemaan


Kirjoitin huhtikuulla Ikinörtti-jutun Helmet-kirjaston e-kirjoista ja nyt esittelen e-lehtikokoelmia. Onneksemme Helmet -sivuilta löytyy täsmälliset ohjeet eri laitteille. Lehtien kohdalla toiminnot ovat hieman helpommat kuin e-kirjojen, mutta toki näpytellä näitäkin saa hieman ennenkuin luettava on ruudulla.

Helmet-kirjastosta löytyy kolme toisistaan poikkeavaa e-lehtikokoelmaa: ePress, PressReader ja  Zinio.
ePress

ePress-kokoelma sisältää yli 200 kotimaista paikallis- ja maakuntalehteä. Tämän kokoelman käyttö on mahdollista ainoastaan Helsingin kaupunginkirjaston langattomassa verkossa, kirjaston asiakastietokoneilla ja omalla tabletilla tai kirjaston lehtitableteilla. Yhtäaikainen käyttäjämäärä on rajattu, joten voi olla, että joskus omaa lukuvuoroa joutuu hieman odottamaan. Alla kuva palvelun etusivulta.

PressReader

PressReader kokoelmassa on näköislehtenä yli 6.000 sanoma- ja aikakauslehteä n. 130 maasta ja n. 60 kielellä. Palvelussa voi olla samanaikaisesti rajaton määrä käyttäjiä.

Lehdet ovat luettavissa selaimessa tai PressReader-sovelluksessa. Etäkäytössä kokoelmaan kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.

Seuraavat ohjeet palveluun kirjautumiseen koskevat tietokoneen selaimella kirjautumista. Tabletin PressReader-sovelluksessa kirjautumistapa on lähes samanlainen.
Mene PressReaderin nettisivulle joko HelMetin kautta tai suoraan http://www.pressreader.com .

Kirjautuminen kokoelmaan tapahtuu avautuvan sivuston oikeassa yläreunassa olevaa “Sign in”-kohtaa klikkaamalla.

Avautuvasta ruudusta (yllä vasemmalla) valitaan keltaisella pohjalla oleva “Library card”, joka avaa “Library Card Sign In”-ruudun (yllä oikealla).

 
 Kirjoita ruudun ylimpään valkoiseen lokeroon “Helmet Libraries” ja valitse se kun ehdotus tulee näkyviin. Alempana oleviin ruutuihin kirjoita kirjastokorttisi numero ja PIN-koodisi.Näyttöön avautuu todennäköisesti seuraavanlainen ruutu , jossa saat tiedon palvelun käyttöajasta, jonka kuluessa voit lukea tai ladata lehtiä PressReaderin kautta. Voit heti sulkea ruudun vihreän palkin vasemmalla olevasta ruksista.

    
       
Seuraavaksi näytössä on vaaleapohjainen yleiskuva PressReaderin etusivusta. Lehtikokoelmia pääset selaamaan kun klikkaat vasemman yläreunan kolmea viivaa. Siitä avautuu tumma valikko. Klikkaa sieltä “Publications” ja saat auki valikon “Countries” (maat), “Languages” (kielet), “Categories” (kategoriat) ja “Publication types” (julkaisutyypit). Näistä valikoista pääset etsimään haluamaasi luettavaa.

Zinio

Zinio-kokoelma käsittää n. 120 englanninkielistä huippuaikakauslehteä. Täältä löytyy runsas valikoima mm. harrastuslehtiä ja esim. Apple Magazine, Cosmopolitan, Country Living, The Economist, Elle, Flying, Forbes, Knits, Enquirer, Newsweek, Ok!, PC Magazine, Vanity Fair, US Weekly jne.

Zinion käytön edellytyksenä on tunnusten luominen RBdigital Gateway-sivuston kautta. Avaa sivu https://www.rbdigital.com/helsinki/ . Avautuvan sivun (kuva alla vasemmalla) oikeassa yläreunassa on “Create New Account”. Klikkaa sitä ja avautuu ruutu (alla oikealla), jossa kysytään kirjastokorttisi numeroa.
 

Kirjoita numerosi riville ja avautuvaan ruutuun kohdan “Create New Account” alle täytä seuraavat tietosi: etunimi, sukunimi, email-osoite sekä keksimäsi salasana kaksi kertaa. Sen jälkeen klikkaa sinistä nappia “Create Account”.

Kun olet luonut tilin pääset kirjautumaan (esim. menemällä osoitteeseen https://www.rbdigital.com/helsinki/ ) “Login”-painiketta klikkaamalla (valitse Zinio, jos se ei avaudu automaattisesti) ja anna emailisi sekä salasanasi kirjautumisruutuun.

Kun selailet tarjolla olevia lehtiä ja haluat lukea jotain niistä, klikkaa lehden kantta.Klikkaa avautuvalla sivulla “Checkout”-painiketta.
   
 
Seuraavaksi avautuvasta ruudusta voit valita jatkatko selailua, “Keep Browsing”, vai alatko lukea lehteä, “Start Reading”. Kun valitset lehden luettavaksesi,  avautuu se uudelle selaimen sivulle Zinio-lukuohjelmaan.
Kokoelmasta löytyy myös lehtien vanhempia numeroita. Voit myös tilata sähköpostiisi ilmoituksen haluamasi lehden uudesta numerosta. Tilausruksille on paikka yllä oikealla olevan kuvan alareunassa.

Jos selaat Zinio-kokoelmaa älykännykällä tai tabletilla, Sinulla tulee olla Zinio-sovellus laitteessasi. Kun olet valinnut lehden RBdigital Gateway-sivulla Zinio-kokoelmasta ja klikannut “Start Reading”, ilmestyy lehti laitteessasi Zinio-sovellukseen. Lehti säilyy sovelluksessa kunnes haluat poistaa sen.Yhteenvedon sekaveto
No olivatko ohjeet selvät ja yksinkertaiset? Eipä tainneet välttämättä olla, mutta mikäpä elämässä olisi! On siinä todellakin monen monta mutkaa, mutta kun käyt nuo reitit muutaman kerran läpi, kokeilet ja tallennat kirjautumistunnukset laitteellesi, on se tulevilla kerroilla helpompaa.

Ja aina voit käydä Helmetin sivuilla, tutkia kirjaston täsmällisiä ohjeita ja käyttää Helmetin ohjeissa olevia linkkejä palveluihin etsiytymiseen.

Ja eikun selaamaan maailman lehtiä! Se on perin antoisaa ja jos ei kieli taivu, niin kuvat ovat ainakin universaaleja ja keveitä katsella! Ja onhan tämä loppujen lopuksi uskomattoman helppo ja vieläpä ilmainen tapa lukea maailman huippulehtiä sekä seurata jopa paikallistason tapahtumia maailman joka kolkassa! Sitä paitsi olitko vielä selvillä, että Vanuatun Island Life-lehdessä kerrotaan alkavasta rantojen puhdistusohjelmasta tai että Chilen luonnonsuojelualueella alkoi Agrocentro-lehden mukaan pari päivää sitten puiden tarkastusmittaukset tai että Swazimaassa ilmestyvän Observer-lehden mukaan eilen avattiin Mbabanen Sidvwashinissa uusi klubi? Niinpä! Kannattaisi olla selvillä asioista!

Riemukkaita lukuhetkiä e-lehtien parissa!

Markku Ukonaho
Enterin opastaja


Ohjeita e-kirjojen lainaamiseen Helmet- palvelusta: 
Hanki helposti luettavaa e-kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti