tiistai 6. kesäkuuta 2017

Matkaliput sujuvasti lähijuniin - ohjeita satunnaisesti matkustavilleVR:n ja HSL:n lähijunaliikenteen uudistukset astuvat voimaan maanantaina 19.6.
Uudistuksen keskeisimpiä vaikutuksia ovat:
  • lähiliikenteen lippua ei voi ostaa konduktööriltä, vaan lippu pitää olla jo junaan noustessa
  • lähiliikenne ulottuu Tampereelle saakka ja kokonaan uusi G-juna alkaa liikennöidä

Lähijunaliikenne - alueet ja reitit  - napsauta linkistä lähiliikennealueen kuva isommaksi


Satunnaisesti lähijunia käyttävälle ja turistina alueella liikkuvalle saattavat HSL:n maksualueet Sisäinen, Seutu, Lähiseutu, Lähiseutu 2 ja Lähiseutu 3 olla aika hämäriä.  Alueet on merkitty karttaan sekä graafisesti että sanallisesti. Varsinkin sanallinen selitys selkiyttää käsitteitä.

Kartasta näkyy, että Siuntio ja Keravan pohjoispuoliset lähiliikennepysäkit kuuluvat VR:n maksualueeseen.  Kullakin alueella matkustettaessa pitää olla asianmukainen lippu. Eli junissa, jotka liikennöivät vain HSL-alueella ei voi matkustaa VR:n lipulla. 

 HSL- lippujen ostomahdollisuudet


HSL:n Matkorttia käyttäville lähiliikenteen uudistus ei tuo muutoksia. https://www.hsl.fi/liput-ja-hinnat/matkakortti  
Muutos koskee niitä, joilla on tapana ostaa lippu konduktööriltä.
Alla oleva kuva havainnollistaa HSL-lippujen ostomahdollisuuksia.

HSL tiedottaa: Edullisimmat liput saat HSL:n matkakorttiin ladatulla arvolla. Kortinlukijat löytyvät tutuilta paikoilta junan eteisestä.  Jos olet oikeutettu kansaneläkeläisen, takuueläkkeen saajan tai invalidin alennukseen, tämä tieto ladataan matkakorttiisi HSL:n toimipisteessä Kela-todistuksen perusteella.
Kätevä lippukauppa taskussa on HSL:n sovelluksesta hankittu mobiililippu. Voit maksaa ostoksesi puhelinlaskulla tai luottokortilla.Voit ostaa lipun myös aseman automaatista.
Kertalippuja ennakkoon vaikka varastoon voit ostaa R-kioskeista ja HSL:n muista myyntipisteistä.

VR-lippujen ostomahdollisuudet 

VR tiedottaa: Lipunmyynti päättyy myös VR Lähiliikenteen junissa. Lähijunaliikenteeseen myydään kertalippuja, 10 matkan sarjalippuja sekä kausilippuja. Voit ostaa lippuja VR Mobiili ja  VR Lähijunat -mobiilisovelluksista,vr.fi:stä, VR:n palveluasemien lipunmyynnistä, automaatilta tai R-kioskilta. Voit tarkistaa kaikkien lähijunaliikenteen lippujen tarkemmat ostopaikat Lähiliikenteen lippujen osto ja maksu -sivulta.

VR:n palveluasemia on lähiliikennealueella enää kuusi: Helsinki, Tikkurila, Järvenpää, Hyvinkää, Lahti ja Tampere.  Jotta ei tule yllätyksiä, kannattaa tarkistaa etukäteen, onko asemalla VR:n lippuautomaatti. https://www.vr.fi/cs/vr/fi/asemat_kartalla

Millaisia lippuja voi ostaa R-kioskita?  Yksiselitteinen vastaus: ” Ärrältä voi ostaa kaikkia peruslippuja. Kaukoliikenteen paikat antaa kone, niitä ei voi meillä muuttaa”.

VR:n mobiilisovellukset

Jo pikainen tutustuminen mobiilisovelluksiin paljastaa, että ensin kannattaa kirjautua Veturi-asiakkaaksi.  Etujen ja tarjousten lisäksi lippujen ostaminen on veturilaisille nopeampaa.   Usein matkalippu ostetaan viime hetkellä, kovalla kiireellä.  Siksi oikeastaan ihan ensiksi kannattaisi tutustua havainnollisiin Veturi-videoihin. Ne neuvovat erilaisiin ja toimintoja nopeuttaviin tapoihin hankkia lippu tunnistautuneena. Taitaa olla uutta asiaa muillekin kuin satunnaisesti matkustaville!
 
Näin tunnistaudut veturilaiseksi verkossa
Veturin mobiilikortilla tunnistautuminen
Tunnistautuminen Veturi-asiakkaaksi henkilökortilla

Jos sinulla ei vielä ole Veturi-tunnuksia, rekisteröidy tietokoneella tai mobiililaitteella tästä
Harkitse, kannattaako asiakastietoihin aktivoida mahdollisuus ” Tunnistautuminen Veturi-asiakkaaksi ajo- tai henkilökortin viivakoodilla”.  Se on kätevä vaihtoehto, jos haluat vaikka napata kaukojunalipun automaatilta.  Veturilaisena voit kirjautua palveluun ja lisätä maksutietosi valmiiksi sivun Omat tiedot-osioon. Jos tallennat maksukorttisi mobiilimaksuja varten, ovat korttitiedot käytettävissä halutessasi maksaa lipun VR:n mobiilipalvelussa. Varmista, että eläkeläisenä saat sinulle kuuluvan alennuksen.

VR: llä on kaksi mobiilisovellusta:   VR Mobiili  ja VR Lähijunat.


VR Mobiili on ladattavissa
Windows Phone Storesta, Google Play -kaupasta ja App Storesta

VR Mobiilin esittelyvideo 
 ja   ohje VR Lähijunat -sovellus on ladattavissa App Storesta ja Google Playsta. Esittelyvideon  VR Lähijunat -appi. Helpoin tapa ostaa lippu! ” voi katsoa tarvittaessa monta kertaa - ärsyttävä taustamusiikki vaimennettuna.

Liity Veturiin, lataa appsit ja testaa niiden toimivuus käytännössä.


Aulikki Uusitalo-Kasvio
Satunnaisesti matkusteleva Enterin opastaja


2 kommenttia:

  1. Paljon tärkeää tietoa koosteena.

    VastaaPoista
  2. Lahdessa VR-n palveluasema on auki klo 18 asti vain arkisin, R- kioski klo 21 asti. Mistä mummo voi osta lippu Lahdesta Tikkurilaan z- junan Lähtö klo 22.21 tai 23.21. Mummolla on vain Nokian 3310 kännykkä. ja mummo asu Hollolassa.

    VastaaPoista