tiistai 6. kesäkuuta 2017

Matkaliput sujuvasti lähijuniin - ohjeita satunnaisesti matkustavilleVR:n ja HSL:n lähijunaliikenteen uudistukset astuvat voimaan maanantaina 19.6.
Uudistuksen keskeisimpiä vaikutuksia ovat:
 • lähiliikenteen lippua ei voi ostaa konduktööriltä, vaan lippu pitää olla jo junaan noustessa
 • lähiliikenne ulottuu Tampereelle saakka ja kokonaan uusi G-juna alkaa liikennöidä

Lähijunaliikenne - alueet ja reitit  - napsauta linkistä lähiliikennealueen kuva isommaksi


Satunnaisesti lähijunia käyttävälle ja turistina alueella liikkuvalle saattavat HSL:n maksualueet Sisäinen, Seutu, Lähiseutu, Lähiseutu 2 ja Lähiseutu 3 olla aika hämäriä.  Alueet on merkitty karttaan sekä graafisesti että sanallisesti. Varsinkin sanallinen selitys selkiyttää käsitteitä.

Kartasta näkyy, että Siuntio ja Keravan pohjoispuoliset lähiliikennepysäkit kuuluvat VR:n maksualueeseen.  Kullakin alueella matkustettaessa pitää olla asianmukainen lippu. Eli junissa, jotka liikennöivät vain HSL-alueella ei voi matkustaa VR:n lipulla. 

 HSL- lippujen ostomahdollisuudet


HSL:n Matkorttia käyttäville lähiliikenteen uudistus ei tuo muutoksia. https://www.hsl.fi/liput-ja-hinnat/matkakortti  
Muutos koskee niitä, joilla on tapana ostaa lippu konduktööriltä.
Alla oleva kuva havainnollistaa HSL-lippujen ostomahdollisuuksia.

HSL tiedottaa: Edullisimmat liput saat HSL:n matkakorttiin ladatulla arvolla. Kortinlukijat löytyvät tutuilta paikoilta junan eteisestä.  Jos olet oikeutettu kansaneläkeläisen, takuueläkkeen saajan tai invalidin alennukseen, tämä tieto ladataan matkakorttiisi HSL:n toimipisteessä Kela-todistuksen perusteella.
Kätevä lippukauppa taskussa on HSL:n sovelluksesta hankittu mobiililippu. Voit maksaa ostoksesi puhelinlaskulla tai luottokortilla.Voit ostaa lipun myös aseman automaatista.
Kertalippuja ennakkoon vaikka varastoon voit ostaa R-kioskeista ja HSL:n muista myyntipisteistä.

VR-lippujen ostomahdollisuudet 

VR tiedottaa: Lipunmyynti päättyy myös VR Lähiliikenteen junissa. Lähijunaliikenteeseen myydään kertalippuja, 10 matkan sarjalippuja sekä kausilippuja. Voit ostaa lippuja VR Mobiili ja  VR Lähijunat -mobiilisovelluksista,vr.fi:stä, VR:n palveluasemien lipunmyynnistä, automaatilta tai R-kioskilta. Voit tarkistaa kaikkien lähijunaliikenteen lippujen tarkemmat ostopaikat Lähiliikenteen lippujen osto ja maksu -sivulta.

VR:n palveluasemia on lähiliikennealueella enää kuusi: Helsinki, Tikkurila, Järvenpää, Hyvinkää, Lahti ja Tampere.  Jotta ei tule yllätyksiä, kannattaa tarkistaa etukäteen, onko asemalla VR:n lippuautomaatti. https://www.vr.fi/cs/vr/fi/asemat_kartalla

Millaisia lippuja voi ostaa R-kioskita?  Yksiselitteinen vastaus: ” Ärrältä voi ostaa kaikkia peruslippuja. Kaukoliikenteen paikat antaa kone, niitä ei voi meillä muuttaa”.

VR:n mobiilisovellukset

Jo pikainen tutustuminen mobiilisovelluksiin paljastaa, että ensin kannattaa kirjautua Veturi-asiakkaaksi.  Etujen ja tarjousten lisäksi lippujen ostaminen on veturilaisille nopeampaa.   Usein matkalippu ostetaan viime hetkellä, kovalla kiireellä.  Siksi oikeastaan ihan ensiksi kannattaisi tutustua havainnollisiin Veturi-videoihin. Ne neuvovat erilaisiin ja toimintoja nopeuttaviin tapoihin hankkia lippu tunnistautuneena. Taitaa olla uutta asiaa muillekin kuin satunnaisesti matkustaville!
 
Näin tunnistaudut veturilaiseksi verkossa
Veturin mobiilikortilla tunnistautuminen
Tunnistautuminen Veturi-asiakkaaksi henkilökortilla

Jos sinulla ei vielä ole Veturi-tunnuksia, rekisteröidy tietokoneella tai mobiililaitteella tästä
Harkitse, kannattaako asiakastietoihin aktivoida mahdollisuus ” Tunnistautuminen Veturi-asiakkaaksi ajo- tai henkilökortin viivakoodilla”.  Se on kätevä vaihtoehto, jos haluat vaikka napata kaukojunalipun automaatilta.  Veturilaisena voit kirjautua palveluun ja lisätä maksutietosi valmiiksi sivun Omat tiedot-osioon. Jos tallennat maksukorttisi mobiilimaksuja varten, ovat korttitiedot käytettävissä halutessasi maksaa lipun VR:n mobiilipalvelussa. Varmista, että eläkeläisenä saat sinulle kuuluvan alennuksen.

VR: llä on kaksi mobiilisovellusta:   VR Mobiili  ja VR Lähijunat.


VR Mobiili on ladattavissa
Windows Phone Storesta, Google Play -kaupasta ja App Storesta

VR Mobiilin esittelyvideo 
 ja   ohje VR Lähijunat -sovellus on ladattavissa App Storesta ja Google Playsta. Esittelyvideon  VR Lähijunat -appi. Helpoin tapa ostaa lippu! ” voi katsoa tarvittaessa monta kertaa - ärsyttävä taustamusiikki vaimennettuna.

Liity Veturiin, lataa appsit ja testaa niiden toimivuus käytännössä.


Aulikki Uusitalo-Kasvio
Satunnaisesti matkusteleva Enterin opastaja


3 kommenttia:

 1. Paljon tärkeää tietoa koosteena.

  VastaaPoista
 2. Lahdessa VR-n palveluasema on auki klo 18 asti vain arkisin, R- kioski klo 21 asti. Mistä mummo voi osta lippu Lahdesta Tikkurilaan z- junan Lähtö klo 22.21 tai 23.21. Mummolla on vain Nokian 3310 kännykkä. ja mummo asu Hollolassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Toivottavasti mummon ongelmaan on jo löytynyt ratkaisu. Vastaan kuitenkin, vaikkakin viiveellä, koska sama ongelma saattaa tulla eteen muillakin.
   Jos mummo kulkee ko. matkaa silloin tällöin, kannattaisi hänen ostaa etukäteen 10 matkan sarjalippu joko VR:n asiakaspalvelusta tai R-kioskilta.
   Näin hän ei olisi riipuvainen aukioloajoista. 10 matkan sarjalipulla saa 20 %:n alennuksen kertalipun hinnasta, lisäksi eläkeläiset saavat alennuksen.
   Katso lisää https://www.vr.fi/cs/vr/fi/lahiliikenteen-sarjalippu

   Poista