perjantai 13. huhtikuuta 2018

Liikkuva kuva kertoo enemmän

Visuaalisuuden merkitys viestinnässä kasvaa. Perinteisten leikattujen videoiden lisäksi kovassa nousussa ovat livevideot.  Sosiaalisen median ja verkkoviestinnän kouluttaja Piritta Seppälän mukaan videoiden tekemisen kynnys madaltuu entisestään ja järjestötoimintaa tuodaan esille itse tehdyillä, mutta laadukkailla videoilla. https://viestintapiritta.fi/jarjestosome-trendit-2018/
Myös Enterin viestintä pyrkii lisäämään liikkuvan kuvan käyttöä. Enterin vapaaehtoinen vertaisopastaja Tapio Hietamäki kertoo omista videokokemuksistaan, jotka liittyvät myös Enterin viestintään.


“Rekisteröidyin YouTubeen vuoden 2008 lopulla. Aluksi vain katselin kanavalla videoita. Vuonna 2010 osallistuin Helsingin työväenopiston videoeditointikurssille, jolla opetettiin editointia Adobe Premiere Elements-ohjelmalla. Ohjelman käyttö jäi kuitenkin hyvin lyhyeksi kokeiluksi. Ensimmäisen videoni julkaisin YouTubessa seitsemän vuotta sitten. Tällä hetkellä YouTubessa on 125 lyhyttä videotani. Alkuajan videoharrastuksestani voit lukea blogistani .

Olen ollut mukana Enterin viestintäryhmässä vuoden 2012 alusta saakka. Kun perustin Enterille YouTube-tilin, kuvasin ja julkaisin YouTubessa muutamia videoita yhdistyksen toiminnasta. Kuvaaminen hiipui vähitellen, kun kaverikseni ei ryhtynyt muita innokkaita videoijia.

Videokuvauskurssi Enterin opastajille
Enterin opastustoiminnan laajentuessa on herätelty ideaa, että joistakin Enterin opastuspaikoista tehtäisiin opastustoimintaa mainostavat videot. Ajatus alkoi kantaa, kun Helsingin työväenopisto järjesti Enterin opastajille räätälöidyn videokurssin maaliskuussa 2018. Osanottajia kurssilla oli 14.

Ensimmäisenä kurssipäivänä käytiin läpi videokuvauksen käsitteitä ja hyviä käytäntöjä. Ohjeita saatiin sekä videokameralla että kännykkäkameralla kuvaamiseen. Osanottajat jaettiin 1-3 hengen ryhmiin, joita tuli kaikkiaan 8. Kukin ryhmä sai valita jonkin Enterin opastuspaikoista. Oman ryhmäni tehtävänä oli kuvata video Enterin opastuksesta Kampin palvelukeskuksessa, jossa itsekin toimin opastajana.

Kuvaan iPhone 7 Plus-kännykälläni. Kun otin ensimmäisen otoksen ulkona Kampin palvelukeskuksen sisäänkäynnistä, oli melko tuulista. Tuulen suhina tuli voimakkaana videolle, mutta editoimalla suhinan saa pois. Käyttämälläni iMovie-editointiohjelmalla on mahdollista myös lisätä äänitys jälkikäteen videolle.

Toisena kurssipäivänä katsottiin yksi Yle Areenan video opetusmielessä. Lisäksi tarkasteltiin ryhmien videoimia koeotoksia ja saatiin ohjeita, miten videoita voisi parantaa.
Kolmantena kurssipäivänä katsottiin ryhmien kuvaamia video-otoksia. Muutamat ryhmät olivat jo editoineet videoitaan.  Saimme ohjeita, miten videoita voitaisiin vielä parantaa.

Neljäntenä eli viimeisenä kurssipäivänä opettaja esitteli lyhyesti Movie maker-ohjelmaa, jolla voi editoida videoita Windows-ympäristössä. Osa ryhmistä käytti editointiin Applen iMovie-ohjelmaa. Alun perin kurssiin ei pitänyt sisältyä videoeditointia, mutta osanottajat olivat sen verran innokkaita, että moni ryhmä oli tehnyt melkein valmiin videon. Videoita paranneltiin ja kolme ryhmää sai videonsa täysin valmiiksi.  Helsingin työväenopiston tietoisku videokuvauksesta Applen laitteilla
  Helsingin työväenopisto järjestää ilmaisia tietoiskuja erilaisista aiheista. Osallistuin 1,5 tunnin tietoiskuun, jossa käsiteltiin videokuvausta ja -editointia Applen laitteilla.
  Videokuvausohjelmista olivat esillä iPhonen ja iPadin oma kameraohjelma sekä FILMIC Pro-ohjelma, jossa on enemmän säätömahdollisuuksia kuin laitteen omassa kameraohjelmassa.

  Videoeditointia voi suorittaa esim. iMovie-ohjelmalla sekä LumaFusion-ohjelmalla, jossa on enemmän ominaisuuksia kuin iMoviessa. Äänen käsittelyyn sopivat esim. Ferrite- ja Motiv Audio-ohjelmat. Eniten aikaa käytettiin iMovie-ohjelmaan tutustumiseen, joka on melko helppokäyttöinen ohjelma.

  Videoleikkauksen workshop
  Videointikurssin osallistujat innostuivat aiheesta niin, että Helsingin työväenopisto järjestää Enterin vertaisopastajille räätälöidyn videoleikkauksen workshopin huhtikuulla 2018.
  Olemme toiveikkaita, että tulevaisuudessa meillä on yhä useampia videoesittelyitä Enterin opastustoiminnasta sekä opastuspaikoista.

  Enter viestintä - Tapio Hietamäki

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti