torstai 4. lokakuuta 2018

Älypiiri II esittäytyy



Opastajien yhdessä oppiminen opintopiiri-tyyppisesti on havaittu toimivaksi tavaksi kehittää omaa osaamista. Yhdessä oppiminen myös edistää yhteisöllisyyttä. Syksyllä 2017 kokosi Enterin opastajien koordinaattori Nina Ziessler opastajille lähetetyn kyselyn avulla porukan, joka voisi kokoontua säännöllisesti tiettynä päivänä  Kirjasto 10:n neuvotteluhuoneen tutkimaan yhdessä mobiililaitteiden ihmeellistä maailmaa. Yksi Enterin vapaaehtoisista, Helena Venäläinen, lupautui neuvotteluhuoneen koon mukaan mitoitetun, 12 henkisen ryhmän koollekutsujaksi. Syntyi keskiviikkoisin kokoontuva Älypiiri II.


Älypiiri II:n yhteinen muisti
Helena perusti Google Drive -kansion, johon jokaisella osallistujalla on kirjoitusluvat. Kansiosta löytyy taulukko osallistumisista sekä muistio jokaisen tapaamiskerran ohjelmasta, joka tilaisuuden jälkeen muuttui esityslistasta muistioksi. Myös muuta materiaalia on jaettu kansion kautta. Osallistujat saivat itse täydentää dokumenttteja, Helena huolehti niiden viimeistelystä ja jakelusta ryhmälle sekä Enterin toimiston väelle.

Älypiirin käyttämä laitteisto

Kirjasto 10:n neuvotteluhuoneessa oli seinällä HDMI-liitännällä toimiva iso näyttö. Helenalla oli IOS-laitteiden liittämistä varten erillinen HDMI-sovitin. Koska valtaosalla osallistujia oli Android-laitteet, lainasimme niiden näyttöjen peilaamista varten Enterin ChromeCastin. Sitä varten luotiin Helenan kännykällä oma wifi-verkko, johon ChromeCast ja peilattava laite liitettiin. 

Älypiirin toiminnan suunnittelu
Syksyn 2017 ensimmäisessä tapaamisessa lokakuussa 2017 esittäydyttiin ja kerrottiin omat älylaitteiden osaamisen vahvuudet ja heikkoudet, yhteenveto toimi pohjana eri tapaamiskertojen sisällölle. Päätettiin, että kuukausittaisessa tapaamisessa joku osallistujista aina esittelee lempisovelluksensa. Tärkeiksi opittaviksi asioiksi nousivat mm. Android-laitteet ja niiden oletussovellukset, valokuvat, pilvipalvelut ja liitettävyys/näytön peilaus sekä tietoturva. Päätettiin ottaa joka tapaamiskerran ohjelmaan myös joku akuutti ongelma. Kirjasto 10:n tilan varaaminen piti hajauttaa osallistujille, koska yhdellä henkilöllä sai olla vain yksi varaus kerrallaan voimassa ja tila piti varata pari - kolme kuukautta etukäteen.

Mitä opiskeltiin
Harjoittelimme joka kerta Android-laitteiden näyttöjen peilaamista ChromeCastilla isolle näytölle. Aina se ei mennyt ihan strömsöläisittäin, mutta pärjättiin kyllä. Valokuvien synkronointiin Googlen palveluilla hankittiin yhdeksi kerraksi avuksi René Tigerstedt, mutta muiden teemojen osalta löytyi tietoa omasta takaa tai netistä. Lempisovellusten esittelyn kautta tutustuttiin syksyllä  mm. Virossa olevan mökin ilmalämpöpumpun etähallintaan Airpatrol-sovelluksella sekä HSL:n reittioppaaseen.

Kevätkauden lempisovellusten esittely alkoi MobilePayn esittelyllä - vaikka palvelua esitellyt henkilö ei oikeasti suostunut siirtämään tileillemme senttiäkään. Esittely jatkui Kauppalehden mobiilipalveluilla ja päättyi (iPhone ja Android) -terveyssovellusten esittelyyn.

Syksyllä 2017 laadittu ohjelma oli ohjeellinen, seuraavan kerran tapaamisen ohjelmaa mietittiin edellisen kerran yhteydessä. Ajankohtaisia aiheita otettiin myös lennosta ohjelmaan: maaliskuun 2018 tapaamisessa käytiin läpi kodin kyperoppaan tekstin herättämiä kysymyksiä, esimerkiksi salasanojen hallinnasta. Paljon puhuttiin tietoturvasta ja monta asiaa siihenkin liittyen jäi vielä jatko-opintoihin. Opiskelun lomassa vietettiin myös nyyttäriperiaatteella pikkujoulut ja kevätkauden päättäjäiset.

Kuva kevään 2018 päättäjäisistä. Kuvassa vasemmalta Kaino, Katri, Irene, Riitta, Kipa, Helena ja Raija

Osallistujien ajatuksia

Olen ollut ihan tyytyväinen näihin tapamisiin ja kyllä toivon, että ne jatkuvat myös syksyllä. Sekin on sopinut minulle, että aiheita on ollut useampia per tapaaminen vaikkakin Reneen yhteen asiaan keskittyminen toi minulle uutta ja selvyyttä yhdestä aiheesta.

Ryhmä on ollut tosi hyödyllinen ja mukava ja olisin mielelläni mukana jatkossakin.
Kokoontumispaikkana aseman seutu on tosi hyvä. Toki Iso-omenakin sopii.

On ollut todella mielenkiintoista ja antoisaa olla mukana. Ehdottomasti haluan osallistua jatkossakin ja toivon, että sopiva aika ja paikka löytyy jokaiselle sopivalla etäisyydellä.

Ongelmien pohtiminen yhdessä ja keskusteleva tapa selventää asioita on tämän tyyppisen opintopiirin vahvuus.

Omien lempisovellusten esittely toi tietoa monesta uudesta sovelluksesta. Omien kysymysten ja ongelmien esiintuominen ja niiden selvittäminen on myös ollut hyödyllistä.

Ryhmän jäsenten aktiivisuus ja halu oppia uutta sekä jakaa omaa osaamistaan on ollut kiitettävää. Lupa esittää ”tyhmiä kysymyksiä” on tällaisen ryhmän toiminnassa elintärkeää.

Älypiiri II:n tulevaisuus
Yhdessä opiskelun jatkaminen nähdään ryhmässämme tarpeelliseksi, toki uusi tukikohta kaikille sopivien yhteyksien päässä pitää löytää. Kirjasto 10:n neuvottelutila ei ole enää lokakuussa käytettävissä eikä uusi Oodi ole siihen aikaan vielä auki. Toivomme kuitenkin, että se ensi vuonna tarjoaa vähintäänkin samantasoisen tilan toiminnallemme - sinne siis pyrimme. Väliaikana käytämme avuksi mm. Enterin toimiston tiloja Elimäenkadulla.

Vaikka opintopiirimme on periaatteessa kaikille avoin, asettaa käytössä olevan neuvottelutilan kapasiteetti rajat ryhmän koolle. Osallistujat valikoituvat myös tapaamisajankohdan mukaan. Meillä se on keskiviikko-iltapäivä kerran kuukaudessa. Tokihan Älypiiri II:n tapaisia opintoryhmiä voisi syntyä lisää eri paikkoihin ja eri päiville.

Erilaiset opintopiirit ja älypiirit ovat hyvä tapa jakaa osaamista ja ajatuksia. Kaikilla on oma osaamisensa ja kaikki pääsevät välillä kyselemään ja oppimaan uutta.
Kaiken lisäksi yleensä yhdessä oppiminen on paljon kivempaa kuin yksin opettelu!
Kannattaa rohkeasti perustaa itsekin opintopiiri, vaikka yllämainittujen vinkkien tukemana.


ENTER ry :n  Älypiiri II

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.