Espoon työväenopisto Omnia järjestää maksuttomia kursseja tekoälystä senioreille. Kurssit ovat osa Uudenmaanliiton rahoittamaa hanketta: Seniorit tekoälymentoreina; Tekoäly kuuluu kaikille – myös senioreille.
Hankkeessa valmennetaan 100 espoolaista senioria vapaaehtoisiksi tekoälymentoreiksi. Valmennuksen jälkeen mentorit jalkautuvat erilaisiin senioritapahtumiin jakamaan ymmärrystä tekoälystä. Valmennus koostuu kahdesta osasta: Tekoälyn perusteet – 4 x 2,5 tuntia aamupäivisin. Kurssikertojen lisäksi järjestetään kolme erillistä valmennuskertaa, joissa saa lisäeväitä mentorina toimimiseen. Näiden tapaamisten ajankohdat sovitaan ryhmäläisten kanssa. Tekoälyn perusteisiin voi osallistua sitoutumatta mentoritoimintaan.
Osallistuin ystäväni Marjatan kanssa Tekoälyn perusteisiin. Kumpikaan emme ole espoolaisia, mutta se ei ollut este osallistumiselle. Saimme sitä, mitä haimme: perustietoa tekoälystä havainnollisesti esitettynä. Itselleni tuli yllätyksenä se, kuinka paljon sitä on jo käytössä. Esimerkiksi puhelimeni sormenjälkitunnistus sekä puheen tunnistus ovat tekoälyn sovelluksia. Saimme esimerkkejä myös monista muista jo käytössä olevista sovelluksista.
Pohdimme myös terminologiaa. Kuvaisiko termi tukiäly paremmin ilmiötä? Ainakin silloin, kun lääkäri käyttää tekoälysovelluksia tukenaan diagnoosien tekemisessä. Päädyimme siihen, että tukiäly -termiin seniorikansalaiset suhtautuvat vähemmän pelonsekaisesti ja se onkin yksi tekoälyn alalajeista.
kuva: Nina Ziessler
Pääsimme myös ohjelmoimaan Nao-robotteja. Saimme robotin lausumaan haluamamme lauseen ja samalla heiluttamaan kättään. Ohjelmointi oli helppoa eikä edellyttänyt aiempaa kokemusta ohjelmoinnista. Tänään (15.11.18) luin kuitenkin Hesarista, kuinka robotti oppii luonnollisemman näköiset käden liikkeet seuraamalla YouTubessa olevien TED talks luentosarjojen oikeita luennoijia - ei siis ohjelmoimalla.
Kurssin aikana keskusteltiin myös tekoälyn eettisistä kysymyksistä ja siitä, miten eettisyys voidaan varmistaa. Kurssin vetäjä Pauli Isoaho onnistui myös omilla argumenteillaan kumoamaan dystooppisia visioita. Itselleni jäi kurssista hyvä mieli ja sitä tuki myös kahvitarjoilu kaikilla kurssikerroilla.
Sain kurssista kimmokkeen jatkaa tekoälyn tutkimista Helsingin yliopiston ja teknologiayritys Reaktorin Elements of AI ilmaisella suomenkielisellä verkkokurssilla: http://www.elementsofai.com/index.php?p=fi.
Lisätietoja Omnian valmennuksesta saat sivulta: https://tekoalymentorit.fi/
Luentovinkki
Omnian kouluttama tekoälymentori ja Enterin vapaaehtoinen Anne Valsta avaa aihetta käytännön esimerkein
Aika: 10.12.2018 klo 14 - 16
Paikka: Kampin palvelukeskus, juhlasali, Salomonkatu 21 B, 00100 Helsinki
https://www.entersenior.fi/tapahtumakalenteri/?x240878=3027929
Omnian kouluttama tekoälymentori ja Enterin vapaaehtoinen Anne Valsta avaa aihetta käytännön esimerkein
Aika: 10.12.2018 klo 14 - 16
Paikka: Kampin palvelukeskus, juhlasali, Salomonkatu 21 B, 00100 Helsinki
https://www.entersenior.fi/tapahtumakalenteri/?x240878=3027929
Tuulikki Paturi
Enter ry hallituksen puheenjohtaja
Enter ry hallituksen puheenjohtaja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.