Työskentelen Aspa-säätiön Digi haltuun! -hankkeessa, missä tarkoituksemme on edistää mielenterveys- ja päihdetoipujien sekä eri tavoin vammaisten ihmisten yhdenvertaisuutta yhteiskunnassamme. Ajatuksemme on, että jos asiakkaamme saavat tukea digitaalisten asioiden oppimisessa, on yhteiskunta ja sen palvelut heille saavutettavampia. Vertaistuen voimin digiasioiden oppiminen on mukavampaa ja vaikuttavampaa.
Kaksintaistelua digin kanssa meistä käy aivan jokainen. Se ei ole vain ikäihmisten, vammaisten tai muiden erityisryhmien ongelma, vaan myös esimerkiksi minun ongelmani. Ei ole kauaakaan, kun viimeksi menetin hermoni omaan tietokoneeseeni. Se on inhimillistä. En vain ymmärtänyt ja koko ”aparaatti” tuntui olevan maailman tyhmin kapistus. On muistettava, että KUKAAN meistä ei ole koskaan digiasioissa valmis. Joka viikko meistä jokainen oppii jotain uutta.
Oma uuden oppimisen kaavani on: Yritys ja erehdys, itseopiskelu YouTuben kautta tai googlaamalla, kysymällä neuvoa viisaammilta tai havainnoimalla, miten muut toimivat. Toisin sanoen digitaitojen oppimisen kaava on: Rohkeus yrittää - sapetus epäonnistumisesta - rohkeus yrittää uudestaan ja taas sapettaa - rohkeus kysyä - rohkeus myöntää, ettei osaa ja rohkeus opetella lisää. Pikkuhiljaa kysymisen tarve vähenee, mutta ei koskaan lopu. Toisin sanoen tarvitsemme toisiamme.
#Digivinkkiviikko
Jokainen meistä on joskus saanut joltain digivinkin tai jokaisella meistä on niin hyvä digivinkki, että haluaa jakaa sen muillekin. Keräsimme hankkeessamme marraskuun alussa arjen digivinkkejä. Näitä vinkkejä meille lähetettiin yli 100 kpl. Julkaisimme niistä ensimmäiset seitsemän digivinkkiviikollamme sosiaalisen median kanavissa ja ne ovat nyt arkistoituina Aspa-säätiön YouTube kanavalla. Digivinkkejä on tarkoitus jakaa jatkossakin, eli kannattaa olla niin sanotusti kuulolla.
Miltä digivinkit voisivat sitten näyttää esimerkiksi Mikko Aspalaisen tai vaikka sinun arjessasi?
Klo 7:00 Mikon älypuhelimessa soi herätyskello. Hän nousee ylös ja kysyy Siri:ltä päivän sään, jotta tietää kuinka kannattaa pukeutua työmatkalle. Puettuaan hän katsoo omalta yksityiseltä Instagram-tililtään 10-kuvaisen kuvaohjeen siitä, miten puuro kannattaakaan keittää, sillä tällä hetkellä hänen on vaikea lukea tai muistaa mitä on opetettu.
Klo 8:00 Mikko katsoo Internetistä juna-aikatauluja ja huomaa juna-aikataulujen kohdalla keltaisen varoituskolmion. Hän tietää, että se tarkoittaa jotakin häiriötä junaliikenteessä. Mikko ilmoittaa asiasta töihin. Hän osaa ottaa puhelimensa näytöstä kuvakappauksen ja lähettää sen WhatsApp-sovelluksen kautta töihin. Koska kirjoittaminen on Mikolle haastavaa hän ilmoittaa WhatsAppissa vielä ääniviestillä työpaikalleen, että saattaa olla myöhässä, koska juna-aikatauluissa näkyi keltainen kolmio.
Klo 10:00 Mikko ja hänen työtoverinsa ajavat kokoukseen toiselle paikkakunnalle ja työtoveri syöttää navigaattoriin osoitteen niin, että hakukenttään tulee osoitteen numero ensin. Näin osoite löytyy navigaattorista nopeammin. Pysäköinnissä ei tarvita onneksi kolikoita, koska työkaverilla on Parkman -puhelinsovellus, millä voi maksaa parkkimaksun. Napauta linkkiä ja lue miten Mikon päivä jatkuu.
Yhdessä digi haltuun!
Koska älypuhelin on minimaalinen tietokone, kannattaa sitä käyttää sen mukaisesti.
Yksi käyttökelpoisimmista digivinkeistä lienee se, että KYSY KUNNES YMMÄRRÄT. Digitaitojen oppimisessa me kaikki tarvitsemme toistoja toistojen perään. Eikä kaikkea voi heti ymmärtää tai muistaa, joten KYSY UUDESTAAN JA UUDESTAAN niin kauan kunnes osaat.
Digi kuuluu meille kaikille, rikotaan rajoja ja ”lokeroita”! Tehdään kaikille kuuluvaksi se, että digitaaliset taidot ovat meidän kaikkien oikeus erityistarpeista, iästä ja terveydestä huolimatta.
Otetaan yhdessä Digi haltuun!
Projektityöntekijä
Aspa-säätiö sr
Digi haltuun!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.