”Äiti, et sinä mitään älypuhelinta opi käyttämään.”
”Enkö minä tämänkin jo viime kerralla näyttänyt? Miten sinä et opi?”
”Ei sinun tuossa iässä kannata enää edes yrittää.”
Ei kuulosta kovin kannustavalta, vai mitä.
Senioreiden parissa tekemäni työn aikana on tullut vastaan vähintäänkin satoja eläkeikäisiä, jotka syystä tai toisesta vastustavat tietotekniikkaa. Monesti syyt ovat ymmärrettäviä. Yleisimmin kuultuja ovat esimerkiksi:
- Vanha tapa tehdä asioita oli omasta mielestä hyvä ja toimiva
- Uuden opettelu tuntuu liian vaikealta
- Pelko siitä, että menettää rahansa nettihuijareille
- Ei ole varaa ostaa tietokonetta
Lisäksi näyttää siltä, että monien verkkopalveluiden suunnittelussa ei ole kuunneltu seniorikäyttäjiä. Kuvaruutu on täynnä tekstiä, eikä tottumaton tietokoneen käyttäjä osaa hakea oleellista informaatiota, vaan yrittää lukea ja omaksua kaiken. Onneksi suurin osa palveluista on kuitenkin muuttunut käyttäjäystävällisempään suuntaan. Senioreiden tietotekniikan käyttö on lisääntynyt ja asenteet ovat muuttuneet myönteisemmiksi.
Vähemmän julkisuudessa oleva asia tulee allekirjoittaneen työssä valitettavan usein vastaan, eli läheisten digivastaisuus. Olen kohdannut työssäni aivan liian monta fiksua senioria, joille on hoettu, etteivät he opi tai heidän ei syystä tai toisesta kannata enää käyttää perinteistä näppäinpuhelinta teknisempää laitetta. Pienen kokeilun jälkeen he ovat kuitenkin oppineet helposti käyttämään haluamaansa laitetta tai palvelua.
Useimmiten nämä vastustajat ovat oman perheen nuorempaa polvea. Syynä voi olla esimerkiksi pelko siitä, että vanhemmat saavat tietokoneen jatkuvasti sekaisin ja lapset tai lapsenlapset joutuisivat itse toimimaan heille mikrotukihenkilönä.
Toiset saattavat aivan oikeasti uskoa, ettei eläkeikäisen äidin tai isän ole enää mahdollista oppia käyttämään tietokonetta. Jos ei halua itse opetella uusien sovellusten ja laitteiden käyttöä, voi luulla, etteivät vanhemmatkaan halua opetella. Kuitenkin monelle eläkeikäiselle tietotekniikan opettelu ja käyttäminen onkin mukavaa sisältöä päivään.
Joskus tietotekniikan vastustusta kohtaa omassa tuttavapiirissä. Juttelin muutama vuosi sitten töissä erään seniorin kanssa. Hän osasi käyttää sähköisiä asiointipalveluita ja maksoi laskunsa itse. Hän kuitenkin piilotti kannettavan tietokoneensa pöytälaatikkoon aina kun taloon tuli vieraita. Hänen kaveripiirissään ei arvostettu tietokonetta käyttäviä eläkeläisiä ja hän tunsi pääsevänsä helpommalla pitämällä laitteensa salassa.
Oma perheenjäsen ei välttämättä ole paras digiopastaja, vaikka tietotaitoa aiheesta muuten löytyisi. Jostain syystä opastaja ja opastettava usein turhautuvat helpommin, kun he ovat liian läheisiä. Kannattaa mieluummin ohjata omat vanhempansa jonkun toisen tahon järjestämään opastukseen kuin yrittää estää heitä käyttämästä tietotekniikkaa. Esimerkiksi SeniorSurfin kokoamalta opastuspaikkakartalta voit hakea lähimmän paikan.
Löydät sen osoitteesta seniorsurf.fi/opastuspaikat.
Löydät sen osoitteesta seniorsurf.fi/opastuspaikat.
Jouni Ahonen
Helsingin Invalidien Yhdistys
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.