Sivut

torstai 19. marraskuuta 2020

Älykäs aeroponinen yhteisöpuutarha

kuvassa aeroponista viljelyä

Miten ruoka maapallolla riittäisi yhä kasvavalle väestölle, kun viljelyskelpoinen maa-alue kutistuu? Toisivatko tilanteeseen helpotusta uudenlaiset viljelytavat? Sellaisia pilotoitiin tänä syksynä Omnian AI Labin älykkäässä yhteisöpuutarhassa.


Enteriläiset pääsivät lokakuussa virtuaaliretkelle Omnian älykkäisiin aeroponisiin yhteisöpuutarhoihin, joista Sissi Maijala, yksi yhteisöpuutarhan viljelijöistä, kertoi Enterin virtuaalikahveilla. Näimme sinisiä muovitynnyreitä, joihin oli porattu reikiä putkiyhteille. Niihin oli istutettu kasveja, jotka ovat kasvaneet siemenistä kivivillassa. Ravintoliuosta pumpattiin tynnyrin ilmatilaan ja IoT-anturit valvoivat kasvua. Yhteisöpuutarhan kokonaisarkkitehtuurikaaviossa näkyivät viljely-yksiköt anturilaatikoineen ja antureineen, jotka lähettivät viestejä Googlen pilvipalveluun. Sieltä yhteisöpuutarhan viljelijät voivat tilata kännyynsä kuvia tai hälytyksiä esim. jos pöntöissä nestepinta tai ilmankosteus madaltuivat liikaa.


Virtuaaliretki oli mielenkiintoinen. Puheissa vilahtelivat anturit ja wifit, Rasberry Pi mainittiin, piuhoja kolvattiin, välillä koodattiin ja kastelukannuakin käytettiin. Olisiko tämä eräs tulevaisuuden älykäs keino saada lähiruokaa omasta olohuoneesta?

havainnollistava kuva
Anturit ja IOT-härpäkkeet   
Omnian syksyn kurssin päätös- ja samalla sadonkorjuuhetki oli 4.11.2020. Kurssilaiset ottivat kasveja mm. salaatteja kotona kasvatettaviksi. Sissi otti sitruunamelissaa, romansalattia sekä kaksi tomaattia, jotka hän laittoi tekemäänsä vesiviljelytynnyriin ns. bubleriin kasvamaan lisää. Salaatit menivät melkein heti ravinnoksi, sitruunamelissa voi hyvin ja siihen on kasvanut lisää lehtiä. Tomaatintaimet joutuivat olemaan ilman vettä iltaan asti, mutta ne ovat virkistyneet ajan myötä. Nyt niissä on jo pikku raakileita sekä uusia kukannuppuja. Jospa niistä vielä saa satoakin.
kuvitus
Sitruunamelissaa ja roomansalaattia 

kuvitus
Salvia kukkii  

kuvitus
Lehtipersiljaa 

Bubleri on sellainen vesiviljelyastia, jossa kasvit ovat vesiviljelyruukuissa samanlaisessa kivivillassa kuin tuossa aeroponisessa viljelyssä. Ruukut ovat melkein reunaa myöten vedestä ja ravintoliuoksesta koostuvassa viljelynesteessä, josta juuret ottavat tarvitsemansa ravinteet.

Bublerissa vesi hapetetaan esim. akvaariopumpulla ja ilmakivellä. Hapetusta tarvitaan, koska juuret ottavat happea vedestä. Juurien pitää olla pimeässä, jonka vuoksi bubleri on yleensä tumma tai muuten läpinäkymätön. Samasta syystä vesiviljelyruukkujen pinnalle laitetaan esim. hydrosoraa eli Leca-soraa, joka on poltettua savea. Se pitää ruukun pinnan pimennettynä ja estää nesteen ylimääräisen haihtumisen. Kesällä valo riittää, mutta syksystä lähtien pitää kasveille antaa lisävaloa. Tämä onnistuu esim. led-valoilla. Kasvit käyttävät yhteyttämiseen sinistä ja punaista valoa. 

Omnian innovaatiojohtaja Heidi Rajamaki-Partasen yhteisöpuutarhan pilotista kuvaama kuuden minuutin video:

videolinkki
https://youtu.be/4uhfRQ9Ky7s

Omnian AI Labin botti lähetteli Twitteriin vaikuttavia kuvia pilotista :

https://twitter.com/Omnia_AI_Lab


Syksyn yhteisöpuutarhapilotista oli uutinen Omnian sivustolla:

https://www.omnia.fi/uutiset/omnia-pilotoi-maailman-ensimmaista-alykasta-aeroponista-yhteisopuutarhaa


Kirjoittaneet: Enterin vapaaehtoiset Eija Kalliala ja Sissi Maijala

Kuvat: Sissi Maijala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.