Toivottelin kevään Ikinörtti-jutussani ”Liukasta nettikesää kaikille”. Nytpä pohdin hieman, miten kulunut sateinen kesä - tai pikemminkin kesän kestänyt syksy - on omalta osaltani mennyt.
Ulos ei ole tehnyt mieli, kun sade, tuuli ja kohtuuton viileys ovat sotkeneet ulkoelämän nautinnot. Normikesänä olen pitänyt tapanani askarrella ulkona erilaisten puutöiden parissa. Ja kesähommiin on kuulunut hieman kalastamista ja erilaisia tontin ja rakennusten hoitotöitä. Tänä kesänä on ulkona paleltu ja sisällä hikoiltu uunin lämmössä.
Mutta mitä sitten olen tehnyt?
No tietenkin käyttänyt iPadia 24/7 (noin kuuluu nykyään kirjata kun tekee jotain hommaa paljon). Aamulla silmät avattuani hamuan iPadin käsiini ja lataan Itä-Savon ja Helsingin Sanomat. Sitten alkaa lukeminen, joka jatkuu aamupuuron ja -kahvin ajan ja pidemmällekin, niin kauan kuin päivän lehdissä riittää luettavaa. Lisäksi lukuhommiin kuuluu muutamia aikakausilehtiäkin.
Lehtien jälkeen pitää selvittää merentakaisen päämiehen ja muiden tahojen twiitit sekä parinkymmenen FB-ryhmän päivitykset. Lisäksi pitää tutkia Yle Areena, Katsomo ja YouTube. Jos niiltä on jäänyt aikaa, on pitänyt turvautua iPadilla oleviin Elisa Kirjan n. 100 kirjaan. Jos taas iPadillä ei ole riittänyt annettavaa päivään, ovat tukena olleet Elisa Viihteen tallennukset. Kiireimmillä hetkillä niiden läpikäyntiin on auttanut kolminkertainen katselunopeus.
Viime viikonlopulla Elisa Kirja järjesti minulle merkittäviä henkisiä traumoja. Olin ostanut julkaisupäivänä laitteelleni Millenium-sarjan viimeisen teoksen ”Tyttö joka etsi varjoaan”. Olin ahminut heti ensimmäisenä päivänä kirjan ensimmäiset 250 sivua ja jättänyt viikonloppua varten loput sivut. Asettauduttuani lukemaan ei kirja avautunutkaan. Luulin ensin vian olevan laitteessani, kunnes luin Elisan ilmoituksista, että ongelma olikin Elisan päässä. En halua tässä kerrata, mitä sanoja käytin tuolloin havaitessani ettei loppuratkaisut selviäisikään viikonlopun aikana. Elisa Kirja käyttäytyi kuitenkin mallikkaan asiakaslähtöisesti antamalla hyvityksenä ladattavaksi ilmaisen kirjan. Tuota minä sanoisin asiakaspalveluksi!
Eli kesäni on mennyt niskat kumarassa! Liian harvoin olen muistanut oikoa selkääni ja hieroa niskaani. Sitäkin useammin olen säätänyt iPadin kirkkautta kun silmiini on alkanut koskea. Otaksun, että kotikonnuille palattuani seuraaviin toimenpiteisiini kuuluvat erilaiset kuntoiluharrastukset. Jalat, selkä, niska, kädet, pää, jne. kaipaavat kunnon kohentamista. Ja paljon! Mahanseudun lisäpyöristymistä en edes tässä kehtaa mainita.
Onko siis tietolaitteiden käyttö haitallista vai hyödyllistä?
No totta kai on ja ei!
On tärkeää havaita, että hyöty menee ihmisellä ensisijaisesti aivoihin ja kaikki muut osat jäävät hyötyä paitsi. Nyt en huomioi jumppasovellusten vaikutusta.
Eli, niin mukavaa ja hyödyllistä kun tietolaitteita onkin käyttää, on syytä muistaa huolehtia myös ruumiinkunnosta! Tarvan sanoin: ”Ylös, ulos ja lenkille!”
Tietokuntoterveisin,
Markku Ukonaho - Enterin opastaja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.