lauantai 5. syyskuuta 2015

Jäsenretki historialliseen Raaseporin linnaan ja Fiskarsin ruukkikylään


Täysi bussi enteriläisiä ystävineen oli 19.8. jäsenretkellä tutustumassa pariin Uudenmaan historiakohteeseen. Kävimme Raaseporin keskiaikaisessa linnassa ja 1600-luvulla toimintansa aloittaneessa Fiskarsin ruukkikylässä.


 Enterin bussi vei meidät ensin Snappertunaan Raaseporin keskiaikaiselle linnalle.

Raaseporin keskiaikainen linna on yksi Suomen komeimmista linnanraunioista. Museovirasto on turvannut tämän kansallisaarteen säilymisen vahvistamalla linnan rauniot ja rakentamalla raunioille katokset.

Raaseporin linna seisoo ylväänä korkealla kalliolla

Opas kertoi meille linnan historiasta, sen keskiaikaisesta asutuksesta ja elämästä  ja elävöitti mukavasti kertomaansa keskiaikaisilla elämäntavoilla.  

Opas esitteli ensin linnan historian ja upeat rauniot ulkopuolelta ja sitten kiipesimme reippaasti linnan takana olevia portaita myöten ylös linnan sisäpihalle. Pitkät puiset portaat korvasivat remontissa olevat sillat, joita myöten sisälle linnaan mukavasti pääsee.

 
 Linnan sisätilaa ylemmästä kerroksesta 

 Lounas nautittiin viehättävässä Linnanvoudin Tuvassa. Linnan kauniissa lähimaisemassa kohtasimme yllättäen aitauksen, jossa meitä tervehti pari tarmokasta röhkijää
-  eivät varmaankaan ole keskiajalta

Lisätietoa linnasta löytyy museoviraston Museovirasto restauroi-sivulta

Linnasta ruukkiin siirryttiin bussilla
 

Teimme Fiskarsin ruukkikylässä bussikierroksen. Opas kertoi  kohteista kuvaillen värikkäästi ruukin, sen omistajasuvun ja ruukin rakennusten historiaa.
Fiskarsin ruukki on vuonna 1649 perustettu rautaruukki. Nykyään ruukki on elinvoimainen suomalaisen taiteen ja muotoilun keskus. Sen alueella on paljon historiallista nähtävää sekä taiteilijoiden, käsityöläisten ja muotoilijoiden näyttelyitä ja myymälöitä.
Ruukkikylän museot, näyttelytilat, myymälät ja ravintolat toimivat kylän historiallisissa rakennuksissa.
Restauroiduissa, kauniissa taloissa on rautaruukin toiminnan vuosina ollut ruukin konttoritilojen lisäksi mm. veitsitehdas, auratehdas, valimo, konepaja, kuparipaja, takopaja, mylly, paloasema, navetta ja pesutupa.

Ruukkikylän läpi virtaavan joen rannalla on vanha pesutuparakennus, jossa nyt on Laundry-cafe

Fiskarsissa retkeläisillä oli kaksi tuntia vapaata aikaa tutustua ruukkialueeseen, jossa on mielenkiintoisia näyttelyitä historiallisissa tiloissa sekä shoppailijoiden paratiisi -  Fiskarsin myymälän lisäksi on useita putiikkeja, joissa on laaja valikoima ostettavaa suklaasta taidetuotteitteisiin.  Ruukkikylässä on myös useita viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita.

Fiskarsin ruukkikylästä on lisätietoa sivuilla www.fiskarsvillage.fi
Paluumatkalla bussissa Lea ja Olli kertoivat Enterin lähiaikojen toiminnasta.
Jäsenretkistä ja muista tapahtumista löydät tietoa Enterin nettisivujen Tapahtumakalenterista.
Tulossa on on useita tietotekniikan tietoiskuja ja mm. tiedotustilaisuus uudesta Windows 10 järjestelmästä Kampin palvelukeskuksessa 28.9. sekä Valtakunnallinen SeniorSurfpäivä 6.10.

Enterin jäsentoimintaryhmän järjestämät jäsenretket ovat suosittuja ja kutsun jälkeen retket täyttyvät muutamassa päivässä. Lähtövalmiina on syyskuun on retki Kirkkonummelle Pokrovan kirkkoon ja veljesyhteisöön (retki on täynnä) ja marraskuussa retki Vesa-Matti Loiri - Legenda lavalla konserttiin Lahden Sibeliustalolle. 

Hienossa kesäsäässä mukavissa tunnelmissa tehty retkipäivämme linnaan ja ruukkiin päättyi illansuussa Helsinkiin Kiasmalle.

Mukavasta retkipäivästä ja retkiseurasta kiittäen
Ritva Vartiainen
Kuvat Tapani Kontialan, Jukka Huhtasen, Lea Grönlundin ja Ritva Vartiaisen kamerasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti