perjantai 8. helmikuuta 2013

Ohjeita aloittelijoille Twitterin käyttöön


Enter ry on ottanut Twitter-tunnuksensa @entersenior aktiiviseen käyttöön.
Voit siis seurata Enteriä Twitterissä. Seuraavassa tietoa Twitteristä, jotta sinäkin lukija innostuisit visertämään.Yleistä Twitteristä


Twitter on yhteisö- ja mikroblogipalvelu, jonka käyttäjät pystyvät julkaisemaan ja lukemaan toistensa päivityksiä internetissä. Tekstipohjaiset viestit eli twiitit (englanniksi tweet) voivat sisältää korkeintaan 140 merkkiä. Nykyään on mahdollista julkaista myös kuvia ja videoita Twitterissä. Palvelun käyttö on maksutonta. Twitterin kehitys aloitettiin keväällä 2006 ja se julkaistiin heinäkuussa 2006. Twitterillä on eräiden arvioiden mukaan yli 500 miljoonaa käyttäjää.


 Rekisteröidy palveluun

Twitteriä voi seurata ilman käyttäjätunnusta, mutta käyttäjätunnuksen rekisteröiminen on suositeltavaa. Ilman tunnusta ei voi julkaista twiittejä.

Siirry osoitteeseen https://twitter.com/signup, minkä jälkeen anna vaaditut tiedot (nimi, sähköpostiosoite, salasana ja käyttäjätunnus). Kun rekisteröityminen on tehty, olet valmis twiittaamaan.

Rekisteröitymisen jälkeen voit täydentää profiilitietojasi. Profiiliin voi lisätä mm. kuvan, sijainnin, verkkosivun ja lyhyen kuvauksen itsestään. Rekisteröitymisen jälkeen voit kirjautua palveluun käyttäjätunnuksella tai sähköpostiosoitteella ja antamalla salasanan.

Twiittaaminen

Rekisteröidyttyäsi voit ruveta seuraamaan (follow) muita käyttäjiä  ja twiittaamaan itse. Tämän jälkeen Twitterin pääsivulle muodostuu virta, johon omat ja kontaktien tekemät twiitit päivittyvät reaaliaikaisesti sitä mukaa, kun uusia twiittejä julkaistaan.

Voit lähettää uusia viestejä Twitterin pääsivulla, monien ulkoisten palveluiden tai kännykän ja tabletin kautta.
Lähettämisen jälkeen viesti näkyy koko maailmalle tai suojatulle porukalle, kunnes se poistetaan. Kuka tahansa voi nähdä viestisi, joten mieti mitä haluat jakaa. Voit myös suojata twiittisi, jolloin vain hyväksymäsi henkilöt vastaanottavat viestisi.

Käyttäjän twiitit tallentuvat käyttäjän omalle profiilisivulle käänteisessä aikajärjestyksessä, jolloin tuorein viesti on aina nähtävissä ensimmäisenä. Profiileja selaamalla voit nähdä, millaisiin aiheisiin ja twiittauksiin eri käyttäjät ovat keskittyneet.


Keskeiset toiminnot

Puhuttelu - @tunnus
 • Osoittaa viestin käyttäjälle, että hänet on mainittu kyseisessä twiitissä. Käyttäjä löytää itseensä kohdistuneet maininnat @Yhteydet-välilehdeltä.

Kanavatunniste - #hashtag
 • Twitterin tapa liittää twiittejä samaan aihepiiriin (kanavaan). Hashtagit muuntuvat linkeiksi, jotka johtavat hakuun kyseisellä termillä. Erittäin nopea ja kevyt tapa luoda esim. tapahtumalle taustakanava.

Uudelleentwiittaus - retweet
 • Tapa välittää twiittejä eteenpäin antamalla ansio alkuperäiselle twiittaajalle. Todella tehokas toiminto, joka mahdollistaa viestien kulkeutumisen hyvin laajalle yleisölle.

Yksityiset viestit – d käyttäjätunnus viesti
 • Twitterissä voi lähettää myös yksityisiä viestejä toisille käyttäjille.
Listat
 • Kanavatunnuksien lisäksi Twitterissä on mahdollisuus käyttää listoja. Listat mahdollistavat kontaktien jakamisen pienempiin ryhmiin esim. aiheiden tai kielen perusteella.

Vihje

Tutustu Ikinörtin  blogisivun oikeassa reunassa olevaan Twitter-ikkunaan.Ikkunassa näkyvät @entersenior:n tviitit, joissa on Enterin logo ja Enterin uudelleen tviittaamat viestit eli Retweeted by Enter ry.
 •  Vieritä ikkunaa löytääksesi kiinnostavia lyhytviestejä, tekstejä tai kuvia
 •  Napsauta kiinnostava linkki auki lukeaksesi lisää
 •  Etsi Enterin tviiteistä tässä blogissa opastetut termit
 •  Mikä olisi sinun käyttäjänimesi Twitterissä? Sen pitään olla yksi sana, ei välilyöntiä, sanan osia erottamassa voi olla alaviiva_tai isoKirjain.

Vinkkejä aloittelevalle twiittaajalle

 • Luo käyttäjätunnus ja täytä profiilitietosi.
 • Kerää rohkeasti seurattavia.
 • Ala twiitata.
 • Etsi sopivia kontakteja esim. omia tuttujasi, omaan alaasi tai mieleenkiinnon kohteisiisi liittyviä henkilöitä.
 • Uudelleentwiittaa viestejä.
 • Seuraa jotain suosittua aihetta tai hashtagia ja hae twiittejä itseäsi kiinnostavista aiheista.
Tapio Hietamäki

Lähteet

Lähteenä olen käyttänyt seuraavia internetistä löytyviä oppaita:
Twitter-opas vasta-alkajille
Aloittelijan opas Twitterin käyttöön
Wikipedia

Vaiheistetut ohjeet löydät mm. osoitteesta
http://www.slideshare.net/Piritta/nin-kytt-twitteri

8 kommenttia:

 1. Selkokielistäkää tämä juttu. Katsokaa vaikka kappaletta hastageista. Järkyttävää tekstiä. Onko tämä cut/paste juttu vai ihan jonkun omatekemä ?
  Tällaisena ei todellakaan auta tvt:n käyttöä aloittelevaa senioria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtenä lähteenä on käytetty tässä blogikirjoituksessa mainittua ja sinunkin mainostamaasi linkkiä Enterin Facebook-sivulla.

   Poista
  2. Linkkejä, joissa käsitellään tätä aihetta
   http://yle.fi/uutiset/hashtag_on_tunniste/6351631
   http://yle.fi/uutiset/hashtag_vai_risuaita_-_mika_nimeksi_talle__merkille/6347932

   Poista
  3. Hastangit on tämä # mutta twitterissä pärjää ilman hastangejakin, sitä on erittäin vaikeaa selittää mitä mikäkin tarkottaa jos se jolle selität ei ymmärrä yhtään mitään. Ne jotka ovat käyttäneet instaa eli instangramia niin niille noi hastangit on erittäin helppoja koska siellä ei taas sitten oikein ilman niitä pärjää. Hastangeillä tavoitellaan vaan suurempaa yleisöä jotta tarpeeksi moni näkee eri puolilla twitteriä ja näin saa uusia seuraajia yhä enemmän.

   Poista
  4. Katsokaa youtubesta mumno ostaa tietokoneen 😂 siinä kauppias yrittää selittää mutta mummo ei tajua mitään vaikka kuinka yksinkertaisesti selität 😂

   Poista
 2. Blogissani on teille ihanaiset tunnustus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vallaton mummeli tunnustuksesta! Uusi blogituttavuus-juttusi kautta löytyi ihastuttavia blogeja. Ikinörtti opettelee verkostoitumaan muitten bloggaajien kanssa, jakamaan löytämäänsä tietoa ja jakamaan ennen kaikkea positiivista, hyvää mieltä.

   Poista
  2. Kiitos ihanainen Vallaton mummeli! Talkoohengessä Ikinörttiä rakennetaan niin kuin risuaitaakin vanhaan hyvään aikaan...###

   Poista