torstai 25. kesäkuuta 2020

Erilainen kevät - taas opitaan uutta

Jokainen on huomannut tämän kevään olleen erilainen. Syynä on ollut korona, joka on rajoittanut ihmisten toimintaa, tai ainakin fyysisiä tapaamisia. Toisilta on tullut sydäntä särkeviä yhteydenottoja siitä, että viimeistään nyt pitäisi kaikki hoitaa sähköisesti. Yhdessä on ihmetelty esimerkiksi miten ruokaa tilataan kotiin ilman tietoteknisiä laitteita. Toiset taas ovat kertoneet, kuinka heidän elämänsä ei ole ikinä ollut näin sosiaalista ja täynnä tapahtumia kuin nyt etätilaisuuksien myötä. Kokemukset vaihtelevat suuresti ihmisistä ja elämäntilanteista riippuen.

Enterissä piti - tai "saatiin" - ajatella kaikki taas toisin. Maaliskuun puolen välin jälkeen käynnistettiin etäopastukset ja niistä on opittu paljon. Vaikka itse olimmekin alkuun epävarmoja etäopastuksista, opastettavat ovat antaneet niistä erinomaista palautetta. Ongelmia on ratkottu ja uutta on opittu jatkuvasti. Etäopastuksia on tehty kevätkauden aikana yhteensä jo yli 200 kertaa. Syyskaudeksi saamme etäopastuksista entistä parempia kevään oppien jälkeen.

Kevään mittaan monet jäsenet sekä muut seniorit ovat toivoneet meiltä lisäoppia ajankohtaisiin aiheisiin liittyen, kuten muun muassa verkossa ostamiseen tai yhteydenpitosovelluksiin. Näistä aiheista olemme järjestäneet etätietoiskuja ja ne ovatkin olleet menestys! Yhdessä on opeteltu tilaisuuksiin liittymistä ja kun se onnistuu, voi alkaa imemään uutta oppia aiheesta jos toisestakin etätilaisuuksien myötä. Ihminenhän oppii kaikenikäisenä, kun vaan motivaatiota ja opastusta löytyy.

Monessa eri tilanteessa viime aikoina on tullut kysymyksiä puhelimen kaiuttimen käytöstä. Tässä vielä vinkkejä, miten kaiuttimen saa päälle vaikkapa, puhelun aikana. Tuolloin voi samaan aikaan vaikka tutkia kalenteria tai puhelimen asetuksia, kätevä taito tämäkin! Laitteiden eri ominaisuuksia kannattaa opetella käyttämään, niin ne palvelevat meitä entistä paremmin.




Enterin digivinkki: kaiuttimen käyttö Android-puhelimessa
https://youtu.be/nbo94R-hsUc

Lisäys 2.7.2020:

Kaiuttimen käyttö iPhone-puhelimessa
https://youtu.be/aOTzsOUCUN0


Tiina Etelämäki
ENTER ry

tiistai 16. kesäkuuta 2020

Kruunupään varjossa – enteriläisten koronakevät 2020

Enter järjesti 23.4.–31.5.2020 jäsenilleen valokuvakampanjan, jossa pyydettiin kertomaan kuvan keinoin koronakeväästä 2020. ”Mikä tässä keväässä on erilaista, miten se omassa arjessasi näyttäytyy, mistä olet jäänyt paitsi, mitä on tullut ehkä tilalle? Entä missä roolissa digitaaliset välineet ovat, miten niiden käyttö on sujunut ja mitä ne ovat mahdollistaneet?" Kuvia saatiin 24 jäseneltä yhteenä 55 kappaletta. Miltä lähipiiri sitten näytti enteriläisten linssin takaa?
 
Kevät puski luonnossa esiin yhtä kauniina kuin ennenkin, mutta enteriläinen katseli ikkunan takaa omaisia, jotka olivat tulleet tervehtimään. Kasvokkain ei sopinut tavata kuin painavasta syystä. Jos kohtaaminen oli välttämätöntä, käytettiin kasvomaskia. Käsiä pestiin melkein nilelle saakka.

Kuva 1. Ruudun takaa. Anna-Liisa Öfverberg
Kuva 2. Maski kasvoilla, läppäri kädessä. Erkki Ylitalo
Kuva 3. Käsienpesu Pirjo Salo
Eristykseen oli vankat perusteet. Koronaviruksen aiheuttama Covid-19-sairaus levisi kevättalvella Kiinasta Eurooppaan, myös Suomeen. Maan hallitus hillitsi tartuntojen leviämistä kaikin voimin. Valmiuslaki astui voimaan 17.3.2020, ja ulkomaanmatkoja, koulujen lähiopetusta, ihmisten kokoontumisia sekä palveluja rajoitettiin. Koululaiset siirtyivät etäopetukseen, vanhemmat etätöihin ja isovanhemmat eristyksiin. Palvelut muuttuivat etäversioiksi.
Erityistä huolta kannettiin ikäihmisistä, sillä heille tauti oli vaarallinen. Pysy kotona, älä tapaa muita fyysisesti kevyin perustein, pidä parin metrin etäisyyttä, pese käsiä, yski hihaan, vältä kasvojen koskettelua. Rajoituksia kiristettiin eristämällä Uusimaa 26.4.–14.5.2020 väliseksi ajaksi muusta Suomesta. Kiltit kansalaiset noudattivat hallituksen suosituksia. 
Rajoitukset näkyivät heti katukuvassa. Siellä missä ennen tungeksi ihmisiä, olikin nyt tyhjää: tori ja kauppakeskus ilman asiakkaita, metro vailla kulkijoita ja yksinäinen Oodi ihmisvirtaa paitsi. Enteriläinen hipsi kuvaamaan silloin, kun ne vähätkin muut kävijät olivat poissa.

Kuva 4. Kauppatori. Liisa Hoffman
Kuva 5. Kauppakeskus. Pirjo Salo
Kuva 6. Oodi. Nina Ziessler
Kuva 7. Metroasema. Pirjo Salo
Ulkoilua suositeltiin vain perheenjäsenten kanssa ja turvavälejä noudattaen. Enteriläinen suuntasi puistoon, rannoille ja ulkoilualueille. Lenkkipolut olivat usein tyhjiä, ja puistonpenkillä saattoi nököttää ainoastaan nallepari. Samaan aikaan rajoitusten kanssa kukat loistivat yhtä kauniina kuin ennenkin, ja peurat popsivat istutuksia samalla antaumuksella kuin muinakin keväinä.

Kuva 8. Puistonpenkki; nallet. Aulikki Uusitalo-Kasvio
Kuva 9. Narsissit. Hanspeter Kunz 
Kuva 10. Peurat. Jarmo Eulenberger
Kuva 11. Puu ja kivi uskaltavat halata. Liisa Luukkonen.

Kun tietoiskuihin, opastuksiin ja muihin tapaamisiin ei enää voinut lähteä entiseen tapaan kodin ulkopuolelle, oli enteriläisellä aikaa muuhun mukavaan. Voi suunnitella ja valmistaa taidekäsityöläisen aterioita leipomuksineen ja tehdä oikein urakalla uusia tuotteita, joille oli nyt tarvetta: kansanmaskeja. 

Kuva 12. Kevään ensiherkut puutarhasta, Leena Vainio
Kuva 13. Ruisleipiä. Sissi Maijala 
Kuva 14. Maskipaja. Sinikka Kuorikoski 

Jos kesämökille menosta pitikin luopua oli enteriläisellä kädet täynnä tekemistä. Hän järjesteli kotoisan tekniikkapisteensä, hankki verkkokaupasta pari vempainta lisää ja avasi digistradat lähipiiriin ja maailmalle. Tapasi kollegoita ja ystäviä videon välityksellä, sometti ja mailasi, luki digikirjoja, jumppasi etäohjeiden mukaan, järjesteli viimeinkin ne valokuvat, katsoi kaiken maailman viihdettä, nuuski maailman koronatilannetta verkkouutisista. Eli mukana joukossa, oli yhteydessä.

Kuva 15. Kotitoimisto. Matti Antman 
Kuva 16. Kotijumppanurkkaus. Kati Roiha 
Kuva 17. Valokuvapaja. Sinikka Kuorikoski 
Rajoitukset purivat, ja huhtikuun lopulla 2020 epidemia osoitti Euroopassa rauhoittumisen merkkejä. Suomessa kertyi juhannukseen mennessä yhteensä runsaat 7 000 tartuntaa ja 300 kuolemaa. Viranomaiset siirtyivät uuteen strategiaan, avainsanoina testaa, jäljitä, eristä ja hoida. Kouluissa palattiin lähiopetukseen toukokuun puolivälissä. Kesäkuussa rajoituksia purettiin lisää, valmius niiden muutoksiin säilyttäen. Kruunupää mellasti nyt Amerikoissa ja eteläisessä Aasiassa.
Kaikki koronanaikainen enteriläisyys ei näy kuvissa. Nämä harmaat pantterit kyyristyivät — eivät suinkaan ongelmien alle — vaan kokeileviin hypähdyksiin ja harppauksiin uusien sovellusten ja käyttötapojen omaksumisessa. He osallistuivat etätietoiskuihin, etäopastuksiin sekä virtuaalikahveille ja -lounaille. Opettelivat ja iloitsivat uusista käyttömahdollisuuksista. Tästä kaikesta on runsaasti videotallenteita, kyselytuloksia ja lukumäärätietoa yhdistyksen arkistoissa. 

Enteriläinen sopeutui tilanteeseen. Hänellä ei ollut pelkoa potkuista eivätkä yyteet vaanineet olan takana. Jos olikin eroahdistusta, huolta terveydestä tai taloudesta, kuulumisia sairastumisista, ehkä kuolemistakin, oli enteriläisellä kuitenkin keinoja pitää yhteyttä läheisiin, kollegoihin ja viranomaisiin. Hän luovi koronan nostattamissa tyrskyissä. Tämä sopeutuja oli omanlaisensa voittaja kulttuurievoluutiossa, jossa luonnon evoluution tavoin sopivimmat pärjäävät, survival of the fittest

Enteriläinen katsoo kuvakimaran mukaan optimistisena tulevaisuuteen. Hän on hybriditoimija, jolla on hallussaan pakillinen digityökaluja ihmeiden tekemiseen. Hänellä on polkunsa, siltoja esteiden ylittämiseen ja toivo hyvästä tulevaisuudesta. 

Kuva 18. Tie valoon. Maarit Fred

Kampanjakuvia on jaettu Enterin kanavilla aihetunnisteilla
#ENTERrykoronakevät2020  #valokuvakampanja
instagram.com/entersenior
twitter.com/entersenior
facebook.com/enterseniorit

Teksti ja kuvavalinnat: Ilta-Kanerva Kankaanrinta
Kuvat: Kuvaajan nimi mainittu kunkin kuvan yhteydessä
Tekninen toteutus Aulikki Uusitalo-Kasvio
Valokuvakampanjan organisointi  Nina Ziessler

Lisätietoja


Selvitimme: Näin Suomi on opetellut uusia digitaitoja poikkeusaikana. Yhteenveto tutkimustuloksista. Helsinki: Elisa. 

Suomen koronavirusstrategia ja toimenpiteet. 2020. Wikipedia. San Francisco CA: Wikimedia.

Tukes ohjeistaa: Näin ostat kansanmaskin. 1.6.2020. Helsinki: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

torstai 4. kesäkuuta 2020

Tutustu Enterin työntekijöihin - osa 2/2


Ninan 17.5. 2018  kuvaama selfie

Toukokuussa Ikinörtin työntekijähaastattelussa tavattiin opastustoiminnasta vastaavat Nina ja Päivi, ja nyt juttusarja jatkuu toiminnanjohtajien haastattelulla. Ikinörtin kysymyksiin siis vastasivat vs.toiminnanjohtaja Tiina Etelämäki ja toiminnanjohtaja Juulia Andersson.

Tiina Etelämäki

Tiina Etelämäki on työskennellyt Enterissä tammikuusta 2017 ja hänen työsuhteensa Enterissä päättyy elokuun lopussa.

Juulia Andersson

Juulia Andersson on työskennellyt Enterissä helmikuusta 2013. Juulia jäi vanhempainvapaalle alkuvuodesta 2017 ja palaa nyt syyskauden alussa takaisin töihin.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Tiina: Vapaa-aika menee mukavasti perheen parissa, eli seuralaisina ovat mies sekä 8- ja 10-vuotiaat lapset. Pidän käsillä tekemisestä, on mukavaa esimerkiksi ommella sekä puuhata takapihalla kasvien parissa. Nämä ovat harrastuksia, joissa koko ajan voi oppia uutta ja lisää. Tämän kevään aikana olen myös tehnyt oman hapanjuuren ja alkanut leipoa leipiä juureen. On ihanaa, kun oman leipoman leivän tuoksu valtaa kodin.
Monta kesää taas on vierähtänyt perheen veneillessä. On ihanaa vastapainoa arjelle, kun pääsee seikkailemaan autioihin saariin ja nauttimaan Suomen luonnosta.

Juulia: Vapaa-aika kuluu pitkälti perheen kanssa ulkoillessa, puutarhassa hyöriessä tai jotain talon nurkkaa laittaessa. Tykkään myös paljon ruoanlaitosta, ja yrttien lavakasvatukseen olen aivan hurahtanut. Joskus iltaisin on kiva katsella telkkarista eurooppalaisia rikossarjoja tai MasterChef Australiaa.

Mikä on mielestäsi kivoin työtehtäväsi?


Tiina: Kivointa työssäni on sen moninaisuus. Toisaalta saa olla suoraan tekemisissä loppukohderyhmä kanssa ja opastaa senioreita digiasioissa. Samalla saa olla mukana erilaisissa työryhmissä tuomassa ruohonjuuritason ääntä päätösten tueksi. Myös viestintä on mielekästä kuten myös uusien toimintojen kehittäminen ja uuden kokeilu. Parasta on siis, kun pääsee tekemään monipuolisesti kaikkea mahdollista.

Juulia:
Ehdottomasti työn monipuolisuus! Saa mm. tavata erilaisia ihmisiä erilaisista konteksteista, oppia ja opettaa tietotekniikan käyttöä, tehdä hallinnollisia töitä ja kehittää toimintoja. Töistä poissa ollessa eniten on kuitenkin ollut ikävä aktiivisia ja innokkaita enteriläisiä.

Entä tylsin työtehtäväsi?


Tiina:
Tämä onkin vaikea kysymys. Ehkä puuttuvien jäsenmaksujen karhuaminen :D

Juulia
: Opastajien matkakulujen maksatus juuri ennen joulua. Homma on iso ja se vaatii vain raakaa keskittymistä, jottei tule vääriä numeroita tai tiliöintejä. Muutama kymmenen menee kerralla ja sitten alkaa keskittyminen herkästi herpaantumaan.

Mitä uutta haluaisit seuraavaksi opetella tai tehdä? (töissä tai kotona)


Tiina:
Jo viime kesänä lupasin itselleni, että opettelen käyttämään eri laitteiden puheohjausta paremmin. Se opettelu on edelleen hieman kesken. Viime kuukausina olen myös luvannut itselleni, että opettelen olemaan kunnolla läsnä virtuaalisissa tilaisuuksissa. Sekin on oma taitolajinsa!

Juulia: Töihin palatessa odotan mielenkiinnolla muutaman uuden ohjelman opettelua. Kotona kaapissa odottaa kilo punasipuleita hillokkeen tekoa varten, ja kuusenkerkkäsiirappia kiinnostaisi kovasti myös itse tehdä.

Kerro jokin tekniikkaan liittyvä muisto


Tiina: Muistan, kun lapsena olin alakoulun teatterikerhossa. Parasta oli, kun saliin asennettiin oma tekniikkapöytä mm. valoille. Olin onnellinen, kun minä satuin olemaan sillon paikalla ja asentajat opettivat minulle sen käytön. Oli hauska päästä kokeilemaan jotain ihan uutta. Se on myös kerrottava, että olin ensin epäuskoinen älypuhelimia kohtaan. Ensimmäisten puoliälylaitteiden ollessa markkinoilla ihmettelin vain, että mitähän hyötyä noistakin voisi minulle olla. Ensimmäisen oman sellaisen laitteen jälkeen ei enää ollutkaan paluuta vanhaan.

Juulia: Televisiosta tuli Teho-osasto kerran viikossa klo 21-22. Olin iltatöissä ja kaasujalka saattoi olla hieman painava, kun pyrin olemaan kotona ensimmäisellä mainostauolla. Tallentava VHS-nauhuri kyllä oli, mutta se oli epäluotettava. Ja olihan se tallennetta hienompaa katsoa ohjelma juuri sillon, kun se TV:stä tuli. Eipä olisi se Juulia uskonut, että nykyisin kaikki suosikkiohjelmat ovat saatavilla netissä ja niitä katsotaan silloin kun itselle sopii.

Mitä haluaisit tekniikan kehityksessä vielä nähdä?  


Tiina: Olen varma, että teknologia saadaan vielä niin intuitiiviseksi, että sen käyttö sujuu kuin itsestään meiltä kaikilta. Haluaisin nähdä, miten ja milloin se tapahtuu.

Juulia: Odotan ja toivon helppokäyttöisyyden lisääntyvän merkittävästi tietotekniikassa. Vähän toisenlaisena asiana tulee mieleen materiaalitekniikan kehitys: Ystäväni on tutkimusryhmänsä kanssa onnistunut luomaan alumiinioksidista valmistettua lasia, joka voi venyä menemättä rikki. Siitä tehty kännykän näyttö olisi mahtava nähdä!


haastattelu: Ikinörtti koronakeväänä 2020