perjantai 13. marraskuuta 2020

Mihin se puhelin nyt taas hävisi? - Android-puhelimen paikantaminen

Suurimmalla osalla meistä on varmaan joskus ollut kännykkä hukassa. Kun sitä ei löydy sieltä, mihin sen luulee laittaneensa, yleensä siihen yritetään soittaa. Mutta entä jos se on äänettömällä? Tai mitä jos se onkin tippunut taskusta tai viety laukusta?

kuvituskuva

Ei hätää - onneksi puhelimen voi etsiä näppärästi Googlen Paikanna puhelin -palvelun avulla. Android-puhelimet voidaan paikantaa, mikäli etsittävään laitteeseen on kirjauduttu Google-tilillä ja GPS-paikannus on päällä. 


Puhelimen paikannustoiminnolla pystyy toistamaan puhelimen soittoääntä, vaikka se olisi äänettömällä. Paikantamalla saa selville, onko puhelin jossain kotona vai hävinnyt muualle. Puhelinta etsivä voi myös suojata puhelimensa lukitsemalla sen. Tarvittaessa voi jopa tyhjentää  laitteesta tiedot, jolloin puhelin palautuu tehdasasetuksille ja kaikki tiedot hävitetään. 


Googlen Paikanna puhelin -palvelu löytyy osoitteesta www.google.com/android/find (pyydettäessä kirjaudu Google-tilillesi) tai Play-kaupasta hakusanoilla “etsi puhelin”.


Katso oheinen Enterin opastajan, Heikki Ristimäen video-ohjeistus Android-puhelimen paikannukseen ja laita vinkki muistiin vastaisen varalle. 


kuvituskuvassa kartta
Enterin digivinkki: Etsitään kadonnut Android-puhelin

Jos iPhone, iPad tai iPod häviää tai viedään, ohjeistusta löytyy osoitteesta:   https://support.apple.com/fi-fi/HT201472.


Teksti: projektisuunnittelija Päivi Savolainen, ENTER ry (Heikki Ristimäen ohjeistuksen perusteella)

Video: Heikki Ristimäki, ENTER ry:n vapaaehtoinen

6 kommenttia:

 1. Vaan miten menetellä, kun on uuden laitteen äärellä, etkä sen vuoksi kykene kirjautumaan Google-tilillesi, kun ainoa, mitä se tekee, on koodien lykkiminen siihen kadoksissa olevaan puhelimeen? Miten vaihdetaan se vahvistussähköposti ensisijaiseksi tunnistautumismuodoksi puhelinnumeron sijaan, vai onko vain pakko poistaa koko Googlelta tunnistautumiskeinoista koko puhelinnumero? En millään haluaisi, ja epäilen, että alkaisivat natkuttaa... Ihan hölmöä. -_-

  VastaaPoista
 2. Ikinörtti-blogin ylläpitäjä ja ko. jutun kirjoittaja vastaavat:Yksinkertainen neuvo: Kuoleta kadonneen puhelimen sim-kortti. Saat operaattorilta uuden sim-kortin käyttämällesi numerolle.  Pyydä sitten Googlen vahvistuskoodin tekstiviestillä uuteen puhelimeesi.
  Jos ongelma ei ratkea näin, sovella unohtuneen salasanan palauttamisen ohjeita: 
  1. vaihtoehtoinen toinen sähköposti, johon voi kirjautua
  2. puhelinnumero, johon palautuskoodi lähetetään
  3. Turvakysymys, esim 'äidin tyttönimi'
  Näitä kaikkia voi muuttaa tilin hallintasivulla 'myaccount.google.com' ja mahdollisen  kaksivaiheisen tunnistautumisen voi ottaa pois päältä. Katso asetusten kohdasta 'Tietoturva', jossa edellä mainittuja voi muuttaa.  Uudessa puhelimessa kannattaa siis kirjautua Google-tilille  ja kertoa 'muista tämä laite'.

  Enterin oppaassa  Kirjautuminen ja tunnistautuminen.pdf on sivulla 19 neuvoja "kokeile toista tunnistautumistapaa".

  https://1555484.168.directo.fi/@Bin/271ac21ba075c8d01ebae1f290be5f35/1613575473/application/pdf/3299346/Tietoturva%20-%20Enterin%20suositukset2_032020.pdf

  Jos ongelmasi on yhä ajankohtainen, eikä apua löydy lähistöltä, pyydä etäopastusta Enteristä https://www.entersenior.fi/enter-opastaa/etaopastus/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jatkoa: Tässä on oikea linkki tiedostoon Kirjautuminen ja tunnistautuminen.pdf
   https://1555484.168.directo.fi/@Bin/79f8eda07142affccbf1d4a636a31478/1613575944/application/pdf/2798783/Kirjautuminen%20ja%20tunnistautuminen.pdf

   Poista
 3. Jjjoo, muut keinot tosiaan tulee tarpeeseen, kun en tosiaan voi alkaa simiä kuolettaa joka kerta kun puhelin on tien päällä kadoksissa, ja haen sitä jonkun toisen kannettavalla, tms... :D

  Tosiaan pääasiallinen ongelma oli, että en itse tilanteessa löytänyt mistään keinoa varmentaa itseni toisessa sähköpostissani kännykän sijaan, enkä jälkikäteenkään keinoa vaihtaa sähköposti ensisijaiseksi varmennusmuodoksi, mutta pitää etsiä vielä asetuksista ja lukea nuo teidän ohjeet ja vinkkaamat asetukset läpi. Kiitoksia kovasti!

  Turvakysymyksen Google väittää jättäneensä tässä kokonaan pois käytöstä.

  VastaaPoista
 4. Google-tilin voi varmentaa myös kahdeksannumeroisella varakoodilla.
  Koodit luodaan tiliasetuksissa (myaccount.google.com) seuraavasti:

  Varakoodisarjan luominen ja näyttäminen:

  Siirry Google-tilillesi. (myaccount.google.com)
  Valitse vasemmasta navigointipaneelista Tietoturva.
  Valitse Googleen kirjautuminen ‑kohdasta Kaksivaiheinen vahvistus.
  Valitse Varakoodit (tai varmuuskopioi koodit) - kohdassa 
  Määritä tai Näytä koodit.
  Voit tulostaa tai ladata koodisi.

  Varakoodilla sisäänkirjautuminen:

  Etsi varakoodisi.
  Kirjaudu Gmailiin tai toiseen Google-palveluun.
  Lisää käyttäjänimesi ja salasanasi.
  Kun sinua pyydetään antamaan vahvistuskoodi, valitse Lisää vaihtoehtoja.
  Valitse Käytä yhtä kahdeksannumeroista varakoodia.
  Lisää varakoodi.

  Vinkki: Kutakin koodia voi käyttää vain kerran, joten suosittelemme merkitsemään koodin käytetyksi.

  VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.