keskiviikko 20. tammikuuta 2021

5G - Hyötyä, hypetystä vai uhka maailmalle

kuvitus
 Tänä päivänä ei voi medioita seuratessa välttyä 5G-viestinnältä.  Asiaan liittyvä markkinointi on varsin kiivasta ja sen lisäksi siihen liittyy kauppapolitiikkaa, suurvaltasuhteita, pelkoja ja suuri määrä salaliittoteorioita. 

Minulta pyydettiin blogijuttua 5G-verkoista. Ryhdyin perehtymään asiaan hieman syvällisemmin ja siitä syntyi tämä kirjoitelma. Liitän mukaan myös useita linkkejä, joista mielestäni saa hyvää kokonaiskuvaa asiasta. Kaikki linkit avautuvat uuteen ikkunaan. 

Mistä oikein on kyse ?

5G on mobiilidatayhteyksien uusi teknologia. Mediasta löytyy siitä runsaasti tietoa. Mielestäni Mikrobitti-lehden artikkeli antaa hyvän käsityksen kokonaisuudesta: Mikä on 5g? Faktat 5g-verkosta, puhelimet, liittymät ja laitteet.

5G näkyy tavalliselle kulkijalle lähinnä mainonnan kautta uusina kännykkämalleina ja entistä nopeampia ja ainakin toistaiseksi  kalliimpina liittyminä.  Se tarjoaa markkinahypetyksen mukaan nykyiseen 4G-tekniikkaan verrattuna monia etuja. Loppukäyttäjälle luvataan suurempia nopeuksia ja pienempiä viiveitä.

Operaattorien verkkojen rakentaminen painottuu tällä hetkellä voimakkaasti 5G-verkkojen peiton laajentamiseen. Paras saatavuus on tällä hetkellä lähinnä suurissa asutuskeskuksissa.  Käsittääkseni verkkoa rakennetaan vielä nykyisen 4G-verkon ”päälle” sen mastoihin tukeutuen, eikä mobiilidatan saatavuus ja laatu sen mukana vielä oleellisesti parane.  Paikat, joissa 4G-mobiilidata on huono, pysyvät pääosin haasteellisina myös 5G-verkoissa.  Tilanne tietysti kehittyy koko ajan.

Terveys ja turvallisuus

5G - kuten monet muutkin uudet teknologiat - herättää pelkoja ja huolta suhteessa terveyteen ja turvallisuuteen.  Suuri joukko ihmisiä on sitä mieltä, että laitteiden säteily aiheuttaa heille terveyshaittoja. 5G:n mahdollisia säteilyhaittoja on tutkittu varsin laajasti ja työ varmasti jatkuu.  Aivan oma tarinansa ovat sitten terveyteen liittyvät 5G-salaliittoteoriat joista jäljempänä.

Kaikki uusi on tietysti usein pelottavaa ja siitähän nämä uhkakuvat juontavat juurensa. Itse kuitenkin luotan viralliseen tutkittuun tietoon, joka tietysti saattaa olla väärässäkin - kuka tietää.

Suomen virallinen totuus löytyy STUK:n nettisivuilta.


Salaliittoteorioista

5G-verkkojen vaikutukset  ovat herättäneet maailmalla laajaa keskustelua.  Asiallisen keskustelun lisäksi 5G on synnyttänyt valtaisan määrän salaliittoteorioita. Taitaapa 5G olla rokotteiden jälkeen seuraavaksi suurin huhujen lähde. Mielenkiintoista oli havaita että 5G ja rokotehuhut yhdistetään toisiinsa erikoisella tavalla.  Hurjimpien huhujen mukaan koronarokotteen avulla syötetään ihmiseen mikrosiruja, jotka sitten ottavat vastaan käskyjä 5G-verkon kautta ja niiden avulla tuntemattomat voimat ottavat ihmiskunnan haltuunsa.  Nörttien tuntema Bill Gates on omilla selkeästi hyvää tarkoittavilla roketekampanjoillaan määritelty tämän salaliittoteorian konnaksi.  

Olin toki kuullut näistä Trumpin valtakunnan teorioista. Minua henkilökohtaisesti kuitenkin yllätti se, miten paljon asiasta keskustellaan Suomessa. Google haku tuottaa aikamoisen määrän erilaisia Facebook- ja nettisivustoja, joissa asiaa kotimaassakin käsitellään. En ryhdy näitä huhulinkkejä levittämään, mutta asiasta kiinnostuneet voivat selvitellä aihetta Google hakujen avulla.

Itse en noihin juttuihin usko.  Monissa videoissa asia esitetään kuitenkin hyvin vakuuttavan oloisesti, enkä suuresti ihmettele, jos joku herkkäuskoinen niihin lankeaa.

YLEn juttu salaliitoista

Suurvaltapolitiikkaa

Kiinalainen Huawei-yritys on aiheuttanut paljon 5G-keskustelua.  Monet valtiot ovat kieltäneet Huawei-tekniikan käytön maansa 5G-verkoissa. Sama koskee yritysten konesali- ja sisäverkkoja.  Syynä kieltoihin on se, että epäillään Huawei-laitteiden sisältävän takaportteja, joiden avulla Kiina pystyy vakoilemaan verkossa tapahtuvaa liikennettä. Vaikea tietää onko kyseessä USA:n mielistely ja suurvaltapolitiikka, vai onko kyseessä todelliset uhkakuvat. Kieltojen laajuuden perusteella voisi olettaa asiassa olevan myöskin todellisia uhkia, vaikka Kiina ja Huawei kiistävätkin ponnekkaasti vakoilupyrkimyksensä. Tavallisen käyttäjän näkökulmasta on merkittävää , että uudet Huawei-merkkiset puhelimet eivät ainakaan tällä hetkellä pysty hyödyntämään Google-palveluita ja ovat tästä johtuen jonkinlainen riskiostos.  

Ostaisinko nyt 5G-puhelimen?

Ostaisinko siis 5G-puhelimen. Haittoja ja hyötyjä punnitessa hyödyt saattavat tavalliselle puhelimen käyttäjälle jäädä lyhyellä tähtäimellä aika vähäisiksi.Tilanne toki voi muuttua lähiaikoina nopeastikin ja 5G tulla puhelinten standardiksi. Tänäänkään  niiden hintaero 4G-laitteisiin verrattuna ei ole kovin suuri, sillä kauppojen tarjouspuhelimet näyttävät aika usein olevan jo nyt 5G-malleja. Ja kehitys jatkunee.

Käyttäjän 5G-puhelimesta saama hyöty riippuu täysin hänen käyttötavoistaan ja tarpeistaan. 5G-puhelin ei juurikaan vielä ratkaise esimerkiksi kotiyhtekysien nopeusongelmia tai verkon kattavuudesta johtuvia mobiilidatan laatuhaasteita. Yksittäistapauksissa asiantila saattaa olla toisenlainen.

Entä päätyisinkö nyt 5G-liittymään?

Puhelimeen hankittava operaattorin liittymä onkin sitten jo eri juttu. Rajattomia 4G-liittymiä saa tällä hetkellä kilpailuttamalla alle 20 euron kuukausihinnalla ja sen teho lienee hyvissä olosuhteissa lähes kaikille käyttäjille riittävä. 5G-liittymästä joutuu maksamaan  10-20 € enemmän kuukaudessa, eikä niistä ainakaan vielä näytä juurikaan tarjouksia olevan. 5G- liittymän mainostetaan olevan nopeampi. Tavallisessa kännykkäkäytössä nopeus yli 100 mbit/s on mielestäni aikalailla turhaa ja sen saa edullisemmallakin liittymällä. Jos 4G -liittymästä ei saa  jossakin paikassa riittävää nopeutta, ei tilanne välttämättä parane lainkaan hankkimalla 5G-liittymä. Varmasti on olemassa tilanteita, joissa 5G-puhelin ja -liittymä puoltavat paikkaansa. Itse ainakin kuvittelen sen olevan kuitenkin vielä tänä päivänä poikkeustilanne.

Entäpä tulevaisuus?

5G tulee mullistamaan monia asioita. Operaattorit pystyvät sen avulla tuottamaan monenlaisia uusia palveluja.  Internet of Things (iot) tulee olemaan varmasti merkittävä asia tulevaisuudessa.  Täydelliset 5G-edut saadaan kuitenkin vasta kun toteutus etenee aitoihin 5G-verkkoihin ja ns. millimetriaallot tulevat käyttöön.  Monet toteutukset - kuten esimerkiksi itseohjautuvat autot - vaativat tukiaseman moottoritien jokaiseen valopylvääseen.

Edellä olevissa linkeissä käsitellään myös 5G-toteutusten vaikutuksia rakentamiseen.  Mitä lyhyemmät aallot sitä huonompi läpäisykyky.  Jo nykyisillä menettelyillä mm. selektiivilasit aiheuttavat haasteita sisäkuuluvuudessa.

5G-liitymät tarjoavat verkon laajentuessa riittävän nopeita liittymiä koteihin  ja ne ovat halvempia ja helpompia toteuttaa kuin valokuiduilla toteutut.  Taloyhtiöissä liittymät totutettaneen jatkossakin valokuiduilla, mutta pientalojen liittymien toteutus helpottuu ja halpenee. Joillakin alueilla tarjotaan jo nyt 5G-tekniikalla toteutettavia kotiyhteyksiä, mutta hintalappu on vielä aika korkea. 

5G tulee väistämättä.  Itse olen tällä hetkellä sitä mieltä, että sen suurimmat hyödyt saadaan lähivuosina yritysmaailmassa ja kiinteistä yhteyksistä ilman kupari- tai kuituyhteyksiä.  Me tavalliset tallaajat odotamme luultavasti vielä pitkään sitä, että laadukas ja nopea mobiilidata tai edes peruspuhelu toimii joka niemen notkossa ja saarelmassa.

Lumitöihinkään 5G ei vielä tuo apua ainakaan vielä. Seuraava sukupolvi hyötyy sitten 5G- verkkojen ohjaamista automaattisista lumilingoista ja ruohonleikkureista.  Ja verkotettu jääkaappi havaitsee puuttuvan oluttölkin ja oitis kaupan 5G-drone tuo täydennystä kotiovelle.  Kyllä heiden kelpaa. Otetaan me kaikki kuitenkin rokote Covid-virusta vastaan niin päästään mukavasti eteenpäin.

Kirjoitti ikinörtti Erkki Halonen    

4 kommenttia:

  1. Kiinalaisten vakoilu verkkoyhteyslaitteisen kautta huolestuttaa amerikkalaisia. Vuotaako sieltä tietoa? On huomattava, että valtaosa tällaisista laitteista on amerikkalaisia, mikä taas huolestuttaa monia toisia, käsittääkseni aiheesta.

    VastaaPoista
  2. Harri Korhonen kommentoi:
    USA on jäänyt kiinni perinpohjaisesta omien kansalaisten(ja muidenkin)verkkovakoilusta. Siinä on käytetty USAsta kotoisin olevia kaupallisia laitteita. Kiina yrittää samaa temppua.

    VastaaPoista
  3. Valtioiden suorittama vakoilu omiin kansalaisiin ja muihin valtioihin puhuttaa ja luultavasti siinä on perää. Johtavat palomuuriohjelmotot taidetaan koodata Israelissa ja niidenkin takaporteista on puhuttu. Isoveli mahdollisesti valvoo aika monissa paikoissa. Tässä lienee syy siihen, että tietoliikennettä verkoissa pyritään salaamaan ja siitä herää kysymys salausohjelmien takaporteista. Kirjekyyhky oli aikoinaan turvallinen, mutta sekin oli pyydystettävissä. 100 % turvallisuus ja yksityisyys ovat koetuksella. Perinteinen kirjeposti ilmeisesti on säädösmielessä turvallinen vaikka kotikulmien lukitsemattomista postilaatikoista voi kirjeitä kerätä aika helposti. Sama kirje sähköisenä saattaa silti olla turvallisempi.

    VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.