torstai 21. huhtikuuta 2022

Enterin kevään 2022 uudet opastuspaikat


ENTER ry:n kotipaikka on Helsinki, mutta toiminta kattaa Uudenmaan alueen. Vuoden 2021 lopussa Enterillä oli yhteensä 67 lähiopastuspaikkaa 15 kunnan alueella.

Keväällä 2022 lähiopastus on alkanut monissa uusissa toimipisteissä: Kirkkonummen Fyyrissä, Munkkiniemen, Pasilan ja Tammisaaren  kirjastoissa, Pukkilan hyvinvointikeskus Onnissa sekä Kannelmäen, Kinaporin ja Kontulan palvelukeskuksissa. Esittelemme jutussa kevään uudet opastuspaikat. Tervetuloa tietotekniikkaopastukseen!

Kirkkonummi

Kirkkonummi, tuo kunta Uudenmaan läntisellä puoliskolla, jonka alueelta Jean Sibelius löysi Suomen ensimmäisen ilmoitetun kalliomaalauksen vuonna 1911.

Kirkkonummi voi ylpeillä myös palkitulla kirjastotalollaan Fyyrillä. Fyyri voitti vuonna 2021 sekä Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon että kategoriansa kansainvälisessä World Architecture Festivalissa.
 
Hyvä syy lähteä tutustumaan Kirjastotalo Fyyriin on se, että nyt enteriläiset opastavat myös siellä! Opastukset kuun ensimmäisenä torstaina klo 14–16, eli vielä 5.5.2022 (Kabinetti, kahvila Messin yhteydessä). Varaa aika opastukseen mediakirjastosta p. 040 126 9872.

Kirkkonummen kirjasto
 Kirkkonummen kirjastotalo Fyyri
(Kuva: Abc10 (Wikicommons CC BY-SA 4.0)

Enterin opastusta on saatavana myös Veikkolan kirjastossa!

Munkkiniemen kirjasto (Helsinki)

Moni muistanee elokuvan Katariina ja Munkkiniemen kreivi (1934), jonka pääosia näyttelivät Regina Linnanheimo ja Leif Wager. Elokuvan nimessä Munkkiniemessä oli kreivi, mutta nimestä huolimatta Munkkiniemessä ei ole koskaan ollut luostaria. Tiettävästi Helsingin vanhin lippakioski sentään löytyy Munkkiniemestä (lue Helsingin uutisista).

Munkkiniemen kirjasto (Kuva:Nina Ziessler)

Munkkiniemen kirjastossa (Riihitie 22) on Enterin tietotekniikkaopastusta tiistaisin klo 12–14. Ajanvaraus kirjastosta p. 09 3108 5033.  

Pasilan kirjasto (Helsinki)

Pasilan kirjasto on Helsingin kaupunginkirjaston pääkirjasto. Sivistymätön ohikulkija saattaa kuvailla Pasilan kirjastorakennuksen näyttävän kylpyhuoneen seinältä, mutta valveutuneempi silmääjä näkee siinä modernismin perinteitä jatkavaa arkkitehtuuria:

"Kirjastossa on muistumia ja lainauksia Alvar Aallon suunnittelemien rakennusten väri- ja materiaalimaailmasta. Julkisivuelementeissä on tummansinistä klinkkeriä ja pääsisäänkäynnin edustan pylväissä on klinkkeripäällystystä muistuttava pintakäsittely. Valkoiset sisätilat ympäröivät kaksikerroksista keskihallia ja sisäsuihkulähdettä. Tiloja valaisee epäsuora luonnonvalo kattoikkunoiden kautta. Sisäsuihkulähteessä on valkoista marmoria, parvella ja pääportaissa messinkiputkikaide, tiililaattapintaiset porrasaskelmat on reunustettu tammilistalla ja parvea kiertää, tammilistalla reunustettu musta laminaattitaso.
"

(Lainattu: Anni Vartolan Julkiset kirjastot ja kirjastoarkkitehtuuri 1900-luvun jälkipuoliskolla.) 

Pasilan kirjasto
Pasilan kirjasto. (Kuvalähde: hakemisto.kirjastot.fi/helsinki/pasila)

Pasilan kirjaston pyöreä suihkulähde
Pasilan kirjastossa on keskellä pyöreä suihkulähde. (Kuva: Helmet-kirjastot)

Onhan kirjasto toki hieno! Ja täytyykin silmätä yksityiskohtia ensi kerralla paremmin! Opastusta on tarjolla maanantaisin parittomilla viikoilla klo 10–12 ja ne jatkuvat 9.5.2022 saakka. Varaa opastusaika etukäteen joko paikan päällä Pasilan kirjastossa tai puhelimitse numerosta 09 310 85001.

Tammisaari – Ekenäs

Onnea Tammisaaren kirjasto! Tammisaaren kirjasto perustettiin vuonna 1862 eli kirjasto täyttää tänä vuonna huikeat 160 vuotta – juhlanäyttely on esillä huhtikuussa. Ja mikäpä mukavampi lisä kirjaston toimintaan, kuin vapaaehtoisten opastajien tarjoama tietotekniikkaopastus senioreille. Opastukset toteutetaan yhteistyössä Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n kanssa.
 
Opastusta kirjastossa: 7.4. ja 21.4. klo 11–13. Ajanvaraus kirjastosta: p. 019 289 2950 tai kirjasto@raasepori.fi⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

Tammisaaren kirjasto
 Tammisaaren kirjasto (Kuvalähde: Tammisaaren kirjasto, Ekenäs bibliotek)

Grattis! Ekenäs bibliotek fyller 160 år! Under april månad 2022 uppmärksammas Ekenäs biblioteks 160 års jubileumsår i en utställning i bibliotekets övre våning. Vi är glada att fira jubileumsåret med att börja erbjuda gratis handledning till seniorer med dator- eller telefonrelaterade problem.
 
IT-handledning torsdagar 7.4. och 21.4. kl. 11–13. Tidsbeställning från biblioteket: tfn 019 289 2950 eller biblioteket@raseborg.fi.
 

Pukkila

Kyläidylliä itäisellä Uudellamaalla! Pukkilan arvot ovat rohkeus – läheisyys – sujuvuus. Niitä noudattaen: tule rohkeasti lähiopastukseen, sujuvasti ilman ajanvarausta!
 
Enterin vapaaehtoiset opastavat Hyvinvointikeskus Onnissa (Onnintie 3) torstaisin klo 9–10.45 kahden viikon välein: 5.5., 19.5. ja 2.6. Tervetuloa!
 
Hyvinvointikeskus Onni
Hyvinvointikeskus Onni  (Kuvalähde: Hyvinvointikeskus Onni)

Kannelmäen palvelukeskus (Helsinki)

Tiesitkö, että Kannelmäen kadunnimistön teemoina ovat musiikki ja Pohjanmaan pelimannipitäjät? Uusi opastuspaikka Kannelmäen palvelukeskus liikuntapuiston lähellä sijaitseekin Urkupillintiellä. Enteriläiset opastavat palvelukeskuksella parillisen viikon tiistaisin klo 13.00–15.00 takkahuoneessa 19.4. asti. Ajanvaraus tehdään virikeohjaajalta p. 09 310 23179.
 
Kannelmäen palvelutalo
Kannelmäen palvelutalo. (Kuva: Helsingin kaupunki, palvelukeskuksen kotisivu)

Edelleen opastusta on tarjolla Kannelmäen kirjastolla tiistaisin klo 14.00–16.00, ja se jatkuu 17.5. asti. Kannelmäen kirjasto sijaitsee Kanneltalossa Klaneettitiellä. Klaneetti on muuten suomalainen kansanklarinetti.
 

Kinaporin palvelukeskus (Helsinki)

Kinaporin palvelukeskus Sörnäisissä on myös liittynyt Enterin digituen tarjoamispaikaksi. Opastusta on tarjolla maanantaisin klo 14–15 (ei 2.5.) ja torstaisin (också på svenska) klo 12–14 ilman ajanvarausta.
 
Kinapori-nimi on muuten jännä, oli se sitten peräisin mistä tahansa nimen historiaan liittyvästä tarinasta. Vaasankadun alkupäätä nimitettiin Kinakaduksi jo 1800-luvun puolella. Tässä lainaus Helsingin kaupungin karttapalveluista (kartta.hel.fi) / Aineistot / Nimistö:
 
Kinaporin palvelukeskus
Kinaporin palvelukeskus (Kuva: Helsingin kaupunki, palvelukeskuksen kotisivu)

"Kinapori-nimet liittynevät ruotsin kielen 'kina'-verbiin (suom. 'kiinata' = oleskella jonkun luona tai jossain tilapäisesti). Tiettävästi näillä main oli laajoja vuokrakasarmeja tai asuintaloja, joissa oli usein vaihtuvat asukkaat, ja pienissä tiloissa majoittui suurikin määrä ihmisiä enemmän tai vähemmän pysyvästi. Näitä taloja ruvettiin sitten kutsumaan ruotsiksi Kinaborgeiksi, osittain varmaan leikilliseen sävyyn (borg = linna, tässä tapauksessa varmaankin hiukan halventavassa mielessä). Joku tulkinta voi liittyä myös kiinalaismaisen tiiviiseen asumiseen, mutta tämä on enemmän arvailua. Joka tapauksessa nimi on tunnettu ensin ruotsinkielisessä muodossa Kinaborg. Sattumoisin suomen kielen sana 'kina' (=väittely, kiistely, kiista, riita, tora, sanaharkka, suukopu) on sitten antanut tilaisuuden myös muille, alkuperäisestä poikkeaville tulkinnoille, josta on sitten johdettu suomenkielisiä rinnakkaismuotoja kuten Toralinna ym. (JL)" 

Kontula (Helsinki)

Täältä tullaan elämä on ehkä tunnetuin Kontulaan sijoittuva elokuva. Enter vastaa: Täältä tullaan, Kontula!
 
Tarjoamme lähiopastusta Kontulassa vuoroviikoin kahdessa paikassa, kirjaston lisäksi nyt myös Kontulan palvelukeskuksessa (Kontukuja 5).
Opastusta tarjotaan palvelukeskuksessa 13.5.2022 asti parittoman viikon perjantaisin klo 10–12.  Ajanvaraus seniorikeskuksen neuvonnasta p. 09 310 61800.
 
Parillisina viikkoina samaan aikaan eli perjantaisin klo 10–12 opastusta Kontulan kirjastossa (Ostostie 4) 6.5.2022 saakka. Ajanvaraus kirjastosta p. 09 310 85094.
Kontulan palvelukeskuksen ja kirjaston kuvat: Nina Ziessler

“Opastamme ja rohkaisemme senioreita toimimaan digisti. Etsimme keinoja lisätä senioreiden itseluottamusta digitaalisessa yhteiskunnassa.”
Tervetuloa opastuksiin!
Katso kaikki opastuspaikat täältä: www.entersenior.fi/opastus/

Esittely julkaistu aiemmin Enterin uutisissa huhtikuulla 2022

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.