perjantai 8. maaliskuuta 2013

Vierailulla toimivassa kodissa


Esteetön, toimiva, turvallinen, myös viihtyisä ja kodikas - näistä ominaisuuksista on toimiva koti luotu.
Mikä toimii tänään, ei ehkä riitäkään huomenna. Vaatimukset muuttuvat asukkaan elämäntilanteiden, kunnon ja toimintakyvyn mukaan.  Nuoren aikuisen, lapsiperheen ja seniorin kodit edellyttävät erilaista ergonomiaa, käytettävyyttä tai esteettömyyttä. 
Toimivan kodin toteuttaminen ei välttämättä vaadi suuritöisiä remontteja tai kalliita muutostöitä. Suunnittelu on avaintekijä.  Päätä tarttua esimerkiksi kodin turvallisuusongelmaan ja ota vastaan tietoa, kokemuksia, valmiita ideoita, tutkittuja malleja, ilmaisia oivalluksia. Näitä tarjoaa Helsingin Käpylässä Toimiva koti – näyttely ja informaatiokeskus. Se esittelee esteettömän ja turvallisen asumisen tuotteita, teknologiaa, apuvälineitä ja ratkaisuja.
Enter järjesti tutustumiskäynnin näyttelyyn 28.2.  Asumisen mallin ja näyttelyn esittelyyn pääsi  mukaan 30 ensimmäiseksi ilmoittautunutta jäsentä.

Toiminnanohjaaja Tiina Teivaisen yleisesittely
Toimiva koti -yksiköstä on katsottavissa
Tapio Hietamäen kuvaamassa videossa.

Pienapuvälineet helpottavat arkea suuresti. Erilaisten korkkien ja kansien avaamiseen on kehitetty suhteellisen edullisia, innovatiivisia apuvälineitä, jotka ovat  samalla niin design-tuotteita, että niitä voi antaa lahjoiksi.
Nahkeat liinat helpottavat tartttumista.
Tarttumapihdit, joita on eri pituisia, lisäävät turvallisuutta. Pihtien avulla voi poimia esineitä lattialta tai vaikka kaappien hyllyiltä, jolloin kumartuminen ja kiipeily vähenevät.
 
Toiminnallinen leikkuulauta on korvaamaton apuväline henkilölle, jonka toisessa kädessä on heikko toimintakyky.
Valaisevat suurennuslasit kuuluvat jokanaisen kauneudenhoitovälineisiin - millä muuten saa selvää kosmetiikkapurkkien tuoteselosteista.

Kehitystä apuvälineiden saatavuudessa: Apuvälineiden erikoisliikkeiden lisäksi muutamat kodin  tuotteita myyvät tavaratalot ovat ottaneet valikoimiinsa pienapuvälineitä. 


Meitä ihastutti suuresti  kortinpelaajan "apukäsi".Nousutuki (valkoinen tanko) voi olla  myös sisustuselementti. Malliasunnoissa voi kokeilla erilaisia tuoleja.

Toiminnanohjaajat antavat tietoa ja kertovat myös tuotteiden hankintapaikoista.

Porrashissi saattaa olla ratkaisu, jos rappujen nouseminen vaikeutuu.
Näyttelyssä esitellään arjen toimintoja helpottavia, valvontaan ja kommunikointiin liittyviä tietoteknisiä ratkaisuja.


 Makuuhuoneissa on joitakin liikuntarajoitteisille suunniteltuja kalusteratkaisuja, joiden toivoisi yleistyvän standardiasunnoissakin.

Keittiöissä esitellään turvallisuusratkaisuja ja säätömahdollisuuksia. Esimerkiksi työtasoja ja kaapistoja voidaan nostaa ja laskea.Näimme myös ateria-automaatin  ja ruokintarobotin,

...tyylikkäitä esteetömiä kylpyhuoneita


... sekä outoudessaan ihastuttavan pesevän ja kuivaavan WC-istuimen.
Toimiva koti -informaatiokeskuksen sivustolla on selkeitä, havainnollisia videoita asumisen ratkaisuista.

Näyttelyyn voi tutustua omatoimisesti, ryhmänä ja nettisivujen kautta. Yksittäisille kävijöille tutustuminen on maksutonta. Kannattaa hyödyntää tämän  kansainvälisesti huomiota saaneen yksikön palveluja.

Teksti: Aulikki Uusitalo-Kasvio
Kuvat: Tapio Hietamäki, Helena Venäläinen
Video vierailukäynniltä. Tapio Hietamäki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti