tiistai 31. maaliskuuta 2015

Puhdas ja siisti sekä täysin hajuton

   Tutustumisretki Vantaan Energian Långmossabergenin voimalalaitokseen ja toiminnan perusteisiin 30.3.2015 oli erittäin miellyttävä ja mukava. Yhtäläisyydet 1940...1960 vuosien jätteenpolttolaitoksiin ovat vain nimen alkuosassa. Tämä on kaukolämpöä ja sähköä tuottava lämpövoimalaitos, joka on suunniteltu käyttämään yhdyskunnan hylkäämää ainetta energian lähteenään. Ja jäljelle jäävät ainesosat käsitellään täysin hallitusti raaka-aineiksi ja Kehä3:n liikennettä puhtaammaksi ilmaksi.

   Energian lähteistä ja laitoksen rakennusvaiheesta näyttelytilassa reilulle parikymmenelle  enteriläiselle kavereineen kertoneella Teuvolla oli hyvä esittämiskyky ja erittäin runsaasti tietoa kaikesta asiaan liittyvästä asiasta. Eräänä mielenkiintoisena yksityiskohtana kuulimme, että polttamisesta jäävä kuona sisältää niin paljon metallia, että metallien erotus (rauta, kupari, jne) on taloudellisesti kannattavaa.
   Kiertokäynnillä Teuvon ja Teijan johdattamissa ryhmissä pitkin punaista viivaa pääsimme näkemään automaatin ohjaamat isot sekoitus- ja täyttökahmarit ("kouranosturit"), joiden ohjauksen voi tehdä myös käsikonsolista valvomosta. Varsinaisen polttoarinan (paremman kuin saunan kiukaassa, up to 1000 C) näimme ulkopuolelta (se keltaiseksi maalattu siisti metallirakenne), mutta valvomon näytöstä kameran kautta näimme myös liekit eli palamisen.


   Asiaan voi hyvin paneutua myöhemminkin katsomalla voimalaitoksen toiminnan videoita joko Vantaan Energian sivujen kautta tai suoraan Youtubesta.


    Eikä tosiaan missään ollut mitään hajuja; ei ulkona eikä sisällä. Jos et usko tai haluat omin silmin kokea tämän, mene vierailulle. Koko retki oli kuivissa sisätiloissa ja räntäsade oli ulkona, mutta pikainen räntä on kevään merkki.

merkinneenä ive
kuvat Jukka Hanhinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.