maanantai 27. huhtikuuta 2015

Taiteellinen jäsenretki Tallinnaan

Enteriläisten jäsenretket Tallinnaan ovat jo perinteisiä sillä Tallinnaan on retkeilty neljä kertaa. Päiväristeilynä tehdyillä retkillä on ollut osallistujia n. 35, joten retket eteläisen naapurimaan pääkaupunkiin ovat suosittuja.  Laivassa on aina ollut käytössä myös kokoustila jossa on tutustuttu ajankohtaisiin tvt-aiheiseen sekä keskusteltu Enterin asioista. Retkien kustannukset maksavat osallistujat itse. Tallinnassa on käyty mielenkiintoisissa kohteissa,  kuten uusi Merekeskus Merimuseo, Kadriorgin palatsi, Titanic-näyttely merimuseossa, Viron Miehitysajan museo, Tallinnan vanha raatihuone ja nyt taideretkellä Taidemuseo Kumu.

Taideretki Tallinnaan tehtiin keskiviikkona 15.4. Aamulla varhain klo 8 astui 39 enteriläistä ystävineen Eckerö Linen Finlandia laivaan. Menomatka laivassa alkoi aamupalalla  ja paluumatkalla nautimme yhteisen buffet-illallisen. Kokoustilassa puheenjohtajamme Raimo Anttila kertoi Enterin kuulumiset ja päivän asia-aiheet olivat passin hakeminen verkossa sekä NFC-sovellus jolla voi tarkistaa HSL:n matkakortin  tiedot älykännystä.

Seppo Kurkinen kertoi miten poliisilaitokselta haetaan passi tai henkilökortti verkossa

Passin voi siis hakea kokonaan sähköisesti käymättä henkilökohtaisesti poliisilaitoksella. Kokonaan sähköisen menettelytavan edellytyksenä on, että poliisilla on hallussaan hakijan sormenjäljet edellisestä passinhausta. Tämä tarkoittaa sitä, että edellinen passi on haettu korkeintaan kuusi vuotta sitten.

  • Haku alkaa valokuvasta, joka tulee hankkia ennen sähköisen passihakemuksen jättämistä. Valokuva tulee hankkia sellaisesta valokuvaamosta, joka voi toimittaa valokuvan poliisille sähköisesti. Näistä valokuvaamoista on lista poliisi.fi-palvelussa. 
  • Kun valokuva on hankittu, voi jättää passihakemuksen. Poliisin tietojärjestelmä luo hakijalle kansalaisen asiointitilin, jos henkilöllä ei sitä ole. Kansalaisen asiointitiliä tarvitaan poliisin ja kansalaisen väliseen turvalliseen kommunikointiin.
  • Asiointitilille toimitetaan mm. tieto passin valmistumisesta ja passin yksilöintitunnus, jonka avulla valmiin passin saa noudettua haluamastaan lähimmästä R-kioskista.
  •  Kansalaisen asiointitiliin liittyy heräte, jolla kansalaiselle ilmoitetaan viestin saapumisesta asiointitilille. Heräte toimitetaan joko kansalaisen sähköpostiin tai tekstiviestinä matkapuhelimeen. Herätteessä ei ole mitään viittausta asiointitilitapahtumaan luonteeseen.
  • Neuvot Kansalaisen asiointitilin avaamisesta löytää suomi.fi-palvelun sivuilta. https://asiointitili.suomi.fi/   Sekä poliisin palveluun (poliisi.fi) että asiointitilille tunnistaudutaan vahvalla tunnisteella, joina pidetään pankkitunnuksia, sähköistä henkilökorttia ja mobiilivarmennetta.
  • Poliisi aloittaa uuden passin teon sähköisen hakemuksen perusteella vasta kun edellinen passi on vanhentunut. Muussa tapauksessa on tarpeen henkilökohtainen käynti poliisilaitoksella. 
  • Sähköisen henkilökortin luovuttamiseen liittyy aina käynti poliisilaitoksella riippumatta siitä miten hakemus on tehty alunperin.
  •  Jos asiat on kohdallaan, uuden passin saa 2-4 päivän kuluessa anomisesta, tarvittaessa nopeamminkin.

Urho Karjalainen esitteli  NFC-lähilukutekniikkaa

NFC (Near Field Communication) on radioaaltoja hyödyntävä tekniikka, joka mahdollistaa langattoman tiedonsiirron hyvin lyhyellä, muutaman senttimetrin etäisyydellä. Nfc-tekniikkaa käytetään mm. lähimaksussa, jossa pieniä, alle 25 euron ostoja voidaan maksaa ilman tunnusluvun näpyttelyä viemällä lähimaksukortti kassapäätteen viereen. Samoin HSL matkakortin leimaus hyödyntää nfc-tekniikkaa.

Lea Grönlund esitteli NFC-älykännykkäsovelluksen, jolla voidaan omasta HSL matkakortista tarkistaa mm. kortin kausilataus, arvon saldo ja viimeisen leimauksen voimassaoloaika sekä suoritetut matkat.

Kumussa tutkittin taidetta ja tutustuttiin upeaan museotaloon
 

Laivan saavuttua Tallinnaan siirryimme bussilla Taidemuseo Kumuun, joka on kaikkien Viron taidemuseoiden päärakennus ja samalla suurin ja edustavin näyttelypaikka Virossa. Suomalaisen arkkitehdin Pekka Vapaavuoren suunnittelema museo avattiin vuonna 2006 ja 2008 Kumu valittiin Euroopan vuoden museoksi. Opastetulla kierrolla tutustuimme upeaan museotaloon ja pysyviin näyttelyihin Viron taiteesta 1700 – 1945 sekä miehitysajan taiteeseen vuosilta  1945–1991. Myös museon muihin näyttelyihin tutustumiseen jäi aikaa.

Enteriläiset Aarreaitta-näyttelyssä jossa esitellään Viron taidetta 1700-luvulta alkaen
Puhuvat päät osastolla vilahtelee enteriläistenkin päitä
Miehitysajan taiteen osastolla tutustuimme taiteeseen, jonka tuottamiseen vaikutti voimakkaasti miehittäjän vaatimukset.  Ajan taiteessa kuvattiin myös miehitysajan vaikeuksia. 

Veistoksissa kuvattiin miehitysajan työn sankareita
Aurinkoinen Lenin 
Taidetta miehitysajalta
Kotisatamaan tuloa odotellaan älykännyjen kera
Ennen laivaan paluuta retkeläisillä oli myös pari tuntia omaa aikaa Tallinnassa.  Laivaan noustiin klo 18 ja taideretken kruunasi paluumatkan yhteinen illallinen Laivan viihtyisässä ravintolassa. Tallinnan retkien suosio kertoo myös sen että retkillä viihdytään tutustuen yhdessä kohteisiin  ja  ajankohtaisiin Enterin aiheisiin sekä uusiin tvt-asioihin. 

Taidemuseo Kumun pysyvissä ja vaihtuvissa näyttelyissä on esillä niin runsas valikoima taidetta että tutustumiseen ei yksi käynti riitä, joten ehkä tehdään uusi taideretki joskus kun Kumussa on mielenkiintoinen näyttely.

Taideretken suunnitteli Enterin jäsentoimintaryhmä ja retken toteuttamisesta huolehti tehokas tiimi: Lea, Heikki, Raimo, Ritva, Seppo ja Urho.
Retken kuvat näppäili Tapani Kontiala.
Jäsenretkillä tavataan!

Ritva Vartiainen
Enterin jäsentoimintaryhmä

perjantai 17. huhtikuuta 2015

Selfie valtion kameralla

Viime aikoina ovat kuhinan kohteena olleet selfiet eli omakuvat. Niihin on insinööri kehittänyt oikein kepin, jolla kurotella kännykkäkameraa hieman käsivartta pidemmälle. Jossain museoissa on nuo kepit jopa kielletty, etteivät näyttelyn teokset vahingoittuisi. En ole vielä nähnyt enkä siis hankkinutkaan tuommoista keppiä.

Mutta nyt minulla on kokemusta tuosta uudesta tavasta ottaa omakuva eli selfie. Tosin keppi ei ollut omissa käsissäni. Kuvan laadusta en vielä tiedä. Se selvinnee lähiviikkojen kuluessa. Samalla selvinnee kuvan hintakin. Eli en osaa vielä sanoa, olisiko tuommoinen keppi kannattanut ostaa omaksi vai käyttää kokeilemaani valtion palvelua.

Nimittäin viimeksi suhaillessani mökkiämme kohti, otti valtion ystävällisesti tienvarteen laittama "selfiekeppi" minusta kuvan. Oletan kameran toiminnan liittyvän jotenkin ajoneuvoni matkanopeuteen. Onnekseni en tavoitellut mitään ennätysnopeuksia. Mutta pirteästi salama kuitenkin välähti! Saman se teki myös parille edelläni ajaneelle autolle. En ole aivan varma oliko kuvaajalla pikkupoikamainen harrastus kerätä rekisterinumeroita vai oliko asialla jokin syvempi merkitys?

Ainoa harmituksen aihe oli etten ollut tuolla hetkellä edustavimmillani. En ehtinyt hymyillä, joten ilmeeni kuvassa on muutaman tunnin ajomatkan jälkeen hieman yrmeä. En ollut ehtinyt mittavan tautirupeamani takia käydä parturissa, enkä ollut aamulla kammannut tukkaanikaan kunnolla. Onnesi olin ajanut edes parran. Eli jos kuvani julkaistaan esim. Kymmenen uutisissa tai Hesarin etusivulla tai jossain muussa valtakunnan mediassa, olen pahoillani etten ollut täysin kuosissa!

Kokemani perusteella ja tietämättä vielä oman selfieni kustannusta, suosittelen Teitä kuitenkin hankkimaan sellaisen oman selfiekepin! Se saattaa olla halvempi kuvausapuri. Selfietikku* bluetooth-laukaisimella kustantaa 12 - 20 €.
Mikäli kuitenkin otat riskin, muista kammata tukkasi ja hymyillä leveästi, kun näet valtion selfiekepin!

Markku Ukonaho alias VANHUS STADISSA

​ *​Selfiekeppi (selfiesauva, selfietikku[1]) on valokuvauksessa käytettävä, useimmiten alumiinista valmistettu kokoonpainuva varsi. Kepillä henkilö voi kuvata laajemmalta ja pidemmältä alalta kuin mitä itse käsin pystyisi. Kepit varustetaan usein omallaBluetooth-laukaisimella, jolloin kuvanotto on mahdollista ajastaa. Viime vuosina keppien suosiota ovat kasvattaneet kuvien ottaminen itsestä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Selfiekeppi
  

perjantai 10. huhtikuuta 2015

Peliopastusta tietokonepeleistä kiinnostuneille senioreille



Peliopastukset antavat tietokonepeleistä kiinnostuneille senioreille mahdollisuuden tutustua yleisesittelyä paremmin erilaisiin tietokonepeleihin, kokeilla niitä ja aloittaa sellaisten pelien opettelu, jotka tuntuvat mielenkiintoisilta ja itselle sopivilta. Opastuksia toteutetaan sekä kahdestaan peliopastajien kanssa että pienissä 3...6 seniorin ryhmissä, joissa osanottajat ovat kiinnostuneet samasta pelistä. Opastukset ovat vertaisopastuksia, joten opastajina toimivat opastettaviin peleihin perehtyneet seniorit.

Peliopastuksista kiinnostuneet seniorit voivat ilmoittautua sähköpostiosoitteeseen seniori.pelaajat@gmail.com tai opastusten käynnistyttyä suoraan peliopastajalle. Opastuksen aika ja paikka sovitaan ilmoittautumisen jälkeen peliopastajan kanssa. Pääkaupunkiseudulla mahdollisia opastuspaikkoja ovat esimerkiksi Enterin toimiston kokoustila, Kampin palvelukeskus ja kirjastot. Myös muut opastajien ja opastettavien yhdessä sopimat paikat ovat mahdollisia.

Jos haluat itse toimia seniorien peliopastajana, ilmoittaudu sähköpostilla Enterin toimistoon enter.senior(at)gmail.com. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä mihin peliin tai peleihin olet valmis perehdyttämään toisia senioreita.

Itse olen tähän mennessä pelannut eniten Civilization strategiapelejä, XCOM Enemy unknown -peliä ja Mass Effect -peliä. Kaikkia näitä olen valmis esittelemään peliopastuksissa.

Parhaillaan olen opettelemassa Company of heroes -peliä ja Men of war -peliä. Molemmat pelit sijoittuvat toisen maailmansodan tapahtumiin ja niitä voi pelata sekä yksinpeleinä, kaksinpeleinä että moninpeleinä internetin välityksellä. Vaikka näiden pelien opettelu onkin vasta alkuvaiheessa, niin niiden esittely peliopastuksissa on jo mahdollista. Erinomainen vaihtoehto olisi pelaamisen opettelu yhdessä kyseisistä peleistä kiinnostuneiden opastettavien tai paremminkin opettelijoiden kanssa.

Muita kiinnostavalta tuntuvia pelejä, joita olen hieman silmäillyt ja joita aion jossain vaiheessa opetella ovat mm. Empire: Total war, L.A. Noire, The walking dead, South Park: The stick of truth, Far Cry 3, Deus Ex: Human revolution ja Boderlands 2. Myös näistä voin kertoa lisää peliopastuksissa ja esitellä niitä.

Lisätietoja edellä mainituista peleistä on luettavissa esimerkiksi suomenkielisissä peliarvosteluissa, joihin pääsee tämän postauksen lopussa olevista linkeistä.

Mihin tietokonepeleihin sinä haluaisit tutustua ja mitä peliä haluaisit oppia pelaamaan?
Kerro ilmoittautumisen yhteydessä, mihin peliin haluat perehtyä.
Muita pelitoiveita, opastusta koskevia odotuksia, kehittämisideoita ja kysymyksiä voit esittää myös kommentoimalla tätä blogipostausta.

Vastaan myös mielelläni pelejä ja peliopastuksia koskeviin kysymyksiin.
Kari Lahti
Senioripelaaja


Linkkejä pelien arvosteluihin
Civilization V
XCOM Enemy unknown
Mass Effect
Company of heroes
Men of War
Empire: Total war
L.A. Noire
The walking dead
South Park: The stick of truth
Far Cry 3
Deus Ex: Human revolution
Boderlands 2
Edellä olevan peliluettelon nimistä tehdään linkkejä. Linkit alla.

Civilization V
XCOM Enemy unknown
Mass Effect
Company of heroes
Men of War
Empire: Total war

L.A. Noire

The walking dead

South Park: The stick of truth

Far Cry 3

Deus Ex: Human revolution

Boderlands 2

tiistai 7. huhtikuuta 2015

Stadin ikäihminen – vaikuta tulevaan


Stadin ikäohjelma on Helsingin toimenpideohjelma niin sanotun vanhuspalvelulain mukaisten toimenpiteiden suunnitteluun. Ikäohjelman toimenpiteitä on suunnitellut verkosto, joka koostuu erilaisista kaupungin tahoista sekä muista toimijoista, jotka vaikuttavat Helsingin alueella. Myös Enter on mukana tässä verkostossa. Ikäohjelman toimenpidesuunnitelmat ovat siinä vaiheessa, että niihin kerätään nyt Helsingissä asuvien palautetta asukastilaisuuksissa. Käytännössä palautetta kerätään viidestä eri aihealueesta, jotka kattavat osallistumisen, tiedon saannin, asumisen, liikkumisen sekä erilaiset sosiaalipalvelut. Päätetyt toimenpiteet laitetaan käytäntöön pääasiassa vuosien 2015-2016 aikana.

Aihealueet:

- Tieto käyttöön ja voimaa vaikuttamiseen
- Iätöntä asumista Helsingissä
- Luotuja liikkumaan: arkiaktiivisuuden ja sujuvan liikkumisen edistäminen
- Muistiystävällinen Helsinki
- Käyttäjälähtöiset sosiaali- ja terveyspalvelut

Palautteenantotilaisuuksiin eli näihin asukastilaisuuksiin on vapaa pääsy. Ennen tilaisuutta on kahvitarjoilu. Kannattaa siis mennä paikalle ja kertoa oma mielipiteesi, millaista Helsinkiä haluamme ikäihmisille.

Stadin ikäohjelman asukastilaisuudet huhti- ja toukokuussa 2015:

- Kampin palvelukeskus, Salomonkatu 21 B, ke 8.4. klo 16–18
- Riistavuoren palvelukeskus, Isonnevantie 28, ma 13.4. klo 14–16
- Syystien palvelukeskus, Takaniitynkuja 3, ma 13.4. klo 17–19
- Kinaporin palvelukeskus, Kinaporinkatu 7–9, to 16.4. klo 15:30-17:30
- Kampens servicecentral, Salomonsgatan 21 B, mån 27.4. kl. 16–18 (tillställningen på svenska)
- Munkkiniemen palvelukeskus, Laajalahdentie 30, ke 13.5. klo 13–15
- Kontulan palvelukeskus, Kontukuja 5, ma 18.5. klo 13–15
- Kustaankartanon palvelukeskus, Kivalterintie 16/ Oltermannintie 32, ma 18.5. klo 16–18
- Roihuvuoren palvelukeskus, Punahilkantie 16, ma 25.5. klo 13–15

Lisätietoa Stadin ikäohjelmasta:

http://www.hel.fi/static/sote/stadinikaohjelma/ajankohtaista.htm
 ​Enter Viestintä​