perjantai 5. kesäkuuta 2015

Opastusta Lasipalatsissa 10 vuotta – eikä suotta!


1936 – 2015
Vuonna 2005 Helsingin kirjastojen tiloihin kehitettiin uudenlaisia kansalaisvaikuttamisen kohtaamispaikkoja, joissa toimivat sekä julkisen sektorin että yritysten edustajat.  Lasipalatsin Kohtaamispaikassa ryhdyttiin opastamaan myös sähköisen asioinnin välineiden käyttöä.
Lasipalatsin Kohtaamispaikan avajaiset pidettiin 1.6.2005.

Myös ENTER ry kutsuttiin mukaan kirjastojen opastustoimintaan. Keväällä 2005 Enterin puheenjohtajan Maisa Krokforsin ja Kirjakaapelin johtaja Kari Lämsän toimesta suunniteltiin Enterille opastuspaikka Kohtaamispaikalle.  


Mobiilipalvelua kaikenikäisille - metro-lehti 31.5.2005
”Sähköinen tiedonvälitys on vallannut Lasipalatsin toisen kerroksen. Kirjakaapelilta tyhjiksi jääneisiin tiloihin avautuu uudentyppinen kohtaamispaikka sähköisten palveluiden maailmaan.”  Lehden kuvassa ovat Maisa Krokfors, Ilkka Mäkimattila ja Urho Vuori.


Enterille avattiin Kohtaamispaikalla opastuspiste, jossa aloitettiin ikäihmiselle suunnattu  vertaisopastus  tietotekniikan sekä kännyköiden käytössä. Tuolloin tietokoneiden ääressä opastivat  Enterin tuutorit ja kännyköiden käyttöä luotsit.  
2005 olivat opastamassa Lea Grönlund, Jorma Hormio, Pirkko Hotti, Liisa Hämäläinen, Liisa Kosonen, Maisa Krokfors, Ilkka Mäkimattila, Liisa Suviranta,  Urho Vuori ja Olli Uotila.  

Enterin vertaisopastus on toiminut Lasipalatsissa 10 vuotta
10 vuoden aikana Lasipalatsin opastuspiste on ollut Enterin keskeinen opastuspiste, jossa monet opastajat ovat aloittaneet opastamisen ja siirtyneet sieltä sitten muihin opastuspaikkoihin.  Tällä hetkellä Enterin opastuspisteitä on pääkaupunkiseudulla lähes 40.

Lasipalatsin opastuksen 2005 perustaneet Kari Lämsä ja Maisa Krokfors (vas.) sekä
ensimmäisen vuoden opastajat Lea Grönlund ja Olli Uotila Lasipalatsin jäähyväisjuhlassa 26.5.15

Enter aloitti opastustoiminnan vauhdikkaasti,  niin että kesällä 2005 opastuspiste oli avoinna kolmesti viikossa. 2005 – 2015 opastus vakiintui niin, että sitä on tehty kaksi kolmen tunnin opastuspäivää viikossa ja kesäisin taukoa on ollut kolme kuukautta.
Aloitusvuosina kotitietokoneet olivat enimmäkseen pöytäkoneita, joten opastusta tehtiin Kohtaamispaikan pöytäkoneilla. Vähitellen kannettavat tietokoneet yleistyivät ja 2008 opastukseen tultiin myös oman kannettavan tietokoneen kanssa. Viimeisen vuoden aikana noin puolet opastuksista on tehty tablettitietokoneilla.  Lasipalatsin opastuspisteessä on opastettu ilman aikavarausta, joten opastusaiheet ovat olleet yllättäviä ja monipuolisia.  Lisäksi on ollut paljon koneiden ongelmia ja uusien järjestelmien opettelua.
Mediatiedotuksen myötä tietoisuus Enterin tarjoamasta vertaisopastuksesta on lisääntynyt, joten opastusmäärät ovat voimakkaasti kasvaneet. Viime vuonna Enterin opastajat tekivät 3300 opastusta, joista Kaupunkiverstaalla tehtiin 700. Tämän vuoden kevätkaudella verstaalla tehtiin 370 opastusta, joista 17 oli aikavarauksellisia jäsenopastuksia.
Kohtaamispaikan Foorum-koulutustilassa  Enter on järjestänyt monia tapahtumia.  Ensimmäinen Enterin tapahtuma oli Lea Grönlundin  10.5.2005 järjestämä kännykkäopastustapahtuma. Foorumissa alkoi myös  Enterin jäsenten TVT-kerhon kokoontumiset, joissa on aina joku ajankohtainen luento-  ja keskusteluaihe.
Vertaisopastusta kannettavalla tietokoneella Lasipalatsin opastuspisteessä v. 2011
Vuoden 2015 opastusta Foorum-koulutustilassa yhteisen pöydän ääressä

Kohtaamispaikka uudistui v. 2013  muuttuen Kaupunkiverstaaksi, jossa on käytettävissä paljon erilaisia laitteita 3D -tulostimesta alkaen.
Tietotekniikan neuvonta on ollut myös Kaupunkiverstaan tehtäväalue.  Enterin opastustoimintaa onkin tehty loistavan yhteistyön merkeissä Kohtaamispaikan ja Kaupunkiverstaan taitavan henkilöstön kanssa. Opastusta on tukenut media-assistenttien neuvonta ja aikavarauksella toimiva läppäritohtori, jolle on siirretty opastuksen vaikeammat tekniset ongelmat.

Info-pisteen media-assistentit tiiviissä työssä
Enter toimii kirjastojen yhteisten palvelujen tuottajana

Kirjasto10:n osastonjohtaja Kari Lämsä ja Kaupunkiverstaan päällikkö Lotta Muurinen kertovat, että Enterin toiminta on vaikuttanut myös siihen, kuinka kirjastot ovat vuosien varrella kehittyneet yhteisinä tiloina ja yhteisesti tuotettuina palveluina.

Enterin opastustoiminta oli myös aivan uudenlainen avaus kirjastopalveluiden tuottamisessa. Aiemmin kirjasto oli järjestänyt opastuksia omin voimin, mutta vuonna 2005 Enter aloitti vertaisopastuksen, jossa kaupunkilaiset opettivat toinen toisiaan kirjaston tiloissa. Toiminta herätti ihastusta ja välillä myös vähän ihmetystäkin kirjastoissa sekä myös kansainvälisesti. Ihmeteltiin että mitä tästä mahtaa seurata, jos asiakkaat alkavat käyttää kirjaston tiloja ja tuottamaan palveluita toinen toisilleen ihan omin päin.

Tänä päivänä vertaisopastukset ja kirjastotilojen omatoiminen käyttö ovat jo vakiintunutta toimintaa.  Enterin toiminta onkin vaikuttanut myös siihen, kuinka kirjastot ovat vuosien varrella kehittyneet yhteisinä tiloina ja yhteisesti tuotettuina palveluina.

Kohtaamispaikka muuttui  lokakuussa 2013 Kaupunkiverstaaksi, tekemisen ja oppimisen paikaksi. Uusista laitteista, kuten 3D-printtereistä huolimatta myös opastus säilyi osana Kaupunkiverstaan toimintaa. Enter onkin ollut verstaalle mainio ja hyödyllinen toveri. Asiakasmäärien lisääntyessä on ollut kullanarvoinen apu, että osa opastuksista on voitu luontevasti ohjata Enterin osaavien opastajien hoidettavaksi. Toisaalta taas jos asiakkaalla on ollut hyvin kinkkinen pulma, on enteriläisiä autettu Kaupunkiverstaan puolelta kykyjen mukaan.

Enteriläisillä on ollut tärkeä osansa Kaupunkiverstaan normaalissa viikkorytmissä. Kuulumisien vaihto ja satunnaiset, mutta sitäkin mukavammat kahvihetket ovat olleet tärkeitä Kaupunkiverstaan porukalle. Myös merkkipäiviä ja muita tapauksia on muistettu: valmistujais- ja parane pian –kortteja on vaihdettu puolin ja toisin. Enteriläiset ovatkin olleet olennainen osa Kaupunkiverstaan yhteisöllistä työtapaa.

Vaikka tämän kevään läksiäiskahveilla olikin hiukan haikea fiilis – olihan se viimeinen kokoontuminen Lasipalatsin tiloissa – on silti mukava tietää, että Kaupunkiverstaan siirtyessä Kirjasto Kympin yhteyteen on Enter sielläkin kaverina. Siispä mennään kaikki hyvillä mielin kohti uusia opastuksia!

Kari Lämsä ja Lotta Muurinen


Jäähyväiset Lasipalatsille – on muuton aika!
Lasipalatsin tilojen käyttötarkoitus muuttuu ja sekä Kaupunkiverstas että Enterin opastus muuttavat kadun toiselle puolelle Kirjasto 10:n tiloihin.  Kymppiin opastuksemme on toivotettu tervetulleeksi, joten hyvä yhteistoiminta sekä kirjaston että verstaan henkilöstön kanssa jatkuu.
Viimeisenä opastuspäivänä torstaina 28.5.15 suljettiin haikein mielin opastuspisteen pöytäkone ja luotiin viimeiset silmäykset upeaan Kaupunkiverstaan tilaan. Sen isoista ikkunoista näkyy Mannerheimintien vilkas liikenne sekä vastapäiset upeat rakennukset kuten myös Postitalo, jossa vapaaehtoistoimintamme jatkuu.

Kaupunkiverstaalla pidettiin 26.5.15 Jäähyväiset Lasipalatsille kevätjuhla, jossa muisteltiin opastuspaikan 10 vuoden historiaa.  Ate Silvon ottamassa kuvassa Kaupunkiverstaan Tuukka säestää yhdessä laulettua Suvivirttä.
Kohti uuden kauden opastuksia
Syyskuun 1. päivä opastustoimintaa jatketaan Kirjasto10:n ja Rikhardinkadun kirjaston tiloissa. Keskustassa toimivat myös Kallion kirjaston opastuspiste sekä kännykkäopastus Kampin palvelukeskuksessa. Syyskaudella odottavat opastajia monet uudet mielenkiintoiset opastusaiheet, kuten uuden Windows 10 -järjestelmän käyttöönotto ja opastaminen.  
Mennään yhdessä kohti syksyn uusia opastuksia – syyskuussa tavataan!
Hyvää kesää kaikille enteriläisille, opastajille ja yhteistyökumppaneille!    
Juulia Andersson ja Ritva Vartiainen

1 kommentti:

  1. Todella hyvä kirjoitus Ritvalta ja Juulialta. Sai itsekin vähän "valaistusta" historiaan. Hessu ,laitan tähän ,koska blogi ei hyväksy ns allekirjoituksia. Pitää tehdä ns nimettömänä.

    VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.