tiistai 25. elokuuta 2015

Windows 10 haluaa tietää kaiken



Kymppi ilmestyi kesän lopulla ja moni onkin varmaan odottanut uututta innolla, koska päivityksestä latautuu netistä, se on ilmainen kaikille Windows 7 ja 8 -version koneille ja uutuuden järjestelmävaatimukset ovat samantasoiset kuin edellisissä. Näin ollen Kympin pitäisi pyöriä kaikissa koneissa, joissa nyt on edellinen versio. Tosin uusi versio saattaa vaatia tavallista enemmän koneen päivittämistä, ennen kuin suostuu asentumaan. Lisäksi Kymppi tulee syksyllä myös puhelimiin ja tabletteihin, joten käyttökokemus yhtenäistyy kaikilla vempeleillä samanlaiseksi.

Ensimmäisten kommenttien perusteella Windows 10 on vakaa (ja saanut lempinimen ‘Uusi Windows 7’) ja käytettävyydeltään parempi — Käynnistys-valikko toimii nyt loogisemmin ja erityisesti asetuksiin on helpompi päästä käsiksi. Jotkin Windows 8.1 -versiossa tulleet ominaisuudet ovat jääneet pois uusien tieltä, mutta muuten kehitykseen sopeutuminen on kivutonta.

Harmillista kyllä Windows 10 ei auta XP:hen juuttuneita — vanhoihin koneisiin sitä ei saa yhtään se helpommin kuin edellisiäkään ja hintakin ostettuna on edellisten luokkaa. Uusien koneiden mukana se luonnollisesti tulee samaan tapaan kuin aikaisemmatkin (tai ainakin ne on mahdollista päivittää vielä vuosi tästä eteenpäin).

 Käyttöoikeussopimuksen ehdot ovat liian pitkät ja monimutkaiset tavalliselle käyttäjälle ja ne on lähinnä laadittu yritysten ja lakimiesten tarpeisiin. Käyttäjällä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä se.

 
Myös sinusta

Yksi asia on kuitenkin hämmentänyt (http://www.itviikko.fi/tietoturva/2015/08/01/oletko-vilkaissut-windows-10n-yksityisyysasetuksia-tee-se/20159695/7) — Microsoftin uusi yksityisyyskäytäntö.

Jos asennuksen tai päivityksen tekee valitsemalla ’Ota käyttöön nopeasti’, niin Windows saa mm. oikeuden lähettää kaiken koneella kirjoitetun tekstin automaattisesti Microsoftin palvelimelle, laajoja tietoja koneen käytöstä ja ongelmatilanteessa tiedostoja, jotka ovat saattaneet aiheuttaa koneen kaatumisen. Lisäksi erilaiset sovellukset saavat luvan käyttää tietokoneen paikkatietoa, kameraa ja mikrofonia käyttäjän tietämättä. Tämän lisäksi erilaisia Microsoft-tiliin liittyviä salasanoja lähetetään palvelimelle.

Pika-asetusten käyttö ei anna mahdollisuutta valita mitään omiin tietoihin liittyviä asetuksia. Asetuksia voi muuttaa myöhemminkin, mutta silloin jokainen kohta pitää erikseen etsiä eri Järjestelmäasetuksista. Valveutunutta on painaa viimeistä, Mukauta asetuksia -linkkiä, jolloin eri vaihtoehtoja voi edes harkita.

Nämä asetukset liittyvät pääasiassa Windowsin ja muiden Microsoftin palveluiden kehittämiseen, mutta kannattaa harkita antaako Microsoftille näin laajan pääsyn omiin tietoihinsa ja koneen käyttöön.

Tämä ruutu lähinnä mainostaa Windowsin uusia mahdollisuuksia eikä liity mitenkään asetusten muokkaamiseen. Oletussovelluksen esim. netin, kuvien ja musiikin selaamiseen voi kuitenkin valita itse, jos vaikka haluaa mieluummin käyttää Firefoxia, Picasaa tai Spotifytä.

Näin laaja tietojen kerääminen saattaa kuulostaa rankalta, mutta sama tilanne on vallinnut jo pitkään älypuhelimien puolella — sekä Windows, Android että Applen laitteet ovat keränneet laajasti tietoja puhelimista ja tableteista jo pitkään. Nyt mobiilimaailman käytännöt leviävät myös tietokoneisiin. Mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että siihen pitäisi suhtautua huolettomasti.

Mistä tässä nyt sitten pitäisi huolestua?

Siitäkö, että salasanat ja henkilökohtaiset tiedot leviävät rikollisten käsiin? Se riski on ollut olemassa niin kauan kun tietokoneet ovat olleet yhdistettynä nettiin ja Microsoftin on imagonsa kannalta tehtävä kaikki mahdollinen, että tietoja ei sen kautta vuodeta vääriin käsiin. Tosin esim. Sony epäonnistui tässä, joten 100 % varma ei voi olla kukaan. Edelleen suurempi riski on saada koneeseensa virus, joka voi varastaa tiedot tai käyttää konetta rikollisiin tarkoituksiin tai, että kone varastetaan ja murretaan.

Koneen käyttötietoja Microsoft ilmoittaa keräävänsä järjestelmän kehittämistä varten, mutta käyttää niitä varmasti myös muuhun tarkoitukseen, koska käyttöehdot ilmoittavat tietojen olevan Microsoftin lisäksi myös yhteistyökumppanien käytettävissä. Tämä tietysti tarkoittaa, että kehittämisen lisäksi tietoja voidaan käyttää myös esimerkiksi mainostuksen kohdistamiseen. Nyt Microsoft haluaa käyttöjärjestelmän kautta samoja tietoja esim. käyttäjän tekemistä nettihauista, kuin mitä Google on kerännyt jo yli vuosikymmenen.

Mainosten kohdentamisessa asioita yhdistellään tilastollisesti. Käyttötietoja voidaan myös tarkastella yksilöidysti, mutta se on silloin turvallisuusviranomaisten tehtävä ja epäilyn vakavista rikoksista. Yksittäisen ja satunnaisen (lainkuuliaisen) ihmisen elämän vakoilu ei ole kenenkään intresseissä.

Kameran ja mikrofonin ”luvaton” käyttö ovat ajatuksina epämiellyttäviä, mutta se on helppo estää parilla palalla tukevaa teippiä.

Windows 10 tilannetta voi hyvin verrata siihen, että jos on viime vuoden alun jälkeen käyttänyt jotain Facebook-sovellusta älypuhelimessa, on jo luovuttanut lähestulkoon samat oikeudet (osoitekirja, kalenteri, viestit, paikkatiedot, mikrofonin, kameran ja kuvat) Facebookille.

Windows 10 on ilmainen, koska Microsoft haluaa mahdollisimman monen käyttäjän siirtyvän siihen, koska sitten yhtiö saa huomattavasti enemmän tietoa tietokoneen käytöstä ja käyttäjästä, jota se sitten voi käyttää palveluiden kehittämiseen ja mainosten myymiseen. Muutoksen mukana Windows-käyttäjä muuttuu asiakkaasta tuotteeksi, jota se itse voi myydä.

Onko Microsoft-tili nyt pakollinen?

Tilin luominen koneen käyttöönoton tai uuden käyttäjän luomisen yhteydessä ei ole pakollinen, mutta sen ohittaminen on kyllä tehty tarkoituksellisen hankalaksi. Microsoft-tili ehkä kannattaa perustaa, jos haluaa käyttää jotain maksullista lisäpalvelua tai omistaa myös Windows-puhelimen, jolloin tietojen (esim. kuvien ja yhteystietojen) kopiointi ja siirtäminen puhelimesta tietokoneelle on yksinkertaisempaa. Tilin käyttö antaa kuitenkin Microsoftille entistä laajemman pääsyn käyttäjien tietoihin.

Jos haluaa rajoittaa Microsoftin oikeuksia, niin kannattaa tehdä samat rajoitukset myös puhelimissa ja tableteissa, joissa on sama Microsoft-tili, muuten tiedot siirtyvät sitä kautta eteenpäin.


Jos ei ole eikä halua luoda tiliä, pitää valita alalaidassa oleva linkki eikä esim. syöttää sähköpostiaan tai puhelinnumeroaan.
 


Seuraavassa vaiheessa pitää valita linkki, jossa käyttäjän voin lisätään tiliin myöhemmin. Huom. Officen ja Skypen käyttö ei vaadi Microsoft-tiliä.

Mutta entä jos ei halua?

Onneksi laajojen tietojen luovuttaminen on Windows 10:ssä edelleen (ainakin toistaiseksi) vapaaehtoista. Monet siihen liittyvät asetukset voi kytkeä pois ilman, että se vaikuttaa suuresti koneen käyttöön. Asetuksia voi säätää jopa yksittäisen ohjelman tasolla. Jos ei esim. käytä uutta Edge-selainta tai Cortana-palvelua, (joka ei ymmärrä suomea ja kannattaa pitää poissa päältä muutenkin), näiden pääsyä tietoihin voi rajoittaa. Selaimessa paikkatieto voi parantaa esim. säätietojen, karttahakujen tai paikallisten hakujen tekemistä, mutta ei ole siinäkään välttämätön.
 Edge-selaimen SmartScreen-toiminto lähettää kirjoittamasi osoitteen Microsoftille, mutta vain ilmoittaakseen löytyykö se mahdollisten haitallisten sivustojen mustalta listalta.  SmartScreen saattaa, muiden tietoturvaratkaisujen tapaan, myös estää pääsyn joillekin asiallisille sivuille. SmartScreen ei toimi ainoastaan Edge-selaimessa.

Microsoft on ilmoittanut, että Windows 10 on viimeinen Windows-versio. Tästedes käyttöjärjestelmää laajennetaan ja päivitetään pienin askelin pala kerrallaan eikä suuria harppauksia enää tule. HOME-versiossa ei ole mahdollista kytkeä pois järjestelmän automaattista päivitystä, mutta se on ehkä muutenkin hyvä sallia, jotta kone pysyisi tietoturvan osalta ajan tasalla. Microsoft ei ole kertonut mitä tapahtuu vuoden kuluttua, kun maksuton päivitysjakso loppuu, ehkä käyttöön tulee vuosimaksu, jos ei halua nähdä mainoksia tietokoneellaan. Ainakin tietojen laaja kerääminen mahdollistaisi sen.

Suurinta huolta käyttäjien keskuudessa on aiheuttanut se, että Microsoft on ehkä tarkoituksella hieman epämääräinen siinä mihin ja miten tietoja voidaan käyttää ja se, että sallivat asetukset ovat lähtökohtaisesti päällä, mikä tarkoittaa, että suurin osa käyttäjistä ei kiinnitä niihin huomiota. Tavalliselle ihmiselle ei Windowsin uudet käytännöt aiheuta sen suurempaa syytä huoleen, mutta meidän on kuitenkin hyvä olla tietoisia asioiden tilasta. Jos taas Microsoftin nuuskiminen tai hyväksikäyttö syystä tai toisesta ärsyttää, niin asetukset voi säätää tiukemmalle, mutta kannattaa muistaa, että Google ja Facebook ovat jo aika hyvin perillä siitä mitä me tietokoneilla ja netissä teemme.

Kimmo Lehtonen
Helsingin kaupunki, it-opastuksen koordinointi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.