keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Kamera mukanasi lähes kaikkialla


Annoin kesän kuvauksiin ohjeita Ikinörtti-jutussa Nappaa kuva näppärästi. Tässä tulee vielä helpotusta: Useimmat meistä puhuvat päivät pääksytysten kameraan tai siis älykännykkään. Silti ei ehkä tule ajateltua, että siinähän on kamera aina mukana ja melkoisen helposti käytettävissäkin.
Toki monella on vielä käytössään puhelin, josta puuttuu kamera, mutta entistä useampi seniori omistaa jo älykännykän. Nykyisissä kännyköissä on jo sen tason kamerat, että ne hakkaavat esim. kymmenkunta vuotta vanhan pokkarin kuvanlaadun mennen tullen ja palatessa. Ja kuvaaminen näillä laitteilla on helppoa kuin heinänteko, joka toki ei välttämättä ole kaupunkilaiselle helppoa puuhaa. Mutta sanonnan hengessä älykännykällä kuvaamisen osaa jokainen, joka löytää kännykästään kameratoiminnon.
Luoja varjele minua kertomasta mistä kamera juuri Sinun kännykästäsi löytyy! Kännyköitä kun on, ei nyt aivan miljoonaa sorttia, mutta puhutaan varmaan ainakin kymmenistä eri malleista. Valmistajat ovat kuitenkin rakentaneet laitteensa niin, että myös kameratoiminto on helppo löytää kännykän valikosta. Ja mitäpä siinä sitten, kun pyörittelemään omaa kännykkää ja etsintä käyntiin, ellet ole jo löytänyt ja käyttänyt kännykkäkameraasi!
Useimmilla kännyköillä kuvaaminen tapahtuu valitsemalla kuvausmuoto, joita saattaa olla tarjolla esim. neliö, kuva, video, panoraama. Peruskuvahan se käytetyin malli taitaa olla, ja se on yleensä jo valmiiksi asetettuna kun avaat kameran. Tarvittaessa voi kohdetta vielä zoomata näyttöä nipistämällä sopivaan kokoon.  Ja eikun varovainen napaus laukaisimeen, niin siinä se kuva syntyy!
Jos otat yhden kuvan, on sitä mahdollista jo muokata heti, mutta yleensä kuvan yksinkertainen muokkaaminen onnistuu jälkikäteen parhaiten. Kameran kuvat-ohjelmasta löytyy kuville muutamia muokkausvaihtoehtoja.
Kun kuvat siirtää tietokoneelle tai läppärille onkin kuvien muokkaukseen kehitetty melkoinen määrä erilaisia ohjelmia. Niistä osaa on helppo maallikonkin käyttää ja jotkut vaativat jo perusteellisempaa paneutumista. Mutta kotikuvina ovat nykyaikaisen kännykkäkamerankin kuvat riittävän tasokkaita! Ja tekemällähän tai tässä tapauksessa kuvaamallahan sitä oppii!
KaPu kommentoi edellistä juttuani seuraavin oivallisin kommentein:
1. Kännykällä kuvatessa kävele lähelle kohdetta sen sijaan, että yrittäisit zoomata. Näin kuvan laatu ei huonone.
2. Pidä liikkuessa mukana pientä varavirtalähdettä, niin kännykän akku ei pääse yllättäen loppumaan.

Eikun kännykät laulamaan ja kuvia napsimaan!
Markku Ukonaho, Vanhus Stadissa
Enterin vertaisopastaja

1 kommentti:

  1. Tässä vielä eräs ammattikuvaajan antama neuvo. Älä yritä poistaa tarpeettomia kuvia kännykän tai digikameran näytön kautta. Usein tässä tapahtuu helposti virhe ja tulee poistettua väärä kuva.
    Poista tarvittaessa kuvia PC:llä isommalla näytöllä. Laita muistikortti koneeseen ja poistaminen on nyt helpompaa.

    VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.