torstai 19. toukokuuta 2016

Nappaa kuva näppärästi!




Edessä ovat kesän kuumimmat kamerankäyttökelit! Oletko varautunut? Toukokuu lähestyy loppuaan samoin kuin koulut. Tarjolla tulee olemaan omassa perheessä, lähipiirissä ja tuttavissa runsaasti kuvauskohteita. Osa helpompia, osa hankalampia! Nuorimmat kuvattavat joutuu joskus jopa sitomaan paikoilleen, jotta saisi hyvän kuvan eikä pelkkää viuhahdusta.
Monessa taloudessa silitetään näinä päivinä juhlavaatteita kevään päättäjäisiin, valmistujaisiin ja muihin kissan tai muun eläimen ristiäisiin. Pesuloissa käyvät koneet kuumina kun hoidellaan juhlamekoista, puvuntakeista ja -housuista pois vanhoja viini-, ketsuppi-, sinappi- ja kermakakun tahroja. Osa vaatteista puhdistuu ja osalle on lähdettävä etsimään korvaavaa vaihtoehtoa paikallisista vaatekaupoista, jotka pääsevät näin mukaan nauttimaan juhlasesongista.
Ei sovi myöskään unohtaa kukkaan puhkeavaa luontoakaan. Olen itse viime päivät kulkenut ensimmäisen kerran kymmeniin vuosiin silmät auki ja ihaillut luonnon siirtymistä kesäkuosiin. Ja uutta kuvattavaa pukkaa, kun reilun kuukauden kuluttua poltetaan kokkoja ja liian lähelle tulta menneet polttavat siinä ohessa otsatukkaansa. Ja sitten vielä mökkeillään kesän mittaan sangen kiivaasti. Kalan- ja muut saaliit kuten uudet ihastuksen kohteet vaativat myös tallentamista albumeihin.
Olen tuossa edellä yrittänyt viritellä lukijoita valmistautumaan kuvauslaitteittensa osaavaan käyttöön luettelemalla kohteita. Se ei nimittäin asioiden taltiointi luonnistu jos, juuri hetkellä kun lokki nappaa vedestä silakan seisoessasi rannalla,  joudut tutkimaan käsikirjasta miten kuvauslaitteesi toimii ja miten tuo ainutlaatuinen tapahtuma ikuistetaan!
Siispä opettele jo ennakkoon käyttämään laitettasi, oli kyseessä sitten kännykkä, tablettilaite, pokkarikamera, järjestelmäkamera, videokamera tai muu kamera, joita on perin monenlaisia. Ja ennen kuin olet kuvaustilanteessa eli jo kotona, tarkista, että akussa on virtaa, opettele lataamaan akku, lataa se ja vara-akku täyteen, ota vara-akkukin mukaasi, tarkista onko muistikortissa tilaa riittävästi, hanki uusi kortti jos tarvitsee, tarkista onko laitteessasi tuore filmirulla, onko linssi puhdas, onko laitteen laukku mukana, löytyykö latausjohto jne.
Opettele zoomaamaan eli lähentämään ja loitontamaan kuvatessasi! Opettele perusasioita kuvakulmista, asettelusta, valonsuunnasta, tarkentamisesta, zoomaamisesta jne.
Nappaa harjoituksen vuoksi muutama koeotos erilaisista tilanteista ja kohteista! Muista vielä tehdä harjoittelun jälkeen nuo samat tarkistukset, jotta laitteesi on kunnossa ja toimii sitten tositilanteessa!
Jos pääset noin pitkälle, niin olet jo melkoinen tekijä eikä kuvauslaitteesi hyydy kesken suorituksen! Ja jos olet esim. perhejuhlissa kuvaamassa, huolehdi ettet myöskään itse hyydy kesken kuvauksen!
Olen ylläolevassa tekstissä toiminut kuin perinteinen suomalainen sananlasku sanoo ”tee niin kuin minä sanon, äläkä niin kuin minä teen!” Olen aina motkottanut ihmisille, joilla loppuu kamerasta tai puhelimesta akku ja eilen se sitten sattui! Taas! Olin kaupungilla ja nappasin kännykkäni kuvatakseni hienon kukkaistutuksen ja puhelin oli hyytynyt akun tyhjennyttyä! Harmittelin tovin tuhmien sanojen kera!
Valmistautukaa, virittäkää ja olkaa etusormi herkkinä kuvaamaan ikimuistoisia juhla- ja kesähetkiä! Aurinkoista ja mieltä innostavaa kuvauskesää kaikille!
Markku Ukonaho, Vanhus Stadissa,
Enterin vertaisopastaja

1 kommentti:

  1. Hieno kirjoitus Markulta. Tässä vielä joitain vinkkejä onnistuneeseen kuvaamiseen.
    1. Kännykällä kuvatessa kävele lähelle kohdetta sen sijaan, että yrittäisit zoomata. Näin kuvan laatu ei huonone.
    2. Pidä liikkuessa mukana pientä varavirtalähdettä, niin kännykän akku ei pääse yllättäen loppumaan.

    VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.