Jokainen, joka on yrittänyt puhelimessa neuvoa toista ihmistä tietokoneen käytössä tietää, kuinka hankalaa on, kun ei näe neuvoja kysyvän tietokoneen ruutua. Onneksi tähänkin on olemassa tietotekninen ratkaisu, joka mahdollistaa sen, että omalla tietokoneellaan voi nähdä toisen tietokoneen näytön. Parhaimmillaan voi jopa ohjailla toisen hiirtä! Kuulostaa melkein taikatempulta ja siltä se ensimmäisillä kerroilla tuntuukin.
Etänä opastamista voi tehdä helpoimmillaan videopuheluohjelma Skypen avulla. Skypessä on nimittäin näytönjako-ominaisuus. Laittamalla sen päälle keskustelukumppanisi näkee sinun tietokoneruudun ja hän voi esimerkiksi neuvoa, mitä ruudulla näkyvät asiat tarkoittavat tai mihin hiiri pitäisi viedä, jotta oikea valikko tai ohjelma löytyy. Kannattaa kokeilla, varsinkin jos sinulla on jo Skype-tili olemassa!
Etäopastuksen ns. raskaampi muoto on etähallinta, jonka avulla toisen tietokoneen ruutu voidaan ottaa omalla tietokoneella kokonaan haltuun. Tällöin etähallittavan koneen omistaja vain seuraa, kuinka etäyhteyden päässä oleva henkilö liikuttelee osoitinta hänen ruudullaan ja tekee valintoja hänen puolestaan.
Monet tietotekniikkafirmat käyttävät korjaustöissään juurikin tällaista etähallintaa. Ohjelmia on saatavilla ilmaiseksi myös kuluttajille voittoa tavoittelemattomaan käyttöön. Suosituin tällainen ohjelma tuntuu olevan nimeltään TeamViewer. Eri ohjelmia testanneiden Enterin opastajien mielestä TeamViewer oli ohjelmista helppokäyttöisin ja toimivin.
Kuvassa käynnissä Windows-koneella TeamViewer-etähallintayhteys Mac-koneeseen |
Viime keväänä Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelija Mikko Mutanen toteutti Enterille opinnäytetyön "Etähallinta - case ENTER ry" https://www.theseus.fi/handle/10024/110911. Työssään Mikko vertaili erilaisia etähallintaohjelmia ja teki Enterin jäsenistölle sekä vertaisopastajille kyselyn etänä opastamisesta. Jäsenistölle lähteneeseen kyselyyn vastasi 108 henkilöä (kokonaisjäsenmäärä oli tuolloin noin 725). Lähes kolme neljästä vastaajasta toivoi saavansa tulevaisuudessa tietotekniikan käyttöopastusta etätuen avulla. Hieman alle 10% vastaajista ei pitänyt etätuen ajatuksesta. Myös Mutanen päätyi opinnäytteessään suosittelemaan TeamVieweriä https://www.teamviewer.com/fi/.
Opinnäytetyön johdosta aloitimme kesän alussa valmistelemaan pilottikokeilua, jossa joukko etäopastamisesta kiinnostuneita Enterin vapaaehtoisia tulee tarjoamaan tänä syksynä toisille Enterin vertaisopastajille etäopastusta pyynnöstä. Tällä tavoin pystymme pitämään kokeilun mittaluokan hallussa, emmekä kohtaa isoja eettisiä kysymyksiä, kuten ymmärtääkö tietokoneen omistaja varmasti mitä tarkoittaa se, että hän antaa opastajalle luvan hallita omaa konettaan. Syksyn kokeilun tuloksia käymme aikanaan läpi ja mietimme, millä tavoin tulevaisuudessa Enter tulee etäopastusta hyödyntämään.
Palataan asiaan,
Nina Ziessler
Nina Ziessler
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.