torstai 25. elokuuta 2016

Vanhojen Pokémon GO -villitys

Noin kuukausi sitten, heinäkuulla 2016 Pokémon GO -peli villitsi Suomen. Esimerkiksi Keravalla oli menneenä viikonloppuna kaupungilla huomattavasti enemmän ja monenikäisempiä liikkujia kuin tavallisesti. Mutta ennen itse ilmiöön paneutumista tarvitsemme taustaa. Mikä ihme on Pokémon GO?
Pokémonin historia alkaa 1990-luvulta. Suora lainaus Wikipediasta:

“Pokémon (jap. ポケモン, Pokemon) on japanilainen tuotesarja. Se sai alkunsa Satoshi Tajirin kehittämästä, vuonna 1996 Nintendon Game Boy -konsolille julkaistusta videoroolipelistä. Sana ”Pokémon” on lyhenne sanoista ”pocket monsters, ”taskuhirviöt”. Peleissä on satoja erilaisia Pokémon-hahmoja ja tavoitteena on kerätä jokainen niistä ja kouluttaa hahmoista hyvä tiimi. Tuotesarjaan kuuluu videopelien lisäksi keräilykorttipeli, anime, manga ja lukuisia muita tuotteita. Tunnetuin Pokémon-hahmo on sarjan maskotti, keltainen sähköhiiri-olento Pikachu. Brändiä hallitsee ja lisensoi The Pokemon Company, josta Nintendo omistaa 32 %.] Nimi "Pokémon" ja hahmojen nimet yms. ovat Nintendon tavaramerkkejä”

Pokémonia jo kauan pelanneet 1980 -luvun lapset tuntevat pelin hahmot ja perusidean jo lapsuudestaan. Meille muille kaikki pelissä on uutta ja kummallista.

Nyt siis Nintendo on kehittänyt pelistä älypuhelinversion. Tämä julkaistiin Suomessa 17.8. 2016 ja samalla muun maailman vanavedessä Suomessa käynnistyi ennennäkemätön peliboomi.
Seuraavaksi itse pelistä
Pokémon GO on siis kännykkäpeli ja se ladataan joko Googlen tai Applen pelikaupasta. Perusasetelma pelissä on seuraava: Pelaajalla on sovelluksessaan vähän kuin muumien Nuuskamuikkunen - kulkija reppu selässä.
Screenshot_2016-08-15-12-47-05.png            Screenshot_2016-08-15-12-48-57.png

Mukanaan hänellä on alussa pelipalloja ja niitä hän voi saada niitä lisää pelin pysähdyspisteissä eli Pokestopeissa. Näistä voi myös saada pokemonin munia, ja aineita pokemonien virkistämiseen ja houkutteluun. Pelin toisena osapuolena ovat jo aiemmin mainitut “taskuhirviöt”, joita on pelissä 134 erilaista.

Pelin ensimmäinen vaihe on yksinkertainen.
Kulkija kävelee ja kävellessään hän törmää näihin otuksiin. Kun hän on kohdannut otuksen, hän voi yrittää vangita otuksen palloon. Onnistuessaan tässä hän saa otuksen kokoelmaansa ja pisteitä.

Seuraavaksi pelissä on kuntosaleja.
Salia  hallitsee joku pokemon, jonka joku pelaaja on sinne jättänyt. Tasolta 4 lähtien pelaaja voi omien pokemoniensa avulla yrittää vallata kuntosalia (gym). Kun valtaus on tehty, saa pelaaja taas lisää pisteitä. Kamppailussa on vastakkain oma pokemoni ja se joka on tällä hetkellä kuntosalin haltia. Otuksilla on kaikilla yksilöllinen
taisteluvoimaluku CP (CombatPower). Se jolla on suurempi luku voittaa aina, jos voimissa on suuri ero. Jos luvut ovat lähellä toisiaan, voi heikompi voittaa, mutta tämä riippuu ottelijoiden tyypistä.

Seuraavaksi pieni vilkaisu pelin toteutustekniikkaan
Kun pelin avaa, näkymä on tällainen:
Screenshot_2016-08-15-12-53-35.png

Sovellus määrittää GPS-paikannuksella pelaajan sijainnin. Tämän perusteella Google maps -tietoja käyttäen näytetään pelaajan ympäristön kävelytiet ja samalla peliin liittyvät asiat kuten pysähdyspisteet, kuntosalit ja lähellä olevat pokemonit.
Screenshot_2016-08-17-10-33-52.png Screenshot_2016-08-17-10-34-19.png
pokemonkartta google maps

Yllä näyttökaapaukset Pokémonista ja samasta paikasta Google Mapsista. Kun pelaaja kulkee seuraa avatar kartalla tätä liikettä GPS-paikannuksen avulla. Samalla sovellus kerää tietoa kuljetusta kävelymatkasta.

Pokemonien kiinniottaminen

Kun sitten pellin ilmestyy pokemon, sen voi halutessaan kaapata pallolla kiinni ja itselleen. Pokemon ilmestyy tuolle vihreälle kartalle ja sen jälkeen sitä siis voi yrittää pyydystää, niin kauan kuin pelaajalla on palloja.
Screenshot_2016-08-18-12-34-13.png Screenshot_2016-08-18-12-35-18.png 20160818_123545.jpg

Tässä kolmen ruudun sarjassa on esimerkki pelin lisätyn todellisuuden (augmented reality) käytöstä. Aluksi kartalle on ilmestynyt pokemon - tässä tapauksessa Jynx. Kun kartassa klikkaa pokemonia, on se pelille merkki siitä, että pelaaja yrittää pyydystää sen. Silloin karttanäkymä vaihtuu kameranäkymään ja pelaaja näkee ympäristönsä puhelimen kameran läpi, mutta ei pelkästään todellisuutta vaan siihen on nyt lisätty virtuaaliolento ja virtuaalipallo kuten keskimmäisestä kuvasta näkyy. Nyt pelaaja pyyhkäisemällä näyttö ‘heittää’ otusta pallolla. Kun pallo osuus se kaappaa pokemonin sisäänsä. Oikeanpuoleinen kuva on otettu puhelimen kameralla samasta paikasta.

Kun pelaaja saa pokemonmunia, niistä pitää hautoa pokemoneja. Tämä tapahtuu kävelemällä. Erilaisilla munilla on eri pituisia hautomismatkoja.

Kun pelaaja aloittaa, hän on osaamistasolla 1. Kun pelaa ja kävelee, niin pelaajan taso nousee. Peli sisältää myös virtuaalisia kuntosaleja (gym).
Screenshot_2016-08-15-12-47-01.png  Screenshot_2016-08-15-12-46-41.png

Näitä hallitsee joku pokemon, kuvan tapauksessa Lapras. Kun pelaaja on edennyt tasolle 4, hän voi ryhtyä haastamaan kuntosaleja hallitsevia pokemoneja. Oikeanpuoleisen näytön alaoikealla on  nyrkkeilyhanska-ikoni, josta kamppailun voi aloittaa.

Peli kerää pelaajalle kaikenmoista tietoa. Se seuraa kaikkia kiinniotettuja pokemoneja ja näiden tilaa. Sieltä voi avata kaikkien pokemonien luettelon, josta näkyy mitkä tyypit pelaaja on saanut pyydystettyä. Näiden lisäksi on on tietoa paljonko pelaaja on kävellyt pelatessaan ja monellako pokemonpysäkillä pelaaja on käynyt. Seuraavassa näyttökaappauksia tilastosivuista:


Screenshot_2016-08-22-14-04-14.png Screenshot_2016-08-22-14-04-47.png Screenshot_2016-08-22-15-59-06.png


FaceBookiin on perustettu Pokemon GO Seniors -ryhmä, jonka alaikäraja on 30. Tässä siihen linkki : https://www.facebook.com/groups/166492060429917/Kiinnostuitko? Haluaisitko sinäkin oppia jahtaamaan pokemoneja?
Tule 14.11.2016 Kampin palvelukeskukseen kokemaan lisää ja viettämään "Pelitapahtumaa senioreille”.


Jukka Tamminen
Enterin opastaja

Katso myös Lähiverkon blogijuttu:
http://lahiverkko.fi/pokemon-villitsee-yhdistaa/

4 kommenttia:

 1. Tuo Pokemon Go julkaisupäivä taisi olla kyllä kuukautta aikaisemmin eli 16.7.-16. Heinäkuussa sitä jo meidän lapsenlapset pelasi kovaa vauhtia.

  VastaaPoista
 2. Hyvä kuvaus pelistä Jukka, kiitos siitä. Paljon opin minäkin uutta tuosta, vaikka olen yrittänyt sen pelaamista jo aloitella lastenlasten avustuksella.

  VastaaPoista
 3. http://www.talouselama.fi/uutiset/kommentti-hetken-aikaa-pokemon-satuhahmot-olivat-herroja-6576431

  VastaaPoista
 4. Pelaan itsekin pokemon Go kännykkä peliä tykkään TÄSTÄ pelistä samalla saa liikuntaa kun joutuu kävelee paljon parasta pelissä on se yllätys mikä munasta kuoriutuu Lilli

  VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.