maanantai 22. toukokuuta 2017

Jotta puhelinlasku ei yllättäisi ulkomaanmatkan jälkeen



roaming.jpg


Matkapuhelimen käytöstä ulkomailla saattaa koitua arvaamattomia kuluja matkapuhelinlaskuusi, vaikka olisit sopinut niin sanotusta  kiinteästä kuukausihinnasta operaattorisi kanssa.

Mistä  tämä johtuu ?

Kun matkapuhelin tai SIM-kortilla varustettu tabletti viedään kotimaan verkkojen ulottumattomiin, yhdistyy  puhelin/tabletti automaattisesti oman operaattorisi sopimuskumppanin verkkoon asianomaisessa kohdemaassa. Saavuttuasi ao. maahan operaattori lähettää yleensä tervehdyksen tekstiviestillä ja hinnaston.

Tänä vuonna EU-alueella nuo  yhteistyöoperaattoreiden perimät  maksut kohtuullistettiin, mutta ne ovat yhä korkeampia kuin tyypillisesti sopimasi  hinnat kotimaassa. EU-alueen ulkopuolella hinnat voivat olla todella korkeita.  Ota niistä selvää ennen kuin käytät dataliittymää matkapuhelinverkossa Ei-EU-alueella.

Matkailtaessa kannattaa siis tarkkailla puhelimen käyttöä ja sulkea niin sanottu mobiilidata-toiminto aina kun sitä ei tarvitse. Kun esimerkiksi tarvitset paikkatietoa eli etsit tietoa “missä olen kartalla?”, kytke mobiilidata päälle vain tätä tarkoitusta varten ja sammuta se tiedon saatuasi.

Jos sinulla on tarvetta  ladata tai lähettää isoja tiedostoja tai  viestiä kuvin ja videoin sosiaalisessa mediassa, käytä tarjolla olevia ilmaisia  WIFI- eli Wlan- verkkoja. Lähes poikkeuksetta hotelleissa on ilmainen WIFI asiakkaiden käytössä. 


Miten asettaa matkapuhelin, jotta dataliikennekustannukset olisivat mahdollisimman pienet?

Huomaa että yksi sähköpostin liitteenä oleva valokuva voi tyypillisesti olla n 2-6 Megatavua,  jolloin lähetyskustannukseksi maasta riippuen voi tulla euro jos toinenkin/per kuva. Videoleike on helposti usean sadan megatavun kokoinen, joten vältä videoleikkeiden lataamista ja tai lähettämistä mobiilidatan avulla.

Eräs keino tässä kustannusjahdissa on sulkea automaattinen mobiilidata-toiminto.

Toinen keino on ostaa paikallinen SIM-kortti ( varsinkin jos tarvitset dataliittymää usein).


Karttoihin liittyvä hyvä keino on ladata kohdemaan kartat puhelimen muistiin jo kotimaassa ja käyttää karttaa ilman mobiilidata-toimintoa.


Esimerkkejä  mobiilidata-asetuksista:

Voit ottaa mobiilidatan käyttöön tai poistaa sen käytöstä kohdasta Asetukset ja napauttamalla Mobiiliverkko tai Mobiilidata. Jos käytössäsi on iPad, kohta saattaa olla Asetukset > Mobiilidata.

samsung.jpg

Samsung: Mobiilidatan käytön estäminen
Mobiilidatatoiminnon poistaminen käytöstä  löytyy seuraavasta : Sovellukset/ Asetukset/Datan käyttö/Poista mobiilidata käytöstä. (liukukytkin, jolla sitten tarvittaessa laitetaan toiminto taas takaisin käyttöön)

lumia.JPG
Lumia ( esim Malli 950)
Mobiilidatan poiskytkentä/päälleasetus tapahtuu seuraavasti:

Asetukset/ Verkko ja Internet/Matkapuhelinverkko
/Matkapuhelinverkon datayhteys: Päälle/pois -liukukytkin.
Lumiassa on myös liukukytkin ns Verkkovierailun estämiseksi , tätä on syytä käyttää alueilla joissa on voimakas ulkomainen matkapuhelinverkko ( esim raja-alueet ). Eston ollessa kytkettynä puhelin käyttää vain oman operaattorin verkkoa.
Opettele puhelimesi koodit

Lentomatkailijoiden on syytä opetella puhelimen sammuttaminen ja  päällekytkeminen siten että tarvittavat PIN- ja muut pääsykoodit ovat hyvässä  muistissa.

Lentoyhtiön niin salliessa puhelimen niin sanotun Lentotila-asetuksen käyttö on joskus sallittu. Tämä tila mahdollistaa esim musiikin kuuntelun lennon aikana. Puhelinta ei siis sammuteta ,vain kriittiset radiolähettimet suljetaan eli mobiilidata kytkeytyy automaattisesti pois päältä.

Alla operattoreiden ohjeita aiheesta:

https://yhteiso.telia.fi/t5/Puhelinliittymat-ja-mobiilinetti/Netin-kaytto-ulkomailla/m-p/97619

Onnistuneita kesämatkoja!
Matti Antman

Enterin opastaja


P.S.
”Älä unohda tätä ”; ulkomailla ollessasi sinulle soitettuun puheluun vastaaminenkin maksaa - tarkista kuinka paljon operaattorisi hinnastosta.

Varovaisuutta myös outoon numeroon takaisinsoittoon, sillä siihen on voitu kytkeä rahastusautomaatti. Soita takaisin numeroon vain, jos odotat puhelua jonkin tärkeän asian vuoksi (esim lentoyhtiö/hotelli voi tavoitella asiakkaitaan kertoakseen muutoksista - pyri taltioimaan nämä keskeiset numerot matkasi ajaksi jo Suomessa puhelinnumeroluetteloosi).
 

 ***

Ikinörtti suosittelee lisäksi: Ikinörtti-juttu: Matkailu ja appsit



***
teksti päivitetty 22.5. klo 22:25 lisäämällä loppuun P.S.-kappale

maanantai 15. toukokuuta 2017

Satulan selkään!


Keltaiset kaupunkipyörät ovat ilmestyneet Helsinkiin ja Espooseen. Kantakaupungin alueella niitä ei voi olla näkemättä, sen verran paljon niitä on tänä kesänä.  Tarjolla on 1400 keltaista pyörää 140 pyöräasemalla Helsingissä ja sata pyörää Espoossa Matinkylän-Olarin alueella.


IMG_20170514_134749.jpg
Näppärä väline, kun haluat liikkua lyhyehköjä matkoja kaupungin alueella.  Mitään pitkän matkan pyöriä nämä eivät ole, mutta parin käyttökerran kokemuksella ne tuntuvat tukevilta ja vakailta, ilman kummempia konstailuja.  Runkokin tuntuu sopivan matalalta, pyörän selkään pääsee mukavasti.  Pyörissä on kolme vaihdetta, käsijarrut, valaisin ja heijastimet. 

IMG_20170514_141604.jpgSatulan korkeuden saa säädettyä sopivaksi ison vivun avulla ilman suurempaa voimankäyttöä tai ähinää. Satulaputken korkeusasteikko on merkitty selvästi. Kun sopivan korkeuden painaa mieleensä, säätäminen käykin seuraavilla kerroilla nopeasti.
Jos on tarpeen lukita pyörä väliaikaisesti pyöräasemien ulkopuolella, lukkovaijeri löytyy ohjaustangon sisältä. Kun vaijerin pään kiinnittää pyörän etuhaarukassa olevaan lukkopesään, koko ohjaus lukittuu ja pyörää on mahdoton käyttää ilman voimassa olevaa tunnusta.







Rekisteröityminen
Kaupunkipyörän käyttöoikeutta voit ostaa päiväksi, viikoksi tai koko (kesä-)kaudeksi. Palveluun rekisteröidytään osoitteessa www.hsl.fi/kaupunkipyörät.  

Kaupunkipyörä_taksat.JPG
Rekisteröityessä saat henkilökohtaisen pyöräilijätunnuksen ja pääset luomaan nelinumeroisen PIN-koodin pyörän noutoa varten. Sähköpostiosoitteesi ja valitsemasi maksu- tai luottokortin tiedot tarvitaan rekisteröitymisen yhteydessä.  – Käyttäjärekisteri on myös keino ehkäistä aikaisempina vuosina ilmennyttä pyörien tahallista vahingoittamista.

Pyörän käyttäminen
Kun olet rekisteröitynyt käyttäjäksi, voit ottaa miltä tahansa pyöräasemalta vapaan pyörän käyttöösi.  HSL:n Reittioppaasta näkyy kätevästi eri asemien sijainti ja reaaliaikaisesti niillä olevien vapaiden pyörien lukumäärä.
IMG_20170514_134800.jpgPyörän saat irrotettua telineestä syöttämällä pyöräilijätunnuksen ja PIN-koodisi. Jos sinulla on HSL:n matkakortti, voit tunnistautua palveluun sen avulla pyöräilijätunnuksen sijasta.  Asemien ohjekyltit näyttävät miten toimia.
















Verkossa maksamasi kauden aikana pääset fillaroimaan yksittäisiä, enintään puolen tunnin mittaisia matkoja niin paljon kuin haluat ilman lisäveloitusta. Jos pyörää käyttää yli 30 minuuttia palauttamatta sitä telineeseen, veloitetaan lisämaksu. Se alkaa maltillisesta yhden euron lisästä ja nousee portaittain puolen tunnin välein.  Lisämaksun voit välttää, kun palautat pyörän telineeseen ja otat sen saman tien uudestaan käyttöön.  Klik, uusi puolituntinen on alkanut!  Aina telinettä ei tietenkään satu matkan varrelle, niin että lisämaksu veloitetaan. Jokunen minuutti kirjoittajalla on koeajeluitten aikana jo ylittynyt, jolloin sähköpostiin tulee ilmoitus yhden euron veloituksesta lisäajan takia.  Ei paha!  Viimeistään viiden tunnin kuluessa pyörä on palautettava telineeseen, muuten menee jo 80 euron viivästysmaksu.
Kaupunkipyörä_lisät.JPG
Voit palauttaa pyörän mille tahansa kaupunkipyöräasemalle, jossa on vapaata. Työnnä etupyörä kiinni telineeseen ja odota, että kuuluu piippaus ja näyttöön tulee ok-kuittaus. Sen jälkeen sinulla ei ole enää vastuuta pyörästä ja voit jatkaa matkaasi omille asioillesi.
Olen rekisteröitynyt koko kauden käyttäjäksi.  25 euroa on mielestäni kohtuuhinta siitä vapaudesta, että voin milloin tahansa ottaa pyörän käyttöön ja suhata kaupungille tai merenrantaan tai mihin nyt tie vie.  Ainoa toistaiseksi keksimäni miinuspuoli on se, että kypärä ei yleensä ole mukana ex tempore-käyttöä varten!
Jos kodin tai vakituisen reitin varrella on kaupunkipyöräasema, kannattaa harkita rekisteröitymistä.  Ja jos pyöräily ei olisikaan oma juttu, voi sitä suositella mahdollisille kesävieraille.  Myös turistit voivat ottaa palvelun käyttöön ja nousta pyörän selkään katselemaan kauniin pääkaupunkiseutumme nähtävyyksiä.

Tarkemmat ohjeet löydät osoitteesta hsl.fi/kaupunkipyorat
Linkki selkeään ohjevideoon
”Polkupyörän lainasimme
sillä näin me ajellaan.
Mutta minne? Vaikka sinne,
missä tie vie mummolaan.”

Reipasta kesää!
Kati Roiha

perjantai 5. toukokuuta 2017

Ja sitten Helmet-kirjaston e-lehtiä lukemaan


Kirjoitin huhtikuulla Ikinörtti-jutun Helmet-kirjaston e-kirjoista ja nyt esittelen e-lehtikokoelmia. Onneksemme Helmet -sivuilta löytyy täsmälliset ohjeet eri laitteille. Lehtien kohdalla toiminnot ovat hieman helpommat kuin e-kirjojen, mutta toki näpytellä näitäkin saa hieman ennenkuin luettava on ruudulla.

Helmet-kirjastosta löytyy kolme toisistaan poikkeavaa e-lehtikokoelmaa: ePress, PressReader ja  Zinio.
ePress

ePress-kokoelma sisältää yli 200 kotimaista paikallis- ja maakuntalehteä. Tämän kokoelman käyttö on mahdollista ainoastaan Helsingin kaupunginkirjaston langattomassa verkossa, kirjaston asiakastietokoneilla ja omalla tabletilla tai kirjaston lehtitableteilla. Yhtäaikainen käyttäjämäärä on rajattu, joten voi olla, että joskus omaa lukuvuoroa joutuu hieman odottamaan. Alla kuva palvelun etusivulta.

PressReader

PressReader kokoelmassa on näköislehtenä yli 6.000 sanoma- ja aikakauslehteä n. 130 maasta ja n. 60 kielellä. Palvelussa voi olla samanaikaisesti rajaton määrä käyttäjiä.

Lehdet ovat luettavissa selaimessa tai PressReader-sovelluksessa. Etäkäytössä kokoelmaan kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.

Seuraavat ohjeet palveluun kirjautumiseen koskevat tietokoneen selaimella kirjautumista. Tabletin PressReader-sovelluksessa kirjautumistapa on lähes samanlainen.
Mene PressReaderin nettisivulle joko HelMetin kautta tai suoraan http://www.pressreader.com .

Kirjautuminen kokoelmaan tapahtuu avautuvan sivuston oikeassa yläreunassa olevaa “Sign in”-kohtaa klikkaamalla.

Avautuvasta ruudusta (yllä vasemmalla) valitaan keltaisella pohjalla oleva “Library card”, joka avaa “Library Card Sign In”-ruudun (yllä oikealla).

 
 Kirjoita ruudun ylimpään valkoiseen lokeroon “Helmet Libraries” ja valitse se kun ehdotus tulee näkyviin. Alempana oleviin ruutuihin kirjoita kirjastokorttisi numero ja PIN-koodisi.







Näyttöön avautuu todennäköisesti seuraavanlainen ruutu , jossa saat tiedon palvelun käyttöajasta, jonka kuluessa voit lukea tai ladata lehtiä PressReaderin kautta. Voit heti sulkea ruudun vihreän palkin vasemmalla olevasta ruksista.

    




       
Seuraavaksi näytössä on vaaleapohjainen yleiskuva PressReaderin etusivusta. Lehtikokoelmia pääset selaamaan kun klikkaat vasemman yläreunan kolmea viivaa. Siitä avautuu tumma valikko. Klikkaa sieltä “Publications” ja saat auki valikon “Countries” (maat), “Languages” (kielet), “Categories” (kategoriat) ja “Publication types” (julkaisutyypit). Näistä valikoista pääset etsimään haluamaasi luettavaa.

Zinio

Zinio-kokoelma käsittää n. 120 englanninkielistä huippuaikakauslehteä. Täältä löytyy runsas valikoima mm. harrastuslehtiä ja esim. Apple Magazine, Cosmopolitan, Country Living, The Economist, Elle, Flying, Forbes, Knits, Enquirer, Newsweek, Ok!, PC Magazine, Vanity Fair, US Weekly jne.

Zinion käytön edellytyksenä on tunnusten luominen RBdigital Gateway-sivuston kautta. Avaa sivu https://www.rbdigital.com/helsinki/ . Avautuvan sivun (kuva alla vasemmalla) oikeassa yläreunassa on “Create New Account”. Klikkaa sitä ja avautuu ruutu (alla oikealla), jossa kysytään kirjastokorttisi numeroa.
 

Kirjoita numerosi riville ja avautuvaan ruutuun kohdan “Create New Account” alle täytä seuraavat tietosi: etunimi, sukunimi, email-osoite sekä keksimäsi salasana kaksi kertaa. Sen jälkeen klikkaa sinistä nappia “Create Account”.

Kun olet luonut tilin pääset kirjautumaan (esim. menemällä osoitteeseen https://www.rbdigital.com/helsinki/ ) “Login”-painiketta klikkaamalla (valitse Zinio, jos se ei avaudu automaattisesti) ja anna emailisi sekä salasanasi kirjautumisruutuun.

Kun selailet tarjolla olevia lehtiä ja haluat lukea jotain niistä, klikkaa lehden kantta.Klikkaa avautuvalla sivulla “Checkout”-painiketta.
   




 
Seuraavaksi avautuvasta ruudusta voit valita jatkatko selailua, “Keep Browsing”, vai alatko lukea lehteä, “Start Reading”. Kun valitset lehden luettavaksesi,  avautuu se uudelle selaimen sivulle Zinio-lukuohjelmaan.




Kokoelmasta löytyy myös lehtien vanhempia numeroita. Voit myös tilata sähköpostiisi ilmoituksen haluamasi lehden uudesta numerosta. Tilausruksille on paikka yllä oikealla olevan kuvan alareunassa.

Jos selaat Zinio-kokoelmaa älykännykällä tai tabletilla, Sinulla tulee olla Zinio-sovellus laitteessasi. Kun olet valinnut lehden RBdigital Gateway-sivulla Zinio-kokoelmasta ja klikannut “Start Reading”, ilmestyy lehti laitteessasi Zinio-sovellukseen. Lehti säilyy sovelluksessa kunnes haluat poistaa sen.



Yhteenvedon sekaveto
No olivatko ohjeet selvät ja yksinkertaiset? Eipä tainneet välttämättä olla, mutta mikäpä elämässä olisi! On siinä todellakin monen monta mutkaa, mutta kun käyt nuo reitit muutaman kerran läpi, kokeilet ja tallennat kirjautumistunnukset laitteellesi, on se tulevilla kerroilla helpompaa.

Ja aina voit käydä Helmetin sivuilla, tutkia kirjaston täsmällisiä ohjeita ja käyttää Helmetin ohjeissa olevia linkkejä palveluihin etsiytymiseen.

Ja eikun selaamaan maailman lehtiä! Se on perin antoisaa ja jos ei kieli taivu, niin kuvat ovat ainakin universaaleja ja keveitä katsella! Ja onhan tämä loppujen lopuksi uskomattoman helppo ja vieläpä ilmainen tapa lukea maailman huippulehtiä sekä seurata jopa paikallistason tapahtumia maailman joka kolkassa! Sitä paitsi olitko vielä selvillä, että Vanuatun Island Life-lehdessä kerrotaan alkavasta rantojen puhdistusohjelmasta tai että Chilen luonnonsuojelualueella alkoi Agrocentro-lehden mukaan pari päivää sitten puiden tarkastusmittaukset tai että Swazimaassa ilmestyvän Observer-lehden mukaan eilen avattiin Mbabanen Sidvwashinissa uusi klubi? Niinpä! Kannattaisi olla selvillä asioista!

Riemukkaita lukuhetkiä e-lehtien parissa!

Markku Ukonaho
Enterin opastaja


Ohjeita e-kirjojen lainaamiseen Helmet- palvelusta: 
Hanki helposti luettavaa e-kirjastosta