maanantai 15. toukokuuta 2017

Satulan selkään!


Keltaiset kaupunkipyörät ovat ilmestyneet Helsinkiin ja Espooseen. Kantakaupungin alueella niitä ei voi olla näkemättä, sen verran paljon niitä on tänä kesänä.  Tarjolla on 1400 keltaista pyörää 140 pyöräasemalla Helsingissä ja sata pyörää Espoossa Matinkylän-Olarin alueella.


IMG_20170514_134749.jpg
Näppärä väline, kun haluat liikkua lyhyehköjä matkoja kaupungin alueella.  Mitään pitkän matkan pyöriä nämä eivät ole, mutta parin käyttökerran kokemuksella ne tuntuvat tukevilta ja vakailta, ilman kummempia konstailuja.  Runkokin tuntuu sopivan matalalta, pyörän selkään pääsee mukavasti.  Pyörissä on kolme vaihdetta, käsijarrut, valaisin ja heijastimet. 

IMG_20170514_141604.jpgSatulan korkeuden saa säädettyä sopivaksi ison vivun avulla ilman suurempaa voimankäyttöä tai ähinää. Satulaputken korkeusasteikko on merkitty selvästi. Kun sopivan korkeuden painaa mieleensä, säätäminen käykin seuraavilla kerroilla nopeasti.
Jos on tarpeen lukita pyörä väliaikaisesti pyöräasemien ulkopuolella, lukkovaijeri löytyy ohjaustangon sisältä. Kun vaijerin pään kiinnittää pyörän etuhaarukassa olevaan lukkopesään, koko ohjaus lukittuu ja pyörää on mahdoton käyttää ilman voimassa olevaa tunnusta.Rekisteröityminen
Kaupunkipyörän käyttöoikeutta voit ostaa päiväksi, viikoksi tai koko (kesä-)kaudeksi. Palveluun rekisteröidytään osoitteessa www.hsl.fi/kaupunkipyörät.  

Kaupunkipyörä_taksat.JPG
Rekisteröityessä saat henkilökohtaisen pyöräilijätunnuksen ja pääset luomaan nelinumeroisen PIN-koodin pyörän noutoa varten. Sähköpostiosoitteesi ja valitsemasi maksu- tai luottokortin tiedot tarvitaan rekisteröitymisen yhteydessä.  – Käyttäjärekisteri on myös keino ehkäistä aikaisempina vuosina ilmennyttä pyörien tahallista vahingoittamista.

Pyörän käyttäminen
Kun olet rekisteröitynyt käyttäjäksi, voit ottaa miltä tahansa pyöräasemalta vapaan pyörän käyttöösi.  HSL:n Reittioppaasta näkyy kätevästi eri asemien sijainti ja reaaliaikaisesti niillä olevien vapaiden pyörien lukumäärä.
IMG_20170514_134800.jpgPyörän saat irrotettua telineestä syöttämällä pyöräilijätunnuksen ja PIN-koodisi. Jos sinulla on HSL:n matkakortti, voit tunnistautua palveluun sen avulla pyöräilijätunnuksen sijasta.  Asemien ohjekyltit näyttävät miten toimia.
Verkossa maksamasi kauden aikana pääset fillaroimaan yksittäisiä, enintään puolen tunnin mittaisia matkoja niin paljon kuin haluat ilman lisäveloitusta. Jos pyörää käyttää yli 30 minuuttia palauttamatta sitä telineeseen, veloitetaan lisämaksu. Se alkaa maltillisesta yhden euron lisästä ja nousee portaittain puolen tunnin välein.  Lisämaksun voit välttää, kun palautat pyörän telineeseen ja otat sen saman tien uudestaan käyttöön.  Klik, uusi puolituntinen on alkanut!  Aina telinettä ei tietenkään satu matkan varrelle, niin että lisämaksu veloitetaan. Jokunen minuutti kirjoittajalla on koeajeluitten aikana jo ylittynyt, jolloin sähköpostiin tulee ilmoitus yhden euron veloituksesta lisäajan takia.  Ei paha!  Viimeistään viiden tunnin kuluessa pyörä on palautettava telineeseen, muuten menee jo 80 euron viivästysmaksu.
Kaupunkipyörä_lisät.JPG
Voit palauttaa pyörän mille tahansa kaupunkipyöräasemalle, jossa on vapaata. Työnnä etupyörä kiinni telineeseen ja odota, että kuuluu piippaus ja näyttöön tulee ok-kuittaus. Sen jälkeen sinulla ei ole enää vastuuta pyörästä ja voit jatkaa matkaasi omille asioillesi.
Olen rekisteröitynyt koko kauden käyttäjäksi.  25 euroa on mielestäni kohtuuhinta siitä vapaudesta, että voin milloin tahansa ottaa pyörän käyttöön ja suhata kaupungille tai merenrantaan tai mihin nyt tie vie.  Ainoa toistaiseksi keksimäni miinuspuoli on se, että kypärä ei yleensä ole mukana ex tempore-käyttöä varten!
Jos kodin tai vakituisen reitin varrella on kaupunkipyöräasema, kannattaa harkita rekisteröitymistä.  Ja jos pyöräily ei olisikaan oma juttu, voi sitä suositella mahdollisille kesävieraille.  Myös turistit voivat ottaa palvelun käyttöön ja nousta pyörän selkään katselemaan kauniin pääkaupunkiseutumme nähtävyyksiä.

Tarkemmat ohjeet löydät osoitteesta hsl.fi/kaupunkipyorat
Linkki selkeään ohjevideoon
”Polkupyörän lainasimme
sillä näin me ajellaan.
Mutta minne? Vaikka sinne,
missä tie vie mummolaan.”

Reipasta kesää!
Kati Roiha

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.