maanantai 22. toukokuuta 2017

Jotta puhelinlasku ei yllättäisi ulkomaanmatkan jälkeenroaming.jpg


Matkapuhelimen käytöstä ulkomailla saattaa koitua arvaamattomia kuluja matkapuhelinlaskuusi, vaikka olisit sopinut niin sanotusta  kiinteästä kuukausihinnasta operaattorisi kanssa.

Mistä  tämä johtuu ?

Kun matkapuhelin tai SIM-kortilla varustettu tabletti viedään kotimaan verkkojen ulottumattomiin, yhdistyy  puhelin/tabletti automaattisesti oman operaattorisi sopimuskumppanin verkkoon asianomaisessa kohdemaassa. Saavuttuasi ao. maahan operaattori lähettää yleensä tervehdyksen tekstiviestillä ja hinnaston.

Tänä vuonna EU-alueella nuo  yhteistyöoperaattoreiden perimät  maksut kohtuullistettiin, mutta ne ovat yhä korkeampia kuin tyypillisesti sopimasi  hinnat kotimaassa. EU-alueen ulkopuolella hinnat voivat olla todella korkeita.  Ota niistä selvää ennen kuin käytät dataliittymää matkapuhelinverkossa Ei-EU-alueella.

Matkailtaessa kannattaa siis tarkkailla puhelimen käyttöä ja sulkea niin sanottu mobiilidata-toiminto aina kun sitä ei tarvitse. Kun esimerkiksi tarvitset paikkatietoa eli etsit tietoa “missä olen kartalla?”, kytke mobiilidata päälle vain tätä tarkoitusta varten ja sammuta se tiedon saatuasi.

Jos sinulla on tarvetta  ladata tai lähettää isoja tiedostoja tai  viestiä kuvin ja videoin sosiaalisessa mediassa, käytä tarjolla olevia ilmaisia  WIFI- eli Wlan- verkkoja. Lähes poikkeuksetta hotelleissa on ilmainen WIFI asiakkaiden käytössä. 


Miten asettaa matkapuhelin, jotta dataliikennekustannukset olisivat mahdollisimman pienet?

Huomaa että yksi sähköpostin liitteenä oleva valokuva voi tyypillisesti olla n 2-6 Megatavua,  jolloin lähetyskustannukseksi maasta riippuen voi tulla euro jos toinenkin/per kuva. Videoleike on helposti usean sadan megatavun kokoinen, joten vältä videoleikkeiden lataamista ja tai lähettämistä mobiilidatan avulla.

Eräs keino tässä kustannusjahdissa on sulkea automaattinen mobiilidata-toiminto.

Toinen keino on ostaa paikallinen SIM-kortti ( varsinkin jos tarvitset dataliittymää usein).


Karttoihin liittyvä hyvä keino on ladata kohdemaan kartat puhelimen muistiin jo kotimaassa ja käyttää karttaa ilman mobiilidata-toimintoa.


Esimerkkejä  mobiilidata-asetuksista:

Voit ottaa mobiilidatan käyttöön tai poistaa sen käytöstä kohdasta Asetukset ja napauttamalla Mobiiliverkko tai Mobiilidata. Jos käytössäsi on iPad, kohta saattaa olla Asetukset > Mobiilidata.

samsung.jpg

Samsung: Mobiilidatan käytön estäminen
Mobiilidatatoiminnon poistaminen käytöstä  löytyy seuraavasta : Sovellukset/ Asetukset/Datan käyttö/Poista mobiilidata käytöstä. (liukukytkin, jolla sitten tarvittaessa laitetaan toiminto taas takaisin käyttöön)

lumia.JPG
Lumia ( esim Malli 950)
Mobiilidatan poiskytkentä/päälleasetus tapahtuu seuraavasti:

Asetukset/ Verkko ja Internet/Matkapuhelinverkko
/Matkapuhelinverkon datayhteys: Päälle/pois -liukukytkin.
Lumiassa on myös liukukytkin ns Verkkovierailun estämiseksi , tätä on syytä käyttää alueilla joissa on voimakas ulkomainen matkapuhelinverkko ( esim raja-alueet ). Eston ollessa kytkettynä puhelin käyttää vain oman operaattorin verkkoa.
Opettele puhelimesi koodit

Lentomatkailijoiden on syytä opetella puhelimen sammuttaminen ja  päällekytkeminen siten että tarvittavat PIN- ja muut pääsykoodit ovat hyvässä  muistissa.

Lentoyhtiön niin salliessa puhelimen niin sanotun Lentotila-asetuksen käyttö on joskus sallittu. Tämä tila mahdollistaa esim musiikin kuuntelun lennon aikana. Puhelinta ei siis sammuteta ,vain kriittiset radiolähettimet suljetaan eli mobiilidata kytkeytyy automaattisesti pois päältä.

Alla operattoreiden ohjeita aiheesta:

https://yhteiso.telia.fi/t5/Puhelinliittymat-ja-mobiilinetti/Netin-kaytto-ulkomailla/m-p/97619

Onnistuneita kesämatkoja!
Matti Antman

Enterin opastaja


P.S.
”Älä unohda tätä ”; ulkomailla ollessasi sinulle soitettuun puheluun vastaaminenkin maksaa - tarkista kuinka paljon operaattorisi hinnastosta.

Varovaisuutta myös outoon numeroon takaisinsoittoon, sillä siihen on voitu kytkeä rahastusautomaatti. Soita takaisin numeroon vain, jos odotat puhelua jonkin tärkeän asian vuoksi (esim lentoyhtiö/hotelli voi tavoitella asiakkaitaan kertoakseen muutoksista - pyri taltioimaan nämä keskeiset numerot matkasi ajaksi jo Suomessa puhelinnumeroluetteloosi).
 

 ***

Ikinörtti suosittelee lisäksi: Ikinörtti-juttu: Matkailu ja appsit***
teksti päivitetty 22.5. klo 22:25 lisäämällä loppuun P.S.-kappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.