maanantai 13. tammikuuta 2020

Digivinkeillä viisaammaksi


Liikumme nykyään älypuhelimet taskussa ja mukana kulkee aina oiva apuväline. Puhelimesta voi etsiä tietoa vierailtavasta matkakohteesta, katsoa milloin seuraava bussi lähtee tai tarkastaa päivän sään. Arki on täynnä tilanteita, joissa puhelin sujahtaa taskusta käteen ja auttaa monessa käänteessä omistajaansa.

Aspa-säätiön Digi haltuun! -hanke lähti miettimään arkea helpottavia digivinkkejä syksyllä 2018 ja huomasi kuinka moni aloittelevakin älylaitteiden käyttäjä innostui yksinkertaisista arjen vinkeistä. Kokeneelle käyttäjälle moni asia on itsestäänselvyys, koska puhelimen tarjoamasta avusta on tullut arkipäivää. Juuri niin siinä kuuluisi käydäkin. Puhelin ei ole itseisarvo vaan apuväline. Näistä havainnoista lähti liikkeelle idea kerätä arjen digivinkkejä laajemmin ja haastaa mukaan kaikki paljastamaan omat digivinkkinsä, joita ilman ei enää pärjäisikään. Syntyi digivinkkiviikko.


Hyville vinkeille omistettu kokonainen viikko!

Digivinkkiviikko on kampanja, jonka ideana on koota arkea helpottavia digivinkkejä. Syksyllä 2018 Digi haltuun! -hanke keräsi reilusti yli sata hyvää vinkkiä kampanjallaan. Vinkeistä koottiin eri teemoja kuten pankkiasiat, liikkuminen, työelämävinkit ja vapaa-aika. Jokaiseen teemaan liittyen valittiin paras vinkki, josta julkaistiin opasvideo digivinkkiviikolla. Vinkkien joukossa oli jokaiselle jotakin. Mukaan haastettiin myös julkisia tahoja ja esimerkiksi Mikrobitti-lehti lähetti oman vinkkinsä kampanjaan.

Tänä vuonna digivinkkiviikko toteutetaan yhteistyössä ENTER ry:n kanssa ja sen ajankohta sijoittuu mediataitoviikolle 10.2-16.2.2020.

Nyt on siis hyvä aika alkaa miettimään itselle tärkeitä arjen digitoimintoja, jotka helpottavat elämää. Vinkki voi olla hyvinkin yksinkertainen ja arkinen, mutta mukaan mahtuu myös teknisempiä vinkkejä. Ne voivat myös liittyä ihan laitteen käyttöönkin. Viime kerralla Enterin opastajalta saimme erittäin tärkeän vinkin: ”Älypuhelin on pieni tietokone. Kohtele sitä sen mukaisella kunnioituksella.” Tämän vinkin siivittämänä on hyvä aloittelijankin lähteä liikkeelle opettelemaan uusia taitoja.

Miten pääsen mukaan

Oman digivinkkinsä voi jakaa halutessaan vaikka heti. Mukaan tempaukseen pääsee laittamalla oman vinkkinsä mihin tahansa some-kanavaan ja merkitsemällä siihen hästägin (#) #digivinkki tai #digivinkkiviikko2020.

Voit siis jakaa vinkkisi Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa tai vaikka tehdä oman videon ja jakaa sen YouTubessa. Mielikuvitus on toteutuksessa rajana! Tammikuun lopulla sekä Aspa-säätiön että Enterin viestinnän kanavissa alkaa näkyä ja kuulua digivinkkiviikon tohinat. Parhaita yllämainituilla hästägeillä julkaistuja vinkkejä nostetaan molempien järjestöjen somekanavissa esille. Lähde siis rohkeasti mukaan oman vinkkisi kanssa ja auta muita samalla!

Lämmittelyksi jaan tähän oman digivinkkini: Avaa Twitter tai YouTube. Kirjoita suurennuslasin kohdalle #digivinkki. Hästägillä löydät monen monta vinkkiä, joista voit joko oppia uutta tai ottaa inspiraatiota omaa digivinkkiäsi varten. Oletko valmis? Hyvä, sillä haastan sinut mukaan jakamaan digivinkkisi meille!

Susanna Saarvo
Digi haltuun! –hankkeen projektipäällikkö


Lisätietoa kampanjasta entersenior.fi/yhdistys/digivinkkiviikko/


1 kommentti:

  1. On kyllä hullua, miten nykyään kaikki kulkee diginä mukana taskussamme. Pankkiasiat, työjutut sun muut voi hoitaa melkein mistä vaan älypuhelimen avulla. Tyttäreni on toivonut joululahjaksi ensimmäistä puhelinta, ja olen hieman katsellut perus iphone-malleja. Mietin kyllä miten laite säilyy hänellä ehjänä kun hän on muutenkin tavaroidensa kanssa aika huolimaton. Olisikohan jostakin panssarilasin ja suojakuoren yhdistelmästä apua.

    VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.