keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Mesenaatiksi höpöttelemällä



Koneko voisi tajuta mitä sanon, vaikka toinen ihminenkään ei aina ymmärrä edes yksinkertaista sanottavaani? Haluan silti antaa näille älylaitteille tilaisuuden, varsinkin kun Ylen mainoskin kehottaa jatkuvasti lahjoittamaan niille puhetta. 

Päätin kokeilla Googlen ohjaamista puhelimella ennen kuin lahjoitan puheitani.  En muuttanut sovellusten asetuksia, vaan syöksyin suinpäin kokeilemaan - ja tulos oli hieman hauska.

Ensimmäiseksi törmäsin siihen, että puhelimeni piti paljon enemmän taustalla auki olevasta radiosta kuin minusta. Yritin saada Chromea hakemaan tietoja Sibeliuksesta, mutta koska selkouutiset kertoivat paraikaa EU-kokouksesta, tulokseksi tuli Sanna Marin. Kun uutiset vaihtuivat musiikiksi, haku ilmoitti kuuntelevansa musiikkia ja kertoi soitossa olevan kappaleen nimeksi 'Kato mua silmiin'. Häiriötekijät suljettuani haut alkoivat onnistua. 

Toiseksi puhelin kieltäytyi kaivamasta kalenterista mitään tietoa suomeksi, rallienglanti kelpasi pienellä jankuttamisella. Selvästikin oppiva häkkyrä, vaikka käyttämistä häiritseekin esimerkiksi pakko muistella, mitä loppiainen taas olikaan englanniksi. 

Kehitetään yhdessä puheentunnistusta

Lahjoita puhetta -hanke kerää suomenkielisiä puhenäytteitä. 
“Lahjoitukset auttavat kehittämään esimerkiksi puheentunnistusta, joka ymmärtää kaikenlaista suomea – murteineen, taukoineen ja takelteluineen. Näin pystymme käyttämään tulevaisuuden puheohjattuja laitteita ja palveluja entistä sujuvammin myös suomen kielellä. Sujuva puheohjaus on erityisen tärkeää hoitotyössä, kuten vanhustenhuollossa.” lahjoitapuhetta.fi

Ylen innoittamana kokeilin puheen lahjoittamista. Ohjeet ovat helpot: asenna sovellus, valitse aihe, kuuntele ohjeet, paina Äänitä-nappia, pulise, lopeta äänitys. 

Aiheiksi voi valita Urheiluhetket, Sukella kesään, Eläinystävät, Kerro korona-ajasta tai Lähelläni juuri nyt. Jokaisen aiheen alussa on aiheeseen johdatteleva videopätkä.
 
Äänityksen avuksi on kysymyksiä ja tehtäviä, esimerkiksi Urheiluhetkissä pitää selostaa Virenin juoksu Munchenissä, Sukella kesään -äänityksissä pitää keksiä jokin sellainen  kesätapahtuma, jota meillä ei vielä ole. 

Valitsin Lähelläni juuri nyt -vaihtoehdon: ensin piti kertoilla mitä aamiaiseen kuuluu, sitten mitä ikkunasta näkyy. Höpöttely jatkuu puhumalla lempivaatteesta, jostakin tärkeästä ja jostakin vähemmän tärkeästä tavarasta. Hankalinta oli vastata kysymykseen siitä, mitä on kodikkuus. Mutta koska puheen pulputus on tärkeämpää kuin filosofinen syvyys, on aika sama mistä sanoo kodikkuuden syntyvän. Äänitettä syntyi seitsemän minuuttia ja sovelluksen asentamiseen tuhrautui kolme. 

Taustatietoina kysytään vain ikäryhmä, sukupuoli, äidinkieli ja omasta mielestä vaikuttavin murrealue. 

Ei siis kovin vaativaa eikä aikaa vievää. Ainakin osittaisessa eristyksessä vietetyn neljän kuukauden jälkeen patoutunutta pulinaa oli sen verran, että kävin kaikki aihealueet läpi samantien. Loppujen lopuksi lahjoitin 45 minuuttia aikaani ja puhekieltäni - tuskin promilleakaan tavoitteesta, joka on 10 000 tuntia nauhoitettua puhetta.  

Lahjoittamaan:

Pirjo Salo

Ikinörtti vinkkaa: 
Jos innostut oikein urakalla puhumaan, eivätkä nappikuulokkeet mikrofoneineen ole käsillä, käytä kaiutinta. 
Enterin digivinkki: Kaiuttimen käyttö ja valikot puhelun aikana -ohje iPhonelle


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.