torstai 1. heinäkuuta 2021

On syytä hengähtää iloisesti

Perinteisen kesätoivotuksen sijaan ajattelin tällä kerralla avata hieman sitä, mitä toimintamme kulisseissa tapahtuu." "

Enterin nettisivu uudistui 17.6. ja sivuston käyttäjille näkymä oli saumaton: sivuston ulkonäkö vaihtui lennossa noin klo 12:45. Sitä ennen kaikki oli testattu moneen kertaan ja olimme lopputulokseen tyytyväisiä. Tunti julkaisun jälkeen jäsenemme lähetti palautetta: etusivun painikkeet eivät muuten toimi. No ei se sitten aivan mennytkään kuin Strömsössä. Kukaan ei ollut hoksannut testata kaikkein näkyvimpiä osia eli etusivun painikkeita. Ai että nauroimme asialle! No onneksi asian korjaaminen vei vain minuutin.

Mikä edelsi nettisivu-uudistusta?

Jos tarkastelemme historiaa, niin tämä nettisivu-uudistus oli Enterin historian kolmas iso uudistus kymmenen vuoden sisällä. Edelliset uudistukset on toteutettu keväisin vuosina 2013 ja 2017. Huomaamattamme uudistuksen sykliksi on muodostunut 4 vuotta. Edellinen uudistus vuonna 2017 toteutettiin yhdistyksen 20-vuotisjuhlaa silmällä pitäen ja nyt tähtäin oli toki myös Enterin 25-vuotisjuhlavuodessa 2022.

Ennen vuotta 2013 Enterin nettisivut olivat pitkälti tummansinisen sävyiset. Tässä esimerkiksi kuva etusivusta vuodelta 2007:

kuvakaappaus etusivusta 2007
Kuvakaappaus etusivusta vuodelta 2007
Vuonna 2012 nettisivu-uudistusta alettiin suunnitella ja hommassa oli silloin Enterin vapaaehtoisten Aulikin, Katin ja Helenan lisäksi Metropolian opiskelija Miia Vallasvuo. Miia teki opinnäytetyön nettisivu-uudistuksestamme “Saavutettavaa suunnittelua senioreille : verkkosivutoteutus ENTER ry:lle.”
Miia tutki työssään sitä, kuinka pitkälle esteettömyyden ja käytettävyyden vienti on mahdollista Yhdistysavaimen julkaisualustan tarjoamissa senhetkisissä puitteissa.

Vuonna 2013 julkaistu ilme oli pääsävyltään oranssi ja meillä oli käytössä ensimmäistä kertaa ammattivalokuvaajan ottamat kuvat.

etusivunäkymä 2013
Etusivunäkymä 2013

Muutaman vuoden päästä oranssia tuntui olevan sivuilla liikaa, kansikuvaksi haluttiin valokuvan sijaan piirroskuva ja tulossa siinsi Enterin 20-vuotisjuhlat syksyllä 2021. Silloin graafikko Salla Vaseniusta pyydettiin toteuttamaan Enterin 20-vuotisbanneri.

Enterin 20-vuotisbanneri
Enterin 20-vuotisbanneri

Bannerista napattiin pääväriksi mustikansininen Enterin vuoden 2017 nettisivu-uudistukseen. Banneria lukuunottamatta uudistus toteutettiin omin voimin: sivuja siivottiin ja tehtiin joitain muutoksia. Etusivun laatikot olivat viestintäryhmän vetäjän Aulikin käsialaa. Aulikki vastasi muutenkin paljon nettisivun ulkonäön suunnittelusta ja Enterin toimistolaiset sivujen siivoamisesta ja muokkaamisesta.

Eusivunäkymää 2017

2020 vuoden aikana alkoi kuulua kommentteja, että nettisivuihin kaivattiin raikkautta: värit koettiin syksyisinä. Myös uusia mainosvalokuvia oli taas tarpeen ottaa. Lisäksi 23.9.2020 meitäkin alkoi velvoittaa Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta eli Enterin nettisivujen tuli olla saavutettavat ja niistä tuli olla saatavilla saavutettavuusseloste. (Olimmepa muuten 2013 aikaamme edellä, kun jo silloin nettisivu-uudistuksessa oli saavutettavuusajattelu mukana!) Kaikki seikat tukivat sitä, että syksyllä 2020 Viestintäryhmä päätti käynnistää nettisivu-uudistuksen. Aikatauluksi sovittiin, että uudet sivut on käytössä, kun toiminnan syyskausi alkaa eli syyskuuksi 2021, mutta mieluummin jo ennen kesälomia.    

Yhdistysavain oli jo jonkin aikaa tarjonnut mahdollisuutta siirtyä käyttämään heidän uutta kotisivutyökaluaan, jonka näkymä on luotu mobiililaitteet edellä eli sivut asettuvat parhaiten kännykällä selailuun. Tilastojen mukaan myös Enterin nettisivuja selataan hyvin paljon kännyköillä, joten siirtymä oli looginen. Vaihto uuteen kotisivutyökaluun toi kuitenkin myös paljon lisätyötä, koska työkalu oli meille uusi: aluksi menikin paljon aikaa siihen, että tutustuimme sen mahdollisuuksiin ja rajoituksiin.

Värien raikastuminen vaati myös sen, että koko Enterin väripaletti tuli miettiä uudestaan. Siihen työhön sekä saavutettavan nettisivun ulkonäön suunnitteluun meille tuli avuksi Muuks Creativen graafikko Marja Hautala. Yksi asia oli varma: Enterin oranssi on ja pysyy, joten uusi väripaletti luotiin sen ympärille. Pääväriksi oranssin kaveriksi valikoitui petrooli.

Ensimmäisiä kokeiluja uudella väripaletilla
Koronatilanne pysyi huonona koko kevään 2021, joten uudet valokuvat jäivät ottamatta. Teimme paljon kokeiluja siitä, mikä olemassa olevista kuvista toimisi nettisivun etusivun kansikuvana ja minkä kokoisena. Tuntui, että aina joko päät leikkautuivat tai näkyi pelkkää lattiaa. Jossain vaiheessa kansikuvatilanne näytti niin huonolta, että pelkäsimme, ettei nettisivuja saada julkaistua ennen kesälomia. Onneksi ymmärsimme hyödyntää lisäapua ja sen perusteella saimme lopulta kansikuvan kuntoon.

Kun visuaalinen ilme oli luotu, alkoi sisällön kopioiminen: koko nykyinen sivusto kopioitiin uuteen työkaluun, luotiin muutama uusi sivu ja siirreltiin tekstiosioita pitkin poikin. Kaikki tiedostot piti linkittää uudestaan ja monet muutkin linkit korjata. Koska kännykkä on uusien sivujen pääasiallinen selailuväline, uudet sivut ovat vanhoja kapeammat. Tämä johti siihen, että jokainen yksittäinen sivu oli pakko käydä läpi ja katsoa, että se asettuu nätisti, vaikka teksti sinänsä pysyikin samana. “Sivuostosuunnittelu”-niminen WhatsApp-ryhmä lauloi: “Voitteko käydä katsomassa, miltä tekemäni muutokset näyttävät?”, “Tässä muutama ehdotus kuvana, mikä teidän mielestänne näyttää parhaimmalta?” Toisaalla evästeisiin liittyvää viestiketjua veti Harri ja samaan aikaan mietittiin lisäksi uusien sivujen käytön ohjeistamista.

Ison työn jälkeen pääsimme julkaisuvaiheeseen. Kyllä jännitti! Olimme toimiston porukalla yhteisessä videoneuvottelussa ja jaoin näyttöni, jotta muut näkivät, kun painoin “Ota uudet kotisivut käyttöön” -nappia. Hurrasimme, kun uusi ilme oli julkaistu. Sitten menimme puhelimilla katsomaan, miltä näyttää: “Apua! Julkinen sivu vaatii sisäänkirjautumisen!” Jotain siis oli pielessä ja oli äkkiä mentävä painamaan vanhat sivut takaisin - onneksi sellainen oli mahdollista. Tuli hetkellinen lamaannus. Eikö tämä onnistukaan? Emmekö saakaan uusia sivuja julkaistua tänään? Pienen hetken jälkeen aloimme purkaa ongelmaa: jos etusivu pyytää sisäänkirjautumaan, ongelma on oltava oikeuksissa. Sitähän kautta vyyhti alkoi aueta, korjasimme asian ja painoin uudestaan “Ota uudet kotisivut käyttöön” -nappia. Sivut toimivat kuten pitääkin. Ja lopputulosta voi nyt kaikki ihailla!

Suurkiitos kaikille enteriläisille, jotka olitte mukana uudistuksessa! Vaikka työ oli iso, niin olemme hyvin tyytyväisiä siitä, että sivut ovat meidän tekemät ja meidän näköiset.
 
Mikäli löydät sivuilta toimimattomia linkkejä tai muita virheitä, kerro meille niin korjaamme ne. Autamme myös mielellämme, mikäli kaipaat apua nettisivun käyttämisessä tai et löydä haluamaasi tietoa. Kannattaa muuten myös kurkata vapaaehtoisemme Matin tekemä esittelyvideo nettisivuista https://youtu.be/Ezn_y0ENFvs

Heinäkuun olemme kuitenkin lomalla eli sekä toimisto että etäopastajat palaavat tietokoneiden ääreen taas maanantaina 2.8.

Kiitos kaikille enteriläisille, yhteistyökumppaneille ja muille toiminnassamme mukana olleille aktiivisesta kevätkaudesta 2021!

Hyvää kesää!
Juulia Andersson
Enterin toiminnanjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.