keskiviikko 18. elokuuta 2021

Digiopastusta ulkona - raikas tuulahdus uutta

Opastusta Rikhardinkadun kirjaston sisäpihalla värikkäiden varjojen alla
Kesäopastusta Rikhardinkadun kirjaston sisäpihalla
Kuva: Pirjo Salo

Enterin lähiopastukset ehtivät olla tauolla puolisen vuotta, kun toukokuussa alkoi koronatilanne hieman hellittää ja kirjastot availivat varovaisesti oviaan ja palveluitaan. Tarve opastusten tarjoamiselle oli olemassa ja vapaaehtoistenkin puolelta tuli varovaista innostumista - olisi mukava päästä taas opastamaan!

Etäopastukset puhelimitse olivat pyörineet jo vuoden verran ja kysyntä oli vilkastunut koko ajan. Monet kiittelivät etäopastuksen ketteryyttä: opastuspyyntöön vastattiin jopa saman päivän aikana ja moni ongelma ratkesi keskustelemalla ja etäyhteydellä ilman, että tarvitsi kotoa lähteä mihinkään. Kuitenkin erityisesti kännykkäopastus on monesti hankalaa etänä ja lisäksi on tietysti iso joukko avun tarvitsijoita, jotka eivät löydä tai halua etäopastusta. Oli siis selvää, että pohdimme jatkuvasti koska ja miten olisi turvallista toteuttaa jälleen opastuksia ihmisten ilmoilla!

Vaikka opastuskausi yleensä päättyy toukokuussa vapaaehtoisten suunnatessa kesämökeille ja muihin kesäpuuhiin, ei kesäaikana opastaminen ole Enterissä mikään ihan uusi juttu! Vuosina 2016-2019 järjestimme kesäopastusta Kampin palvelukeskuksen sisätiloissa (linkki blogijuttuun). Siitä muodostui mukava, vilkas ja odotettu vuosittainen kesätapahtuma.

Tämän vuoden toukokuussa ulko-opastus tuntui turvallisimmalta tavalta edetä kohti lähiopastuksia. Ulkona opastamiseen saimme vinkkejä Helsingin työväenopistolta, joka oli aloittanut Likidigituki ihan pihalla -palvelun jo kesällä 2020. Helsingin ja Espoon kirjastoista löytyi nopealla aikataululla muutama yhteistyökumppani uudelle kokeilulle - alueiden valintaan vaikutti tietysti myös toiminnasta kiinnostuneet vapaaehtoiset.

Yhteistyössä kirjastojen kanssa, Kallion kirjaston edustalla.
Kuva: Nina Ziessler

Ulkotiloissa tapahtuvan opastuksen suunnittelussa oli otettava huomioon

  • suunnitelma sateen varalle: katos, korvaavat sisätilat tai opastuksen peruminen
  • auringonpaisteessa: katos tai muu varjo
  • ympäristön melu
  • tuolien ja pöytien järjestely
  • ei latausmahdollisuutta 
  • koronasuositusten mukaisesti kasvomaskien käyttö ja käsihygieniasta huolehtiminen

Etukäteisjärjestelyiden lisäksi markkinointi on tietysti kaiken a ja o. Mahdollisten peruutusten vuoksi ja ruuhkien välttämiseksi otimme ajanvarauksen käyttöön ja tiedotimme opastuksista kirjastojen, senioritahojen ja muiden verkostojen kautta. Kesäopastukset ponkaistiin liikkeelle käytännössä noin viikossa ja viimeistään toisella opastusviikolla ajanvarauslistat olivat jo täynnä. Kesäkuu tarjosi parasta kesäsäätä eikä opastuksia jouduttu sateiden takia perumaan. Miten hyvältä tuntuikaan kohdata taas tuttuja opastajakavereita sekä olla avuksi opastettaville, silmätysten! (Voiko kasvomaskien kanssa olla 'kasvotusten'?)

Opastusta maskit kasvoilla - silti niin valoisa tunnelma kasvokkain
    Keskustelua digistä Laajasalon kirjaston terassilla.
Kuva: Lea Grönlund

Elokuun ajan ulko-opastukset jatkuvat täydellä vauhdilla Kallion, Laajasalon, Rikhardinkadun, Sellon ja Tapiolan kirjastojen luona. Ja sadesäällä pääsemme nyt myös sisätiloihin! Lisätiedot Enterin nettisivuilta.

Kommentteja opastajilta:

Opastaminen oli pitkästä aikaa kuin kotiin olisi tullut. Mukava ja hyvä tunne saada jakaa tietoja ja taitoja ja nähdä oppimisen ilo.

Kävin Rikhardinkadun pihalla, oikein mukava paikka vaikka ensin epäilin että sellainen kuilu on kaikuisa mutta eipä ollut, tiiliseinät imivät sekä kaikun että kuuman auringon paisteen.

Varsin helposti sitä solahtaa opastajan rooliin vaikka edellisestä kerrasta on aikaa.

Olihan se kivaa taas tavata opastettavat kasvotusten. Ulkona opastaminen oli minusta hauskaa ja uskon, että se luontevalla tavalla lisää Enterin näkyvyyttä ja tunnettavuutta.  

Kiva ja raikas tuulahdus.

 Kesäinen Tapiola, kulttuurikeskus ja kirjasto taustalla.
Kuva: Nina Ziessler


Nina Ziessler
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
- Pääkaupunkiseutu ja Kirkkonummi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.