maanantai 16. helmikuuta 2015

Senioripelaajien kerhon toiminta käynnistyy


Pelaaminen ja leikinomaisuus kiinnostavat, innostavat ja viihdyttävät ihmisiä ikään katsomatta. Myös tietokonepeleistä on nopeasti tulossa kaiken ikäisten ajanvietettä. Näkemyksiä, tietoa ja tutkimustuloksia siitä, että tietokonepelien pelaaminen vaikuttaa myönteisesti muistin, ajattelutaitojen ja toimintakyvyn ylläpitoon on alkanut ilmestyä yhä enemmän.

Senioripelaajien kerho on tarkoitettu tietokonepeleistä, videopeleistä ja digitaalisista peleistä kiinnostuneille senioreille. Keskustelun, kokemustenvaihdon ja yhdessä pelaamisen lisäksi kerhossa tutustutaan erilaisiin tietokonepeleihin niin, että seniorit pystyvät arvioimaan niiden kiinnostavuutta, sopivuutta ja hyödyllisyyttä omalta kannaltaan.

Kerhon toiminnan yhtenä lähtökohtana on ymmärrys siitä, että niin senioreiden kiinnostus tietokonepeleihin kuin pelaamisen edellytyksetkin vaihtelevat laidasta laitaan. Ei ole yhtä oikeaa tapaa suhtautua tietokonepeleihin ja niiden pelaamiseen. Jokaisen seniorin kannattaa hyödyntää ja pelata tietokonepelejä itselleen parhaiten sopivalla tavalla.

Tervetuloa Senioripelaajien kerhoon tutustumaan, ihmettelemään, perehtymään, kokeilemaan, kiinnostumaan ja mahdollisesti jopa innostumaan tietokonepeleistä.
Ilmoittautuminen toteutetaan Tapahtumakalenterissa ja jäsenviesteissä olevien linkkien kautta.

Senioripelaajien kerhon ensimmäiset tilaisuudet

* Civilization peliin tutustuminen tiistaina 3.3.2015 klo 13.00 – 15.00
Tilaisuudessa tutustutaan Civilization V -strategiapeliin, jossa tarkoituksena on rakentaa mahdollisimman laaja, voimakas ja kehittynyt kansakunta tai valtio kivikaudesta aina atomi- ja avaruusaikaan asti. Pelin aikana perustetaan kaupunkeja, rakennetaan niihin erilaisia rakennuksia, tutkitaan ja kehitetään teknologioita, koulutetaan erilaisia yksiköitä, etsitään maastosta resursseja ja hyödynnetään niitä. Samanaikaisesti pidetään huolta taloudesta, kulttuurista ja suhteista kilpaileviin kansoihin, joiden kanssa voidaan käydä kauppaa, tehdä yhteistyötä tai yrittää heikentää ja valloittaa niitä sodankäynnin avulla.

Tutustumien peliin tapahtuu siten, että pienen yleisesittelyn jälkeen pelin esittelijä näyttää, miten peli käynnistetään, lähtee liikkeelle ja etenee. Osanottajat seuraavat pelin kulkua valkokankaalla. Selostaessaan pelissä tehtäviä ratkaisuja ja valintoja esittelijä kysyy myös osanottajien ehdotuksia ja toteuttaa niitä. Näin osanottajat pääsevät vaikuttamaan pelin kulkuun ja saavat paremmin tuntumaa pelaamiseen.

* Pulmapeleihin tutustuminen tiistaina 10.3.2015 klo 13.00 – 15.00

Pulmapeleihin katsomme kuuluvaksi sudokut, loogista päättely tai hahmotuskykyä vaativat pelit, sanaristikot ja muut sanapelit. Peleille on tyypillistä, että yksittäisen pelin pelaamiseen käytetty aika on suhteellisen lyhyt ja toisaalta se, että vastaavia pelejä on saatavilla mm lehdistössä.

Suunnitteilla olevia peliesittelytilaisuuksia

* XCOM Enemy Unknown -peliin tutustuminen
Tilaisuudessa tutustutaan XCOM Enemy unknown -nimiseen vuoropohjaisen taistelupeliin, jossa XCOM niminen organisaatio pyrkii torjumaan maapallolle hyökkääviä muukalaisia.

Muukalaisia vastaan taistellaan varustamalla ja johtamalla 4...6 sotilaan joukkueita.  Taistelupaikkoina ovat muukalaisten miehittämät kaupungit, ufojen laskeutumispaikat, maahan pudonneet ufot ja muukalaisten omat tukikohdat. Erilaisia taistelupaikkoja ja tilanteita on yli 70.

Vuoropohjaisissa taisteluissa joukkueen jäsenten etenemistä, sijoittumista kartalle ja toimintaa voidaan suunnitella kaikessa rauhassa. Oman vuoron päättymisen jälkeen nähdään, miten tekoälyn ohjaamat muukalaiset reagoivat ja minkälaista vahinkoa ne saavat aikaan. Jokaista yksittäistä taistelua jatketaan vuoro kerrallaan niin kauan, että tilanteen voittaja selviää.

Taistelujen lisäksi pelissä rakennetaan tukikohtaa ja tehdään tutkimus- ja kehitystyötä, jonka avulla kehitetään uutta osaamista ja parempaa aseistusta.

Tutustumien peliin tapahtuu siten, että pienen yleisesittelyn jälkeen pelin esittelijä näyttää, miten peli käynnistetään, lähtee liikkeelle ja etenee. Osanottajat seuraavat pelin kulkua valkokankaalla. Selostaessaan pelissä tehtäviä ratkaisuja ja valintoja esittelijä kysyy myös osanottajien ehdotuksia ja toteuttaa niitä. Näin osanottajat pääsevät vaikuttamaan pelin kulkuun ja saavat paremmin tuntumaa pelaamiseen.

* The Walking Dead -peliin tutustuminen
Tilaisuudessa tutustutaan The Walking Dead -peliin, jossa zombit ovat valloittaneet koko maapallon, ja ihmiset yrittävät selviytyä keskenään.

The Walking Dead on kolmannesta persoonasta kuvattu graafinen seikkailupeli, jossa tehdään erilaisia toimintoja kohteita klikkaamalla. Pelaaja voi tutkia hahmoja ja esineitä ja olla niiden kanssa vuorovaikutuksessa. Ongelmien ratkonnassa ja tehtävien suorittamisessa pelaajan pitää käyttää hyväkseen hallussaan olevia esineitä ja ympäristöä. Erilaisten toimintojen suorittamiseen on usein rajallinen määrä aikaa. Peli sisältää myös roolipelielementtejä, kuten moraaliset päätökset, joilla on seurauksia pelihahmon suhteille muihin pelin hahmoihin.


Ideoita senioripelaajien kerhon toimintaan

- Kerhotapahtumissa jäsenet voisivat esitellä sellaisia pelejä ja niiden pelaamista, joista pitävät ja joita ovat itse opetelleet pelaamaan. Esittely voisi olla pelistä kertomista, peliä koskevien kuvien näyttämistä ja/tai pelin pelaamisen näyttämistä ja selostamista.

- Jäsenet voisivat esitellä myös sellaisia pelejä, joihin ovat itsekin vasta perehtymässä ja joiden pelaamisesta ovat vasta opettelemassa.

- Tutustutaan uusiin ja erilaisiin peleihin ja peligenreihin esimerkiksi siten, että hankitaan niitä koskevia tietoja, kuvia ja videopätkiä, esitellään niitä ryhmän tapahtumissa ja keskustellaan esittelyn jälkeen pelin aiheen ja pelaamisen kiinnostavuudesta, hyvistä ja huonoista puolista, mitä pelaaminen vaatii, miten pelaaminen onnistuu senioreilta, mitä senioreiden pelaamista haittaavia tai vaikeuttavia tekijöitä pelissä on, mikä pelissä tuntuu seniorin kannalta hyvältä.

- Opetellaan yhdessä pelaamaan jotain uutta peliä.

- Toiminnassa ja tapahtumissa otetaan senioreiden erilaisuus ja erilaiset kiinnostuksen kohteet huomioon.

- Kaikille tarkoitettujen tapahtumien ohella voidaan järjestää esimerkiksi tietystä pelistä tai peligenrestä kiinnostuneiden keskustelu- ja kokemustenvaihtotilaisuuksia.

- Yhtenä toimintamuotona voivat olla myös pienimuotoiset kahdenkeskiset tai muutaman henkilön pienryhmäpalaverit. Tällaisissa palavereissa voidaan opastaa ja neuvoa yksittäistä henkilöäkin jonkun pelin pelaamiseen tai vaikkapa vain esitellä jotain peliä niin, että henkilö voi sen jälkeen arvioida pelin sopivuutta itselleen.

- Kerhotilaisuuksissa voidaan pelata sopivia tietokonepelejä pelata siten, että eri henkilöt pelaavat vuorotellen saman tilanteen. Tällöin voidaan vertailla erilaisia taktiikoita ja toimintatapoja joko pelkästään kokeilemisen ilosta tai kilpaillen. Tämä on madollista kaikissa peleissä, joissa pelitilanne voidaan tallentaa kesken pelin.

- Pelejä voidaan kerhotilaisuuksissa pelata myös vuorotellen niin, että seuraava pelaaja jatkaa siitä, mihin edellinen pelaaja pääsi.

- Moninpelien pelaaminen kerhotilaisuuksissa ja internetissä.

Kysymyksiä lukijoille

Mitä muita mahdollisia ja mahdottomiakin kerhon toimintaa koskevia ideoita tulee mieleen?
Miten muokkaisit tai kehittelisit eteenpäin aikaisemmin esitettyjä ideoita?
Mitä pelejä olisit itse valmis esittelemään kerhotilaisuuksissa?
Mihin tai minkälaisiin peleihin haluaisit tutustua?
Mitä pelejä tai peligenrejä haluaisit esiteltävän kerhon tilaisuuksissa?

Lukijoiden toivotaan vastaavan kysymyksiin ja osallistuvan kerhon toiminnan ideointiin kommentoimalla blogikirjoitusta.

Tervetuloa Senioripelaajien kerhoon!
Tarkempia tietoja kerhotilasta, -ajoista ja pelattavista peleistä ilmoitetaan Enterin Tapahtumakalenterissa ja yhdistyksen jäsenille jäsenviesteissä.

16 kommenttia:

 1. Jos kommentointi ei onnistu, lähetä teksti sähköpostilla blogin ylläpitäjälle enter.tiedotus@gmail.com. Ylläpitäjä vie kommenttisi palstalle muiden lukijoiden nähtäväksi ja kommentoitavaksi. Ilmoita myös haluatko pysyä nimettömänä vai laitetaanko nimesi näkyviin.

  VastaaPoista
 2. Kunnon pelistä ainakin aloitatte. Civilization 5 <3
  Muistakaa kirjoittaa tunnelmia miten porukka suhtautuu tuohon peliin. Täällä Tampereella voisi yrittää samaa.

  Kuka muuten valitsee esittelyyn pelit?

  Itseäni kiinnostaisi testata senioripelaajilla OpenTTD peliä, jossa rakennetaan logistiikkaverkkoja. Kyseisen pelin etu on, että se on avointa lähdekoodia(ilmainen) ja sitä kehitetään aktiivisesti yhteisön toimesta. Vaikuttaa kyllä erittäin monipuoliselta ja viihdyttävältä varsinkin moninpelinä. http://www.openttd.org/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisitko kertoa minkälainen peli OpenTTD on, miten sitä pelataan ja mikä siinä tuntuu hyvältä?

   Poista
 3. Kerhon vetäjät ovat valinneet nämä nyt esiteltävät pelit, muuten kerhon osallistujat saavat esitellä haluamiaan pelejä. Terv. Juulia ENTER ry

  VastaaPoista
 4. Toiveena on, että seniorit esittelisivät kerhotapahtumissa pelejä, joita itse pelaavat ja joista pitävät. Näistä mekin lähdimme liikeelle. Pelin esittelijän ei tarvitse olla mestari eiteltävässä pelissä. Pääasia on, että pystyy näyttämään ja opastamaan alkeet niin, että muut voivat arvioida pelin kiinnostavuutta omalta kannaltaan.

  Marko. Olisitko sinä kiinnostunut esittelemään mainitsemaasi OpenTTD peliä ja perehyttämään muita siihen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisihan tuota esitellä. Onnistuukohan tuon esittely etänä? En kyllä yhtään uskalla luvata aikataulua, mutta päivämääriä voi ehdotella sähköpostitse -> @gmail.com.

   Poista
  2. Esittelyä etänä olisi mielenkiintoista kokeilla. En kuitenkaan osaa sanoa, miten sen voisi käytännössä toteuttaa. Tiedätkö sinä tai joku muu lukijoista, miten se voisi olla mahdollista?

   Poista
 5. Pelejä voi esitellä myös kirjoittamalla niistä ja omista pelikokemuksista blogiin.

  VastaaPoista
 6. Kysymyksiä pelikerhon osanottajille 3.3.2015
  - kuinka hyvin tunnet Civilization pelin ennestään
  - mikä tai minkälaiset pelit kiinnostavat ja mihin haluaisit tutustua paremmin
  - mitä toivot jatkossa senioreiden pelikerholta

  VastaaPoista
 7. Pelikerhon ensimmäiseen tilaisuuteen 3.3.2013 osallistui kymmenkunta uteliasta senioria. Kukaan ei ollut aikaisemmin pelannut Civilization 5 -peliä, mutta halusi tilaisuuden avulla tutustua siihen.

  Peliesittely toteutettiin siten, että ensin näytettiin, miten peli aloitetaan valitsemalla kehitettävä sivilisaatio ja sen johtaja, maailmankartan tyyppi ja koko sekä pelin vaikeustaso. Esimerkkipeliin valittiin ajankohtaisuuden perusteella sivilisaatioksi Kreikka, jota pelissä johdetaan Aleksanteri nimisenä hallitsijana. Maailmaksi otettiin useita mantereita käsittävä, maapalloa muistuttava karttapohja. Pelin kestoon vaikuttavaksi maailman kooksi valittiin pienin tarjolla olleista kuudesta vaihtoehdosta ja vaikeustasoksi helpoin, aloittelijoille tarkoitettu taso.

  Valintojen jälkeen esimerkkipeli käynnistettiin, jolloin näkyviin tuli pieni pala maastoa sekä ensimmäinen uudisasukas ja sitä suojeleva soturiryhmä. Suurin osa muuta maailmaa oli piilossa pilvien alla. Tämän jälkeen näytettiin, miten uudisasukasta ja soturiryhmää liikutellaan kartalla. Seuraavaksi perustettiin uudisasukkaan avulla ensimmäinen kaupunki ja tehtiin ensimmäiset rakentamista ja osaamisen kehittämistä koskevat valinnat. Lopuksi näytettiin, miten soturiryhmän avulla voidaan tutkia ympäröivää maailmaa.

  Peliesittelyn jälkeen halukkaat pääsivät itse kokeilemaan pelin aloittamista, kaupungin perustamista ja ympäröivän maailman tutkimista.

  Tilaisuuden aikana pohdittiin mm. seuraavia kysymyksiä
  - kuinka kauan pelin pelaaminen alusta loppuun kestää (kesto riippuu maailman koosta)
  - voiko peliä pelata pieni pala kerrallaan niin, että pelaamista voi jatkaa itselleen sopivina ajankohtina (pelin voi tallentaa milloin tahansa ja jatkaa
  - mistä pelin voi ostaa ja paljonko peli maksaa (Civilization 5 -peli tarvitsee toimiakseen rekisteröitymisen Steam -palveluun, Steam palvelussa pelin hinta oli tapahtumahetkellä n. 30 euroa, mutta tätä kirjoitettaessa 5.3. peli oli tarjouksessa hintaan 7.49)
  - tavanomaisin pelimuoto on yksi, jossa tekoäly ohjaa muita sivilisaatioita, mutta peliä voi pelata verkon kautta myös toisten ihmisten kanssa (jokaisella oltava peli omalla koneellaan)
  - tarvitaanko pelaamiseen englannin kielen taitoa (peli on englanninkielinen, kielitaitoisen kaverin avulla englantia osaamatonkin pääsee helposti peliin mukaan ja voi perusasiat opittuaan pelata itsenäisesti).

  Kiitos kaikille osanottajille.

  Toivon muiden osanottajien täydentävän kertomusta ja esittävän omia näkemyksiään tilaisuudesta. Jatkokysymykset ovat myös tervetulleita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelikerhon toiminnasta keskusteltaessa eräs osanottaja totesi, että hänellä on paljon muuta tekemistä kuin tietokonepelien pelaaminen. Tämä kommentti toi mielestäni esiin ajatuksen, että tietokonepelit eivät ole itse tarkoitus. Niitä kannattaa pelata vain, jos ne tuntuvat itselle sopivalta ja hauskalta ajanvietteeltä.

   Samaa asiaa sivusi erään toisen osanottajan näkemys siitä, että pelikerhon toiminnalle on parhaat edellytykset, jos mukana on pelaamista jo harrastavia tai vähintäänkin pelaamisesta selvästi kiinnostuneita senioreita.

   Poista
 8. Yleiskuvan tietokone- tai videopelien maailmasta saa helposti wikipedian avulla tutustumalla esimerkiksi seuraaviin artikkeleihin

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Videopeli

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Videopelilajityypit

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Seikkailupeli

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Hiiviskelypeli

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Tasohyppely

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Selviytymiskauhupeli

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Tietokoneroolipeli

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Ammuntapeli

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Taktinen_ammuntapeli

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Kolmannen_persoonan_ammuntapeli

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Ensimm%C3%A4isen_persoonan_ammuntapeli

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Taistelupeli_%28videopelit%29

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Ajopeli

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Strategiapeli

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Verkkopeli

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Hy%C3%B6typeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linkit artikkeleihin löytyvät Senioripelaajat blogista.

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. XCOM Ufo unkown -pelistä kerrotaan lisää seuraavissa peliarvosteluissa

  Gamereactor -lehdessä julkaistu peliarvostelu: http://www.gamereactor.fi/arviot/120721/XCOM%3A+Enemy+Unknown/

  IGN sivustolla julkaistu peliarvostelu: http://fi.ign.com/xcom-enemy-unknown-xbox-360/55063/review/xcom-enemy-unknown-arvostelu

  Dome.fi:ssä julkaistu peliarvostelu: http://dome.fi/pelit/arvostelut/xcom-enemy-unknown

  LIVEGAMERS -sivustosssa julkaistu peliarvostelu: http://www.livegamers.fi/reviews/xcom-enemy-unknown

  Pelaaja lehdessä julkaistu peliavostelu: http://www.pelaajalehti.com/uutiset/pelaaja-lehden-arvostelu-xcom-enemy-unknown

  VastaaPoista
 11. mario game | kizi | friv 1000 :Hello new today by top games funny for you!

  VastaaPoista