perjantai 31. toukokuuta 2013

Opastuksen kevätkuulumisia


Enterin opastuksen monipuolinen kevätkausi alkaa vähitellen päättyä ja opastajat valmistautuvat ansaitulle kesätauolle. Kiitos kaikille Enterin opastuksiin osallistuneille. Te teitte vapaaehtoisella toiminnallanne monta senioria tyytyväiseksi. Olemme saaneet erittäin hyvää palautetta työstämme ja Enterin tunnettavuus on lisääntynyt.

Opastuksen kevätkausi oli touhukasta aikaa. Avasimme useita uusia opastuspisteitä Helsingin kaupunginkirjastoihin. Lasipalatsin Kohtaamispaikan opastuspiste sai mahdollisuuden  olla auki kaksi kertaa viikossa syyskauden yhden kerran sijaan. Useita uusia innokkaita opastajia aloitti työnsä.  Siitä huolimatta opastajiamme ei riittänyt kaikkiin haluttuihin kohteisiin ja siksi pyrimmekin löytämään uusia opastajia meneillään olevan jäsenhankintakampanjan avulla.


Opastajien perehdytys painottui kevätkaudella ennen kaikkea uuteen Windows 8 käyttöjärjestelmään sekä älykännyköiden ja tablettilaitteiden lisääntymiseen. Näistä aiheista järjestettiin useita koulutustilaisuuksia ja tietoiskuja.  Jotta laitteita pääsee myös itse kokeilemaan, hankittiin opastajien käyttöön Windows 8 läppäri ja iPad tablettitietokone. Myös TVT-kerhossa oli useita tietoiskuja ajankohtaisista aiheista.

Tulevana syksynä toteutamme uusien opastajien koulutusjakson yhdessä Työväenopiston kanssa. Samoin jatkamme kevätkaudella aloittanutta Windows 8 –piiriä.

Enterin opastajille olisi runsaasti kysyntää tulevalle syyskaudelle. Mm. Espoon kirjasto, kaksi seniorijärjestöä Helsingissä ja senioriasukastalo Vantaalla haluaisivat tehdä yhteistyötä Enterin opastajien kanssa. Jos sinä itse harkitset tai tiedät tuttavasi harkitsevan opastustoimintaa, niin ilmoittautukaa rohkeasti mukaan mielenkiintoiseen harrastukseen.

Energinen toiminnan koordinaattorimme Juulia ottaa huolekseen osan opastuksen koordinointitehtävistä. Tämä on erittäin hyvä asia opastustoiminnan lisääntymisen johdosta.

Urho Karjalainen
Opastajat-työryhmä


Kohtaamispaikan opastuspisteen vilkas kevätkausi 

Opastustoimintamme vetäjä Urho Karjalainen sanoo Enterin kevätkauden opastusta kuvaavassa jutussaan että ”Opastuksen kevätkausi oli touhukasta aikaa.” Yhtenä touhukkaana opastuksen paikkana toimii jo vuonna 2005 Enterin opastustoiminnan aloittanut Lasipalatsin Kohtaamispaikka. Kevätkaudella tehtiin tietokoneiden äärellä 180 opastusta. Kolmen tunnin opastuspäiviä oli 27. Suosittua on ollut myös Enterin jäsenille tarjottu jäsenopastus, joita oli 18. Jäsenopastuksessa tehdään täsmäopastusta varatulla ajalla, omasta opastusaiheesta.

Opastukseen tulevilla iloisilla ja aktiivisilla senioreilla  on melkein poikkeuksetta mukanaan oma kannettava tietokone tai tabletti. Seniorit tietävät että Kohtaamispaikan opastuspisteessä voidaan yhdessä atk-henkilöstön kanssa auttaa myös vaikeammissakin tietokoneen ongelmissa. Opastuspisteellemme onkin ominaista opastuksen tulevien koneiden ja niiden järjestelmien monipuolisuus. Samana päivänä opastettavien läppäreissä voi olla Windowsin XP-, Vista- , Windows 7- , ja Windows 8 järjestelmiä. Myös Android- ja iPad-tablettien  sekä Apple-läppäreiden omistajat ovat tervetulleita opastukseen. Opastustoiveiden aiheet ovat hyvin monipuolisia ja olisikin helpompi kertoa mitä opastusaiheita ei kysytä. Kevään opastuksissa on myös ollut usein verkkopalveluissa tarvittavien oheisohjelmien, kuten Java-,  videoiden katselu- ja tietoturvaohjelmien  ongelmaratkaisua. Isommat ongelmat ratkotaan yhdessä atk-henkilöstön kanssa ja jos ongelmat ylittävät opastusalueen, tilataan aika läppäritohtorille.  Enter on alkuvuoden aikana hankkinut opastajille koulutusta uudesta Windows 8 järjestelmästä ja taitavat opastajamme opastavat uutta järjestelmää jo täysillä.

Uusina opastajina Kohtaamispaikalla ovat aloittaneet Seppo Kurkinen, Seppo Lehto, Pirkko Salminen ja Kaija Taitto. Uudet opastajat ovat tuoneet lisää tietotaitoa opastusjoukkueeseemme. Ennestään joukkueeseemme kuuluu Liisa Kosonen ja Ritva Vartiainen sekä tietenkin Urho Karjalainen joka on käynyt opastamassa erityisesti jäsenopastuksessa toivottuja kohdistettuja opastustoiveita. 


Kuvat: Ritva Vartiainen

Kohtaamispaikan mediakirjasto muuttuu kesän aikana kaupunkiverstaaksi, joka on kaupunkilaisille ja erilaisille yhteisöille tarkoitettu digitaalisen tekemisen, oppimisen, oivaltamisen, innostumisen ja kokeilemisen paikka. Kaupunkiverstaalla on käytettävissä 3D-printtereitä, tarraleikkuri, sarjakuvan tekopiste, multimediakoneita, skannereita, video- ja digikameroita, tulostimia sekä digitointilaitteita. Verstaalla on myös työskentelytiloja ja rentoa oleilutilaa.

Myös Enterin opastuspistettä parannetaan niin että senioreiden opastus pöytien ja koneiden äärellä saadaan myös ergonomisesti paremmaksi. Kohtaamispaikan henkilöstö arvostaa Enterin opastuspisteen toimintoja ja yhteistyö henkilöstön sekä päällikön Lotta Muurisen kanssa sujuu erinomaisesti.
Tervetuloa elokuussa katsomaan millainen on kaupunkiverstas!

Opastuksemme alkaa tiistaina elokuun 20. päivä. Nyt voimme hyvällä mielellä aloittaa kesätauon muistellen opastettaviemme kiitollisuutta ja heidän kanssaan vietettyjä mukavia ja aktiivisia hetkiä tietokoneen äärellä.  

Ritva Vartiainen

Seppo Kurkinen  uuden opastajan opastuskokemuksista


Olen tähän mennessä ollut 7 kertaa opastamassa Lasipalatsissa tänä keväänä. Opastettavia on yleensä ollut riittävästi, paitsi nyt viimeisellä kerralla, jolloin minun osalleni ei opastettavia enää riittänyt. Tyypillisesti minulla on ollut kolme opastettavaa yhtenä päivänä, parhaina kertoina olen opastanut simultaanisesti kahta henkilöä yhtä aikaa. Ensimmäisellä kerralla toisella puolella pöytää oli henkilöä kaipaamassa neuvoja Facebookin asetuksiin ja toisella puolella etsittiin kovalevyltä kadonneita tietoja. Toisella simultaanikerralla toisessa pöydässä kopioitiin varmuuskopiota kovalevylle ja toisessa pöydässä laitettiin uutta Windows 8 konetta käyttökuntoon ja perustettiin sähköpostitili ja varmistettiin Danske Bankin pankkiyhteyksien toiminta.

Yleisimpiä opastustapauksia ovat olleet sähköpostien käytön opettelu: tilien perustaminen, lopettaminen ja sanomien reitittäminen, tietokoneen turvallisuusasiat: ilmaisen ja "parhaan" virustorjuntaohjelman valitseminen ja lataaminen, palomuurien olemassaolon ja asetusten tarkistaminen sekä uusien laitteiden käytön opettelua. Ratkaisemattomia ongelmia on jäänyt jokunen matkan varrelle, usein liittyen mokkulan ja kannettavan yhteistoimimattomuuteen.

Ihanneopastettavalla on vain yksi ongelma, joka ehditään tunnin aikana perinpohjaisesti ratkaista ja selvittää.   Ihanneopastettava kirjoittaa omat nuottinsa samalla kun häntä opastetaan. Ihanneasteikon toisessa päässä opastettava kiiruhtaa ongelmasta toiseen opastajaraukan ehtimättä  tarttua yhteenkään ongelmaan kunnolla ongelman  selvittämiseksi. Yhtä kaikki opastettavat ovat olleet hyvin  kiitollisia saamastaan avusta ja siunailevat Enterin opastuksen tarpeellisuutta ja hyödyllisyyttä. Joku on varovasti kysynyt, että mitä tämä apu maksaa. Olen entistä vakuuttuneempi siitä, että olen tehnyt oikean ratkaisun lähtiessäni mukaan Enterin toimintaan kanssaihmisteni opastamiseksi ITC-tekniikan käyttöön.  Tätä opastusta todella tarvitaan, kun kaikki on niin peevelin monimutkaista. Opastaja saa tästä työstä paljon: pysyy ajantasalla tekniikasta, oppii koko ajan uusia asioita, ei erakoidu vaan joutuu kohtaamaan uusia ihmisiä ja saa olla sosiaalisesti aktiivinen.

Seppo Kurkinen

2 kommenttia:

 1. Olen ollut Enterin opastaja Enterin perustamisesta lähtien. Nyt olen mielestäni ansaitulla sapattivapaalla, joka ehkä jatkuu viimeiseen hengen vetooni.

  Olen tavattoman iloinen, että koko ajan tulee uusia opastajia. Työ on ollut todella henkisesti palkitsevaa. Lea ystävääni lainatakseni: Antataessaan saa.

  Toivotan Teille ihanat opastajat hyvää ja ansaittua kesälomaa! Syksyllä taas tavataan ehkäpä yhteisissä mukavissa tapahtumissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat, yrtit, pensaat, perennat lisätköön sapattivapaasi onnellisuutta. Hyvää satoa, ei ollenkaan etanoita! toivottelee Enterin viestintä

   Poista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.