torstai 10. huhtikuuta 2014

Näkökohtia ikäihmisen ensimmäisen tietotekniikkalaitteen hankinnasta

Olen nyt opastanut ikäihmisiä noin puolivuotta. Olen kiinnittänyt vähitellen huomioita ikäihmisten ensimmäisen tietokoneen hankintaan. Tämä voi siis olla älypuhelin, tabletti, kannettava tai pöytäkone.
Kun kyseessä on 30-luvulla tai sitä ennen syntynyt henkilö, jolla ei ole mitään aiempaa tietokoneen käyttökokemusta, on aloituskynnys korkea ja tilanne on kaikin puolin haastava.

Ensimmäinen havaintoni on hiiren käyttö. Kun hiirtä ei ole koskaan käyttänyt alle 70-vuotiaana, on usein tilanne se, että käden hienomotoriikan opettaminen täysin uuteen toimintatapaan on hidasta tai ei onnistu. Kun käsi on jäykkä ja kankea hiiren pitäminen ja liikuttelu niin, että ei tahattomasti samalla paina hiiren korvia, saattaa olla huomattavan vaikeaa. Jos tämä ei suju pienen (ehkä noin 10 – 15 min.) harjoittelun jälkeen, on koko hiirellä toiminen niin turhauttavaa, että homma jää helposti sikseen.

Toinen erityisen korkea kynnys on nimenomaan Windows 8 käyttöliittymä. Jos koko graafisen käyttöliittymän käsitekoneisto: ikkuna, painonappi, linkki, linkkialue, ikoni, jne. on täysin vieras ja uusi, on kahden ”kotinäytön”, siis start-näytön ja työpöydän merkitys ja siirtyminen näiden välillä hyvin hämäävää. Toinen vielä vakavampi pulma 8:ssa on näkymättömissä piileskelevät kontrollit.

Esimerkiksi tähän käyvät hyvin Windows 8: sammuttaminen tai paikallisverkon aktivointi.

Kannettavat tulee ehdottomasti sammuttaa kun niitä ei pidempään aikaan käytetä, kuten esimerkiksi yön ajaksi. Windows 8 näytöllä ei missään näy /ole sammuta-nappia. Se täytyy ”houkutella” esille hiiren avulla näytön oikealla olevista kulmista. Sieltäkään se ei tule näkyviin suoraan vaan ilmestyneen valikon avulla pitää vielä navigoida edelleen. Sama on tilanne, kun pitää aktivoida paikallisverkko.

Oma isäni on nyt 87 vuotta ja hän hankki itselleen ensimmäisen tietokoneen muutama viikko sitten. Hän on nuorena ollut hyvä piirtäjä. Hän on tällä hetkellä hyvin virkeä ja lukee esimerkiksi fysiikan ja kemian uutta tutkimusta käsittelevää kirjallisuutta. Hänen on erittäin vaikea hallita hiirtä.

Ehdotimme hänelle Android-tabletin hankintaa. Ratkaisu oli erittäin hyvä ja hän pääsi nopeasti sisään laitteen käyttöön. Android tabletissa muutaman pyyhkäisytoiminnon opettelun jälkeen kaikki tarvittavat kontrollit ovat näkyvissä.

Näin vahva suositukseni tälle ryhmälle onkin: hankkikaa tabletti.
Tuskin kukaan tuon ikäinen enää tarvitsee tietotekniikkaa monimutkaiseen tuotantotyöhön, siis kirjallisten  tai PowerPoint -esitysten laatimiseen, videoiden tai
valokuvien monimutkaiseen editointiin. Pienet ja vähän suuremmatkin muistiinpanot ja tyypillisten web-palvelujen käyttö sujuu tabletilla mainiosti.
 Jukka Tamminen
Katso tietoa kirjoittajasta /http://itkritiikki.wordpress.com/about/


1 kommentti:

  1. Pasianssin pelaaminen kehittäää hiirikättä, älä jää koukkuun kuitenkaan. Kannattaa ehkä opettaa se 'huonompi' käsi hiirelle. *Oikea' on sitten myöhemmin kätevä pikanäppäimille.

    VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.