perjantai 12. syyskuuta 2014

Kun vuokraat auton netin kautta

Ole tarkkana, kun vuokraat auton netin kautta, erityisesti ajellaksesi sillä ulkomailla.

Kirjoitin tämän jutun, jotta välttyisit vastaavanlaista aikaa, sitkeyttä ja kielitaitoa vaativilta kokemuksilta sekä sakkojen perimiskuluilta.

 Aiheelliset parkki-, rike- ja ylinopeussakot

Kun liikut vuokra-autolla ulkomailla, saattaa poliisi tai muu virkamies ilmoittaa auton vuokraajalle kyseisen auton syyllistyneen ylinopeuteen, parkkisakkoon tai muuhun rikkeeseen. Tällöin vuokraaja laskuttaa auton vuokrannutta automaattisesti. Et kuitenkaan välttämättä saa tietoa, mitä laskutus koskee. Joudut siis itse salapoliisiksi. Esimerkiksi kaverini sai Saksasta vastauksen, jonka mukaan Thüringenin poliisi oli ilmoittanut hänen vuokraamansa vuokra-auton ajaneen ylinopeutta. Poliisi ei tässä tapauksessa perinyt sakkoa, mutta auton vuokrausfirma laskutti 27 euroa toimisto- ja käsittelykuluja kaverin luottokorttitililtä. Nykyisin on turha toivoa sakkojen anteeksiantamista ja käsittelykulutkin ovat nousussa.

Tarkista luottokorttilaskusi 


Esimerkkinä vuokrauskokemus, jonka selvittelyyn kului kahdeksan kuukautta:
Vuokrasin heinäkuussa 2013 Prahasta auton viikoksi. Autossa oli jo valmiiksi naarmuja ja kaukaa viisaana otin niistä kolme (tosin aika huonotasoista) kännykkäkuvaa ennen kuin lähdin ajamaan. Olisin esittänyt naarmut jollekin henkilökuntaan kuuluvalle, mutta sellaista ei löytynyt Prahan lentokentältä klo 21 jälkeen. Viikon aikana ei sattunut mitään haavereita ja palautin auton samassa kunnossa kuin se oli vuokraushetkellä.

Auton palautusvastaanotto Prahassa oli kuin pahasta filmistä. Minua syytettiin naarmuista jo ennen kuin tarkastaja oli edes kiertänyt auton. Kohteliaisuudesta ei ollut tietoakaan, eikä tarkastusfirmasta saanut selvää, ei näkynyt nimikylttejä. Tarkastajat tunnustivat, että he eivät ole auton vuokrausfirmasta vaan ainoastaan tsekkaavat autoja. En myöntänyt naarmuttaneeni autoa, enkä siksi allekirjoittanut vauriopaperia. Meitä oli neljä senioria paikalla todistamassa tilannetta.

Sitten pari kuukautta myöhemmin hoksasin Visa-laskussa kaksi yllättävää, vuokra-autoon liittyvää kulua yhteensä 903,40 euroa. Mitään selvitystä tai laskua en tästä saanut. Asiaa selvittivät vuokrauksen välittäjä ja auton vuokrausfirma. Laskuttajana oli auton liisauksesta vastaava tsekkiläinen firma, joka väitti meidän naarmuttaneen autoa.

Soitin luottokuntaan ja kerroin tapauksen. Päätettiin siirtää Visa-laskun maksua. Luottokunta eli nykyisin NETS selvitti asian. Kiitos!
Noin 8 kuukauden kuluttua sain Saksasta sähköpostin, jossa kerrottiin laskun olleen aiheeton. Siinä kuitenkin väitettiin, että vuokrausaikana oli auton ALUSTAAN tullut naarmuja. En myöntänyt edelleenkään ko. asiaa. Maksoin silti käsittelykulut, vähän yli 40 euroa. Asia on nyt loppuunkäsitelty.

Mikä olisi ollut vakuutuksen rooli?
Tein kaiketi virheen, kun en ottanut kaikkia mahdollisia vakuutuksia, vaikka tiskillä sitä suositeltiin.  En katsonut sitä kymmeniä kertoja auton vuokranneena tarpeelliseksi. 
Neuvon toimimaan näin kun vuokraat autoa:

•    Ota Nolla-vastuulla oleva vakuutus.  
•    Valokuvaa auto ennen käyttöä joka puolelta.
•    Maksa parkkimaksut tunnollisesti.
•    Aja liikennesääntöjen ja -nopeuksien mukaan.

Hyvää matkaa!     
toivoo Seniori Olli
Länsi-Helsingin kansallisseniorit ry pj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.