Kerron seuraavassa oman puhelimeni pienoisohjelmista ja niiden käytöstä. Vastaavat, ehkä hiukan eri nimiset sovellukset ovat ladattavissa eri käyttöjärjestelmien älypuhelimiin. Käytän kännykkääni tietenkin puhumiseen, mutta myös näköpuhelimena Skype-sovelluksella, kalenterina, sähköpostieni lukemiseen, netissä surffaamiseen, kaupungilla suunnistamiseen, aikataulujen tarkistamiseen, lenkkeilyreitin tallentamiseen, valokuvien ottamiseen, uutisten tsekkaamiseen liikkeellä ollessani ja lukuisiin muihin pikkuasioihin. Katselinpa puhelimellani viime talviolympialaisten aikaan lähetyksiä Sotshista raitiovaunussa matkalla Helsingin keskustaan. Kuten edellä olevista makupaloista voi päätellä vastaa puhelimeni navigaattoria ja tietokonetta, joka kulkee aina mukana taskukokoisena.
Seuraavassa muutamia asioita, soittamisen ohella, joita älypuhelimella on tarvetta/mahdollista tehdä.
Tärkeimpinä toimintoina itse pidän kalenteria, kelloa, yhteystietoja, kameraa ja säätä. Jos muistivihko ei ole käsillä, älypuhelimen omistaja voi tehdä tarpeelliset merkinnät puhelimen muistiinpanot-sovellukseen. Laskin-sovelluksella onnistuu laskutoimitukset puhelimen toimiessa taskulaskimena. Mobiilipankki-appsin avulla voin hoitaa pankkiasioitani netissä.
Yhteydenpitoon on monta vaihtoehtoa kuten puhelu, Skype, Facetime (Applen Skypea vastaava palvelu), sähköposti, tekstiviestit ja Whatsapp. Parasta edellä luetelluissa sovelluksissa on se, että ne on mahdollista linkittää omaan tablettilaitteeseen sekä kannettavaan tietokoneeseen. Kun tuon linkityksen tekee, ovat tiedot kaikilla laitteilla ajan tasalla. Ehdottomasti hyödyllisintä tuossa ominaisuudessa on kalenterin ja yhteystietojen päivittyminen laitteille automaattisesti.
GoogleMaps ja kartta-sovellus kertoo sijaintisi ja neuvoo myös osoitteeseen, jota etsit. ReittiGPS kertoo julkisten kulkuvälineitten aikataulut. Taksi Finlandin kautta voit tilata taksin. Helsinki Airport kertoo saapuvien ja lähtevien lentojen tilanteen. Kun olen kävelylenkillä tai pyöräilemässä laitan päälle Sports Tracker -sovelluksen, joka tallentaa reittini kartalle, mittaa matkan ja käytetyn ajan. Tulokset jäävät talteen ja ovat katsottavissa esim. tietokoneelta. EasyPark-sovelluksella maksan netin kautta pysäköintini, kun olen autolla Helsingissä liikkeellä. Parasta Easy Parkissa on se, että maksan ainoastaan todellisen ajan mukaan. Jos maksan automaattiin kolikoilla on pakko maksaa reilusti yli tarpeellisen ajan ettei napsahda sakkoa.
Usein lenkkeillessäni tai esim. marjastaessani kuuntelen korvakuulokkeilla iPhonesta Radio.fm-sovelluksen radiokanavia, joskus kotimaisia ja joskus ulkomaisia. Älypuhelimeen saa asennettua myös netti-tv-palvelut kuten Yle Areena, Katsomo ja Ruutu sekä nettilehtipalvelut kuten HS, IL ja IS. Lehtiä pystyy lukemaan jopa näköislehtinä älypuhelimesta. Tosin sekä tv:n katsominen että lehtien lukeminen on pieneltä ruudulta hieman haasteellista, mutta onnistuu kuitenkin.
Hyödyllisiä sovelluksia voisi luetella vaikka kuinka paljon. Niitä tulee päivittäin tarjolle mahdottomasti lisää. En edellä esitellyt mitään terveyssovelluksia, mutta niitäkin löytyy lähtien pulssin mittaamisesta puhelimen kameralla. Omassa puhelimessani on tätä kirjoittaessani ladattuna 99 erilaista sovellusta. Tosin osa niistä on rinnakkaisia kuten esim. kolme erilaista kamerasovellusta, mutta uskokaa tai älkää, lähes kaikkia noista käytän, ainakin joskus. Tuosta voitte päätellä, että olen laitteeni orja tai että ne ovat todellisia hyötyohjelmia! Toki vähemmälläkin pärjää!
Jos jotain negatiivista laitteesta pitää hakea niin sillä kirjoittaminen ei ole aivan helppoa puhelimeni näytön pienuudesta johtuen, mutta onnistuu se kuitenkin. Älykännykän kuten muidenkin tietolaitteiden käyttäminen vaatii kuitenkin harjoittelua ja palkitsee kyllä käyttäjänsä.
Jos olet harkinnut älykännykän hankkimista niin älä epäröi! Kaupassa neuvovat kyllä sopivan laitteen hankinnassa. Ja kun Sinulla on älykännykkä niin käytä, käytä ja käytä sitä!!!
Ja jos sormi menee laitteen kanssa suuhun niin muista, että Enterin opastajat auttavat tarvittaessa!
Markku Ukonaho
Enterin opastaja
P.S. Jos haluat suositella appseja ikinörteille, tee se tämän jutun kommenttipalstalla. Jutun "Seniorille kiinnostavia sovelluksia tablettilaitteeseen" kommenteissa nimetään kymmenkunta sovellusta, johin kannattaa tutustua.
Löysin googlaamalla, en ole itse tutustunut:
VastaaPoistaNeulojalle iPhone/iPad-appseja
Knit Counter Lite
https://itunes.apple.com/us/app/stitchminder/id287491425?mt=8
Stitch Minder https://itunes.apple.com/us/app/stitchminder/id287491425?mt=8
Neulojan parhaat appsit
http://appcrawlr.com/ios-apps/best-apps-stitch-counter
Neulojan Android-appsit
Knitting Counter
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.kuklake.rowCounter
Älypuhelin on ihana! Suosittelen mahdollisimman suurta mallia (minulla 6,3 tuumainen näyttö), jolloin kaikkien noiden sovellutusten käyttö on mukavampaa ja kirjoittaminen sujuu helpommin eikä erillistä tabletta tarvitse hankkia. Isokin puhelin kulkee kätevästi mukana - ainakin meillä käsilaukun käyttäjillä.
VastaaPoistaMarit
Muuten olen samaa mieltä, paitsi että puhuessa iso lauta on hankala.
PoistaKaikki aivan oivia appseja. EasyPark tosin maksaa 3,95 €/kk pysäköi sitten tai et. Itse käytän Parkman-appsia, joka osaa ottaa pysäköintimaksun GPS:n sijaintitiedon perusteella.
VastaaPoistaWhatsapp on kyseenalainen, kun sen kaikki asiakasstiedot hakkeroitiin jokin aika sitten.
Kaiken kaikkiaan appseja ei pitäisi ladata muualta kuin Googlen ja Applen virallisilta apps-sivuilta.
Parhaat appsit toimivat lisäksi kaikilla alustoilla ja ovat synkronoitavissa vaikkapa kotitiekkarin kanssa. Tähän mukaan vielä pivipalvelut, niin tieto on aina talletettavissa missä tahansa ja luettavissa missä tahansa.
Sakulle oikaisu!
VastaaPoistaEasyparkissa on yksityiselle 2 eri vaihtoehtoa, joista toisessa maksat ainoastaan kun pysäköit. Silloin siitä peritään +15% pysäköintiajasta perittävän maksun päälle minimissään 0.59€. Itse olen säästänyt satunnaispysäköijänä Helsingissä tuolla jo monta kymmentä Euroa vuoden aikana kun olen maksanut ainoastaan todellisesta ajasta.
Pidin niin kuin koota kaiken, ei todellakaan ole tarvetta mennä pidemmälle etsimään lisätietoja. Siirry: http://www.halvathinnat.com/puhelimet/kunnostetut-puhelimet
VastaaPoista