keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Seniorit tutustuvat tietokonepeleihin


Enter ja SenioriVerkko järjestävät Kampin palvelukeskuksen juhlasalissa tietokonepelien esittelytilaisuuden 3.12.2014 klo 14 - 16. Siellä voi tutustua tässä artikkelissa kuvattuihin tietokonepeleihin itse pelaamalla tai pelaamista seuraamalla.

Strategiapeli, PC

Kuvahaun tulos haulle Civilization IV game

Civilization IV on strategiapeli, jossa tarkoituksena on rakentaa mahdollisimman laaja, voimakas ja kehittynyt kansakunta tai valtio. Liikkeelle lähdetään kivikaudesta ja pelaamalla jatketaan aina atomi- ja avaruusaikaan asti. Pelin aikana perustetaan kaupunkeja, rakennetaan niihin erilaisia rakennuksia, tutkitaan ja kehitetään teknologioita, koulutetaan erilaisia yksiköitä, etsitään maastosta resursseja ja hyödynnetään niitä. Samanaikaisesti pidetään huolta taloudesta, kulttuurista ja suhteista kilpaileviin kansoihin, joiden kanssa voidaan käydä kauppaa, tehdä yhteistyötä tai yrittää heikentää ja valloittaa niitä sodankäynnin avulla. Tarkempi kuvaus pelistä löytyy Wikipediasta http://fi.wikipedia.org/wiki/Civilization_IVStrategipeli, iPad-tablettilaite


Hay Day
HayDay on hauska Suomessa kehitetty peli maatilan hoidosta. Alussa perustetaan oma maatila, johon pelaaja hankkii erilaisia kotieläimiä, kasvattaa kasveja. Eläimiä pitää tietysti ruokkia ja siihen tarvitsee valmistaa ruokaa. Ylimääräisen ruuan ja kasvit voi myydä muille pelaajille tienvarsikojussa. Jos sinulta puuttuu joku tarvike voit ostaa sen joltain toiselta pelaajalta verkossa. Peli muuttuu siinä edetessä koko ajan mielenkiintoisemmaksi ja haastavammaksi. Hauska piirre on se, että voit perustaa Facebook- ystävien kesken pelissä oman 'kerhon', jossa voitte vaihtaa tavaroita keskenänne. Peli on maksuton, mutta halutessaan siihen voi ostaa verkosta lisäominaisuuksia ja nopeuttaa pelin etenemistä. Kehittäjä SuperCell Oy.

Oppimispeli,  iPad-tablettilaite

Hopscotch (ohjelmointi)


Hopscotch-sovelluksella voit tehdä pelejä, animaatioita tai tarinoita kokoamalla ne selkeistä ohjepalasista. Opit hauskalla ja helpolla tavalla ohjeistamaan pelilaudalla olevia hahmoja esimerkiksi liikkumaan, muuttamaan muotoaan tai  piirtämään erilaisia kuvioita. Käytettävissäsi on myös ohjelmoinnissa hyödyllisiä kontrollirakenteita, kuten ehto ja toisto. Voit halutessasi jakaa sovelluksesi ja pelata tai kehittää niitä yhdessä muiden pelaajien kanssa. Pelin englannin kielinen esittely löytyy Youtubesta.  Kehittäjä Hopscotch Technologies.Sanapeli, iPad-tablettilaite
Fugo-sanajahtiPidätkö ristisanatehtävistä? Fugossa ei tarvita kynää eikä kumia, tabletti ja sormi riittävät.
Sanajahdissa tavoitteena on muodostaa sanoja 4x4 kirjainruudukossa. Sanoja muodostetaan kirjainruuduista, joilla on yhteinen sivu tai kulma toisen ruudun kanssa. Sanan tulee olla vähintään kolmikirjaiminen. Kaikki kirjainruudut ovat käytettävissä kuhunkin sanaan, mutta kukin ruutu vain kerran. Sanojen keksimisaika on rajoitettu, kun peliaika on päättynyt näyttää Fugo kaikki ruudukosta muodostettavissa olevat sanat ja tummentaa sanalistasta ne, jotka olet keksinyt.
 • Klassikko-pelimuodossa pisteitä saa sanojen määrän ja pituuden perusteella. Fugo ilmoittaa saamiesi pisteiden prosenttiosuuden kaikkien ruudukosta muodostettavissa olevien sanojen kokonaispistemäärästä.
 • Rationaalisessa pelimuodossa ratkaisee sanojen lukumäärä. Sitä verrataan ruudukosta muodostettavissa olevien sanojen kokonaismäärään.
 • Idealistisessa pelimuodossa ratkaisee vain sanan pituus.
Vuoropelissä voi useampi pelaaja kukin vuorollaan muodostaa sanoja samasta kirjainruudukosta. Fugon sanakirja ei ole kaikenkattava, mutta tätä ei pidä jäädä murehtimaan kellon käydessä.


Nettipelit PC:llä

Pulmapeli Block
Block on yksinkertainen palikoiden sijoittelupeli. Palikat ovat neliöistä koostuvia mutta vaihtelevia muodoiltaan: 1x 2x  3xL-muoto 4xL-pitkämuoto 4xNeliö jne. Palikat tippuvat hitaasti ylhäältä alas. Palikat pitää kääntää näppäimistöä käyttäen siten, että alas tulee aina täysin täytetty rivi. Kun alin rivi tulee täyteen, rivi putoaa pois ja tilaa tulee lisää yhden rivin verran. Pisteitä saa aina jokaisesta täydestä ja poistuneesta rivistä.

Bic Fish -verkkopelit


Big fish -sivustoilla on paljon erilaisia ilmaisia pelejä pelattavaksi netissä tai voi myös tallentaa haluamansa pelin omalle tietokoneelleen.
* Pasianssi - perinteinen korttipeli, jossa pelataan pöydällä olevat kortit maittain pienemmästä suurimpaan.
* Historialliset pelit esim Cradle of Persian/Egypt, 80 päivässä maapallon ympäri, Atlantic ja muita historiallisen Välimeren ympäristössä pelattavia pelejä. Peleissä on pohjana ruudukko, josta etsitään samaa kuviota mahdollisimman pitkiä merkkijonoja. Pelin edetessä kylä rakentuu kaupungiksi, väestöpohja monipuolistuu,  hankitaan ruokaa ja tavaraa päivittäisiin tarpeisiin. Pelit etenevät tasolta (kaupungista) toiseen, kierros kierroksen jälkeen.
* Etsintä (hidden) -pelit. Etsitään erilaisia esineitä esim. pohjana olevasta huoneesta. Peli siirtyy eteenpäin erilaisissa tiloissa ja uusia esineitä etsien.
* Mahong-pelit. Etsitään kaksi samanlaista kuvaa ja tyhjennetään pelialusta.
* Inlay-pelit. Sijoitetaan valmiiseen pohjakuvaan erilaisia paloja hiirellä siirtäen. Tarkoituksena on saada pohjakuvio täytettyä määräajassa.


Alypää: peruspelejä pc, tabletti, kännykkä


Älypää on pelisivusto, jolta löytyy useampi peruspeli eri muodoissaan. Tyypillisiä ovat tietovisat, sudokut, sanaristikot, logiikkapelit ja palapelit. Vastaavia sivustoja on muitakin.

Kustakin pelistä on tarjolla useampia eri versioita. Vaikeusastetta voi vaihtaa, erilaisia aihealueita on valittavissa ja omia tuloksiaan voi vertailla muiden saavutuksiin. Pelit ovat ratkaisuja tekemättömyyden hetkiin. Eivät vaadi ennakkovalmistautumista eivätkä pelin loputtua ole kytköksissä mihinkään tulevaan.

Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät pelit, iPad -tablettilaite
Pelaten voi hauskalla tavalla harjoittaa muistia, kärsivällisyyttä, hahmottamiskykyä ja sorminäppäryyttä.
Circles Lite - Memory test
Anna aivoillesi haastetta. Jokaisella tasolla ilmestyy ruudulle uusi ympyrä, sinun pitää päättää mikä se on ja napauttaa sitä. Ympyrät ovat valkoisia ja voivat olla eri kokoisia.
Kehittäjä: Appogeum.com ltd
Impulse Control
Impulse Control Screen
Maltatko painaa oikeaa väriä? Pelissä klikataan vain pelin määrämän värisiä nappeja.
Kehittäjä: Neurogames ltd.

Memorise
Memorise Splash Screen
Peli näyttää mallia ja sinun on toistettava perässä. Joka tasolla tulee lisää toistettavaa. Kuinka pitkälle jaksat muistaa?
Kehittäjä: Neurogames ltd.

Labyrinth Lite Edition
Klassinen labyrinttipeli, jossa teräspallo on saatava maaliin välttelemällä aukkoja. Riittääkö maltti maaliin asti?
Kehittäjä: Carl Loodberg.


Tietokonepelien pelaaminen on hauskaa ja hyödyllistäkin, lämpimästi tervetuloa mukaan pelaajaksi!
Enterin ja SenioriVerkon tietokonepelien esittelijätiimi

4 kommenttia:

 1. Mutta missä ovat Facebookin King -pelien esittelyt ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, haluatko Anssi tulla Kamppiin esittelemään pelin?
   kysyy Helena

   Poista
 2. Olipa todella innostuneita pelaajia Kaupunkiverstaalla. Pelit voivatkin virkistää yksinäisiä vanhuksia ja parantaa aivotoimintoja. Tosi kiva juttu, kun viestintä laittoin näitä pelejä tiedoksi. Voisivatko pelit olla jatkuvasti nettisivullamme - ehkä jo onkin?

  VastaaPoista
 3. Kiitos hyvästä ideasta. Otetaan esille, kun uusi kausi tammikuussa käynnistyy.

  VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.