perjantai 23. tammikuuta 2015

Valoja yössä

 Eräänä tammikuisena, pimeänä yönä valvoin saamatta unta. Lampaiden laskemisen sijaan lähdin vaeltamaan asunnossa valoja sytyttämättä. Pelkoa eksymisestä ei ollut, sillä joka puolelta tuikki valoja.  Kylpyhuoneessa sykki rytmikkäästi erityisen vaativa vihreä valo. Hammasharja se vaan ilmoitti latautuvansa.
Laskin yhdessä huoneessa seitsemän erilaista valmiustilavaloa. Oli muutama punainen pistemäinen valo, kylmä valkoinen, sininen sykkivä, vihreä staattinen ja näiden lisäksi wlan-modeemin yhdeksän valon patteri.

Ajattelin laskea jonain toisena yönä kotimme kaikki valmiusvalot – jääkaappi, liesi, mikro, telkkarit… Olen kuitenkin jättänyt sen tekemättä, koska en halua mitään valmiusvaloneuroosia. Wikipedian mukaan valmiustilaan jätettyjen sähkölaitteiden osuus kotitalouksien sähkönkulutuksesta on 3–13 %. Maalaisjärki kehottaa sulkemaan turhat laitteet, valmiustilan voi katkaista esimerkiksi kytkemällä laitteet sähkökatkaisimella varustettuun jatkojohtoon.

Minusta sähkönkulutusta kiinnostavampia kysymyksiä ovat:

Risteileekö laitteiden välillä erilaisia ”aaltoja”?Lähettävätkö langattomat laitteet signaaleja vastaanottimiin?
Kommunikoivatko valmiustilassa olevat laitteet keskenään yön pimeydessä?
Huomenna vastaus on KYLLÄ, mutta toistaiseksi laitteet pääasiassa toimivat toisistaan tietämättä. Esimerkiksi kun kylpyhyuoneemme lattialämmityksen termostaatti meni epäkuntoon, piti meidän itse havaita asia ja ilmoittaa huoltoon. Tulevaisuudessa ehkä voin saada vastaavassa tapauksessa termostaatilta tiedon tekstiviestinä kännykkääni.
Sillä arkeemme on tulossa esineiden internet eli teollinen internet, jossa laitteet viestivät toistensa kanssa verkon kautta.
Taloussanomat kirjoitti vuosi sitten:  Esineiden internet tulee - "Suurempi kuin teollinen vallankumous" http://goo.gl/LMW6rK

Tuore it-viikko 20.1.2015 kertoo jo nyt käytössä olevasta sovelluksesta ” Esineiden internet voi pienentää sähkölaskuasi” http://goo.gl/tI9fA7
”Esineiden internet on taikasana, joka on tällä hetkellä kaikkien huulilla”, sanoo tivi. http://goo.gl/2CFsbn

Joten ollaan hereillä ja palataan asiaan.
Enter Viestintä - Aulikki

2 kommenttia:

  1. Kiitos hauskasta kotikoneiden kommunikointia ja esineiden internetiä valottavasta blogistasi! Kohta ehkä jääkaappini tarkkailee itse sisältöään ja tilaa tarvittaessa lisää ruokaa kaupasta, mutta entä jos vaakani kieltää pakastinta hankkimasta jäätelöä...
    Marit H

    VastaaPoista
  2. Niinpä, hyvä kommentti, Marit! :)
    Tulee vilkas bittiliikenne, kun esineet alkavat neuvotella keskenään. "Ei mitään herkkuruokia, vetskari kiristää jo nyt!", sanoo älytakki ja deletoi jääkaapin tekemän kauppalistan...

    VastaaPoista

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.