tiistai 11. huhtikuuta 2017

Dagny - maailman vanhin bloggaaja


Dagny-Livet.jpg
Dagny Carlsson on maailman vanhin bloggaaja ja  ”maailmankuulu Ruotsissa” kuten vaatimattomat ruotsalaiset kutsuvat kuuluisuuksiaan. Hän kirjoittaa blogiaan ja on julkaissut kirjan “Livet enligt Dagny” eli Elämä Dagnyn mukaan. Kirjan alaotsikko
“I huvudet på en 104-åring” kertookin mistä on kyse: Dagny on 104-vuotias, täyttää toukokuun kahdeksantena 105 vuotta.
Laajasti luetun bloginsa lisäksi hän on usein haastateltavana lehdissä ja televisiossa. Hän on ollut myös sivuosissa elokuvissa ja hänestä on nähtävänä YouTubessa lukemattomia dokumentaareja mm.  “104 sekunder med 104-åriga Dagny”. Facebookissa hänellä on oma faniryhmä.
Dagny Carlsson vieraili lähikirjastossaan Tukholman lähiössä Solnassa  Get on line  -viikon tapahtumassa. Hän kertoi miten 93-vuotiaana lahjaksi saatu tietokone  muutti hänen elämänsä tehden siitä tapahtumarikkaan ja uskomattoman mielenkiintoisen. Hän sanoi tahtovansa inspiroida muita ja sen hän on tehnytkin. Tapahtuman lopussa nimittäin muutama kuulija kysyi, voisiko ilmoittautua hänen oppilaikseen.
Ensimmäisen tietokoneensa Dagny sai sisarenpojaltaan, nyt hänellä on käytössä neljäs kone. Hän opetteli itsekseen Wordin  ja sähköpostin käyttöä, sillä opettaja kunnan järjestämällä kurssilla ei Dagnyn mielestä ollut innokas opettamaan vanhuksia. Hän alkoi blogata 100-vuotiaana käytyään kurssia, jolla opettaja auttoi hänet bloggaamisen alkuun. Entinen opettaja antaa yhä valokuviaan elävöittämään Dagnyn juttuja ja oli nytkin mukana tilaisuudessa.
Ei ole vaikeaa blogata, jos on jotain sanomista, kertoi Dagny  jatkaen, että hänellä on sanottavaa. Ja sen uskoo kun kuulee, miten hän kehottaa eläkeläisiä olemaan vaativia, eikä tyytymään mihin vain. Kolme ehtoa pitäisi täyttää jotta voi blogata, sanoi Dagny: On oltava tietokone, jotain sanottavaa ja on hankittava lukijoita.
Dagny Solnan kirjastossa
Hänen juttujaan on käyty lukemassa lähes kolme miljoonaa kertaa ja blogilla on valtava joukko seuraajia. Maailman vanhimman bloggaajan mukaan entisistä ajoista kertovat tekstit ovat suosituimpia. Hän kirjoittaa joka ilta, siihen menee tunti ja tekstin muokkaamiseeen toinen tunti. Mistä hän keksii kirjoitettavaa? Se vain tulee jostain, hän sanoo. Hän on aina ollut kova lukemaan ja käy vieläkin paljon kirjastossa ja lukee jatkuvasti, normaalikokoista tekstiä, silmälasejaan käyttäen, hän kertoi.
Kun kuulijat kysyvät, miten hänestä maailma on muuttunut, hän vastaa, että tekniikka on parantunut. Hänen ollessaan lapsi ei ollut edes autoja. Yhteiskunta on tekniikan ansiosta parantunut. On saatu paljon teknisiä apuvälineitä. Mutta ihmisillä on kova kiire,  eivätkä he ehdi oleman yhdessä ja nauttimaan yhdessäolosta. Hän itse tapaa paljon ihmisiä, koska käy eri puolilla maata puhumassa blogistaan, kirjastaan, elämästä, myös kuulijoita ja lukijoita riittää.
Dagny asuu yksin ja valmistaa itse ruokansa. Kohtasinkin hänet eräänä päivänä ruokakaupan kassalla - siinä hän pakkasi ostoksia laukkuunsa uskomattoman reippaasti. Ei ole ollenkaan hullumpaa tulla vanhemmaksi, paljastaa Dagny ja sen uskoo. Hän on humoristinen, saa kuulijat nauramaan usein, ja sanoo elämän muuttuneen mielenkiintoisemmaksi mitä vanhemmaksi hän on tullut. On vain käytettävä sekä päätä että jalkoja, hän kommentoi kysyttäessä miten ihmeessä on mahdollista olla niin pirteä kuin hän. On syötävä hyvin ja liikuttava. Hän tanssi aikoinaan paljon: miehensä kanssa kahdesti viikossa. Hän varoitti päästämästä itseään tylsistymään ja sanoi: Väsyn vain kun minulla on tylsää. Kuulijoista tuntui, että jos joku niin juuri Dagny on sellainen, jolla on harvoin tylsää. Hänen kuulijoillaan ei ollut hetkeäkään tylsää, ja salista poistuttaesssa kuulin monen sanovan, että voi kun minusta tulisi sellainen kuin hän on.
Arja Uusitalo
Kirjoittaja on tukholmalainen runoilija, joka itsekin bloggasi vuosikausia aktiivisesti


104 sekunder med 104-åriga Dagny  https://www.youtube.com/watch?v=IIQrYPTz85s

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.