keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

KYBERTURVALLISUUS on näiden päivien sana


Wikipedian mukaan:
Kyberturvallisuus on turvallisuuden osa-alue, jolla pyritään sähköisen ja verkotetun yhteiskunnan turvallisuuteen. Kyberturvallisuudessa tunnistetaan, ehkäistään ja varaudutaan sähköisten ja verkotettujen järjestelmien häiriöiden vaikutuksiin yhteiskunnan kriittisiin toimintoihin. Kyberturvallisuusajattelussa yhdistyy tietoturvallisuuden, jatkuvuuden hallinnan ja yhteiskunnan kriisivarautumisen ajattelua.”

Viime päivinä on julkisuudessa taitettu peistä uudesta, syksyllä eduskunnan käsittelyyn tulevasta tietoturvalaista sekä Suomeen perustetusta Euroopan Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Miksi nyt ja onko jotain oleellista sitten muuttunut viime aikoina? Onko lähinaapureissa ja muualla Euroopassa tapahtuneilla terroriteoilla vaikutusta asiaan? Onko maailma saapunut Suomeenkin? No on! Maailma muuttuu kovaa vauhtia, eikä aina välttämättä parempaan suuntaan.
Noin vuosi sitten Viestintäviraston raportissa “Kyberturvallisuuden tila Suomessa” arveltiin vuonna 2020 maailmassa olevan n. 6 miljardia netinkäyttäjää ja 50 mrd. laitetta. Jos otetaan huomioon rajulla vyöryllä tapahtuva tietoteknisten laitteiden kehitys, nuokin ennusteet voivat olla alakanttiin. Koska mekin edustamme osaa tuosta kaikesta, emme ole  suojassa ongelmilta ja pahuudelta täällä Pohjan perukoillakaan.

Jokainen netinkäyttäjä on havainnut omakohtaisesti ongelmia “liikkuessaan” netissä. Ongelmien esiintyminen  tuntuu vain kasvavan  päivä päivältä. Vastaan on tullut muun muassa tietojen kalasteluyrityksiä (muka tunnetulta yritykseltä uskomattomia tarjouksia esim. puhelin eurolla), kirjautumisongelmia (pyydetään klikkaamaan linkkiä), ilmoituksia yllättävistä voitoista (klikkaa tästä, olet saattanut voittaa), huijauslaskuja, toimintakatkoja (mm. pankeilla) jne. Lehdissä on kerrottu myös monista yrityksiin kohdistuneista hyökkäyksistä, joilla yrityksen toiminta on saattanut lamaantua hetkeksi lähes kokonaan.

Onneksi viranomaisemme ovat valppaina!  Huhtikuun 20. päivänä julkistettiin “Suomen kyberturvallisuusstrategian toimeenpano-ohjelma 2017 - 2020” sekä “Kodin kyberopas”. 
Samassa yhteydessä painotettiin seniorikansalaisten tietotekniseen osaamiseen ja erityisesti asiointiin liittyvien toimintojen kehittämistä palveluiden siirtyessä nettiin. (linkit myös jutun lopussa)

Kyberturvallisuusstrategian tavoitteena on  kehittää ja ylläpitää Suomen, yritysten ja kansalaisten valmiuksia ja kykyä toimia kaikissa tilanteissa kyberuhkaa vastaan. Mahdollisuuksiamme auttaa myös Euroopan Kyberturvallisuuskeskuksen sijoittuminen Suomeen. Oleellista näillä asioilla on pyrkiä varmistamaan netin turvallinen toimivuus ja estää siihen ja sen käyttöön kohdistuvia haittoja ja häiriöitä.  Lisäksi tarkoituksena on seurata tietoliikennettä, jotta voitaisiin torjua todellisia uhkia, joita saattaa tulla sitä kautta.

Miten tavallinen kansalainen voi torjua kyberuhkia?

                                                   Kuva:  Kodin kyberopas
“Kodin kyberopas” antaa eväitä ja parantaa ymmärrystä niitä uhkia kohtaan, joita yksittäinen kansalainen kohtaa omassa ympäristössään kuten mm. tietotekniikan ja netin käytössään. Sen tärkeitä anteja tuodaan tiivistetysti  esiin muun muassa Ylen Uutisten jutussa . Siinä käsitellään joukko päällimmäisiä netin turvalliseen käyttöön liittyviä asioita, kuten salasanat, ohjelmien päivittäminen, tuntemattomat viestit, netinkäyttö, netistä ostaminen jne.

Mitä ajatuksia tiedustelulaki ja kyberturvallisuus herättävät sitten minussa?

Kaikki tuo sai minutkin miettimään, että olemmekohan me kaikki  tulevaisuudessa suurennuslasin ja salakuuntelun kohteena? Kestääkö mökkinaapurilta enää kysellä muikkusaaliista tai ehdotella jollekulle, että tarjoan kahvit huoltoaseman baarissa? Jos vaikka kala-apajille tai baariin kertyykin niitä kyberkuuntelijoita osille! Entäs jos satun saamaan Lotosta kahdeksan euron voiton ja mainostan sitä sukulaiselle, tuleeko joku ahne kyberkuuntelija notkumaan voittopottini äärelle? Eikö riitä, että lähipiirini on voitostani kateellinen ja osilla! Entä kestääkö viesteissä tai puhelimessa enää mainita omasta, salaisesta kantarellipaikasta? Menevätkö nekin herkut semmoisen kuuntelijan paistinpannulle? Ei kai!

Onko tuommoinen viestinnän seuraaminen tavallisen, rehellisen ihmisen kannalta ylipäätään vaarallista? Minusta tuntuu, että niitä vilunkijuttujahan viranomaisilla on tarkoitus etsiä, estää ja seurata. Ei rehellisen ihmisen viestit ole mielestäni juurikaan seuraamisen väärtejä. Tuskin tavallinen viestintä soittaa kenenkään kyberin hälytyskelloja. Kyllä puheluitani, viestejäni ja kirjoituksiani saa seurata, jos jotakuta kiinnostaa! Paitsi tietenkin sienipaikkani jääköön salaisiksi!  Totuuden nimessä sanottakoon: Hankaloitan tietojeni urkintaa käytettävissäni olevilla keinoilla. Huolehdin nettiliittymieni tietoturvasta, sovellusten päivityksistä, salasanojen salaisuudesta ja toimin harkitun huolellisesti nettimaailmassa.

Olen käsittänyt, että valtiollinen tiedustelutoiminta on maailmalla lähes tavanomaiseksi luokiteltavaa toimintaa. Minusta tuntuu jopa toivottavalta, että viranomaiset voisivat tiedustelun avulla ehkäistä ennakkoon rikoksia, terroritekoja ja muitakin vilunkihommia. Olisihan jotenkin helpompaa estää “tulipalo” etukäteen, kuin saapua joka kerta ruiskujen kanssa palopaikalle myöhässä toteamaan kohteen jo tuhoutuneen.

En siis ole kovinkaan huolissani tuon uuden tiedustelutoiminnan aloittamisesta. Huolimatta hienolta kalskahtavasta nimestään kyberturvallisuus aiheutta vain positiivisia väristyksiä selkäpiihini. Mieluummin tuntisin oloni jopa entistä turvallisemmaksi tässä pahenevassa maailmassa. Maailma on näet tosissaan tulossa myös Suomeen jos ei perin jo ole tullutkin!

Mutta mitä mieltä Sinä olet tulevasta tiedustelutoiminnasta?
Herättääkö se Sinussa epäilyksiä?
Tunnetko huolestuvasi tuollaisesta toiminnasta?
Koetko, että yksityisyyttäsi ollaan loukkaamassa?
Auttaako uusi kyberopas ja kyberturvallisuuden kehittäminen Sinua?

Osallistu keskusteluun ja kirjoita mielipiteesi tämän jutun alla olevaan kommenttikohtaan!

Markku Ukonaho
Enterin opastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.